Moody's: Διαχειρίσιμη από τις ελληνικές τράπεζες η άρση του Waiver

Moody's: Διαχειρίσιμη από τις ελληνικές τράπεζες η άρση του Waiver

Οι ιδιωτικές καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται

moud
Πιστωτικά θετική θεωρεί ο οίκος Moody's τη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας προς την ΕΚΤ. Όπως σημειώνει ο οίκος σε νέα ανάλυσή του, το γεγονός αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος. Παράλληλα, ο οίκος επιδιώκει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις άρσης του waiver.

Σύμφωνα με τη Moody's, η μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ αντανακλά μια περαιτέρω μείωση του ισοζυγίου του ELA, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συνήθως επιτρέπει ένα buffer 1-2 δισ. ευρώ για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Με τις καταθέσεις να αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, η Moody's αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και εν τέλει εξαλείφοντας τον ELA.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης