Pay day για 2,5 εκατ. φορολογουμένους και για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ

efories_arthroo

1.300 ευρώ «κατά κεφαλήν» πρόσθετος φόρος και στο βάθος... πρόστιμα για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση

Έπεσε εχθές η αυλαία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών τελικώς να ανακοινώσει κάποια νέα παράταση, μέχρι τουλάχιστον αργά το βράδυ που εξέπνεε η διορία. Σήμερα αρχίζει ο «Γολγοθάς» της πληρωμής των πρώτων από τους «τρέχοντες» φόρους για το 2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως τελικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2017 θα δείχνουν ότι:

- 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (οι 4 στους 10) έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό

- όλοι μαζί καλούνται να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τρεις διμηνιαίες δόσεις -ή και εφάπαξ- για πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ (όσα δηλαδή θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ του 2018, ταυτόχρονα με την β΄δόση του φόρου εισοδήματος).


- το μέσο ποσόν πρόσθετων φόρων θα φτάσει τελικά στα 1.300 ευρώ


- σχεδόν 800.000 φορολογούμενοι (1 στους 8 σχεδόν) λαμβάνουν τελικά πιστωτικό εκκαθαριστικό και θα πάρουν πίσω 450 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας τους.


- ο 1 στους 2 δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο, ούτε έχει πιστωτικό.


Τα παραπάνω ισχύουν για όλους εκτός των φορολογουμένων που ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, αλλά και άλλων πληγέντων που, λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, έλαβαν ειδική παράταση έως 30 Οκτωβρίου για να καταθέσουν δηλώσεις εισοδήματος. Αυτοί θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος (και ΕΝΦΙΑ μαζί) κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο και μετά.


Με το πρώτο φως της ημέρας θα φανεί όμως και πόσοι άλλοι δεν μπόρεσαν τελικώς να υποβάλουν δήλωση. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποστηρίζει ότι λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί στην διάρκεια υποβολή των δηλώσεων (που ξεκίνησε με καθυστέρηση φέτος) έπρεπε να δοθεί παράταση.


Με τα δεδομένα αυτά, πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες φορολογουμένων απειλούνται με πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης (100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 100-250 ευρώ για εταιρίες με απλογραφικά ή 100-500 ευρώ για εταιρίες με διπλογραφικά) συν τους τόκους 0,73% το μήνα σε περίπτωση έκδοσης χρεωστικού εκκαθαριστικού.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

πτηνο

Ναί, έχει γλαρόσουπα

koula

Να υποθέσω ότι είσαι το πτηνό ο μπούφος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2