«Ελεύθερη πτώση» στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας

«Ελεύθερη πτώση» στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας

Άλλος... αέρας πνέει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, καθώς η Wall Street απολαμβάνει τα ασύλληπτα ρεκόρ της Apple

agores
Διεθνές sell-off αρχής γενομένης από Ασία καταγράφηκε σήμερα σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις μετοχών -κυρίως βιομηχανιών- και άλλους να σπεύδουν στην ασφάλεια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων.

Από το κύμα πωλήσεων δε γλίτωσε και το ελληνικό Χρηματιστήριο (-0,75%). Στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτη (-1,50%) κι ο MIB στο Μιλάνο (1,73%), ενώ ανεξέλεγκτη ήταν η πτώση στην Τουρκία, με τη λίρα να διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά στις πέντε λίρες/δολάριο.

Στο μεταξύ άλλος... αέρας πνέει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, καθώς η Wall Street απολαμβάνει τα ασύλληπτα ρεκόρ της Apple (που μόλις ξεπέρασε το $1 τρισ. κεφαλαιοποίηση), με τον τεχνολογικό κολοσσό να ωθεί υψηλότερα τον Nasdaq (+1,10%), «συμπαρασύροντας» και τον S&P 500 παρόλο που ξεκίνησε πτωτικός, εν μέσω νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.

Τι πυροδότησε το sell-off

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς όχι 10% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ,., ενίσχυσε το ενδεχόμενο ενός αναπόφευκτου εμπορικού πολέμου, τρομάζοντας τους επενδυτές στην Ασία και στέλνοντας τα κινεζικά χρηματιστήρια σε απώλειες άνω του 2,3%, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε περισσότερο από 1%.

Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ ανακοίνωσε χθες ότι έχει λάβει οδηγίες από τον πρόεδρο Τραμπ «να εξετάσει την αύξηση του προτεινόμενου επιπέδου στους νέους δασμούς από το 10% στο 25%».

Πιο αναλυτικό ρεπορτάζ στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης