Στις ΔΟΥ για έλεγχο και τροποποιητικές οι «μπλοκάκηδες» που δηλώνουν μισθωτοί

mplokaki

Η εφορία θα κρίνει αν δικαιούνται αφορολόγητο ή όχι - Διορία ως την Δευτέρα για όσους έχουν λάβει ήδη εκκαθαριστικό

Να σπεύσουν στις εφορίες για έλεγχο των δικαιολογητικών τους και, αν χρειαστεί, να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις, καλεί η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της τους «μπλοκάκηδες» που δηλώνουν μισθωτοί, προκειμένου να κριθεί αν δικαιούνται τελικά την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ (δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636-9.545 ευρώ) ή όχι.

Με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε χθες, η ΑΑΔΕ δίνει διευκρινήσεις για το πώς θα γίνει η εκκαθάριση φόρου για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι». Η εγκύκλιος κατ’αρχήν θυμίζει ότι:

- Υπό προϋποθέσεις, οι «μπλοκάκηδες» θεωρούνται μισθωτοί και δικαιούνται αφορολόγητο όριο. Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος είναι: να έχουν σύμβαση σε μέχρι 3 εργοδότες ή, εφόσον έχουν περισσότερους από τρεις, το 75% του ακαθάριστου εισοδήματός τους από «μπλοκάκι» (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών κλπ) να προέρχεται από τον έναν μόνον από τους εργοδότες αυτούς.

- Επιπλέον, για να θεωρηθούν μισθωτοί, πρέπει να συντρέχουν και άλλοι δύο όροι: να έχουν δηλώσει σαν επαγγελματική εγκατάσταση την κατοικία τους (εκτός αν είναι δικηγόροι ή έχουν σύμβαση εργασίας κλπ) αλλά και να μην έχουν την εμπορική ιδιότητα.

- Η εγκύκλιος κατονομάζει επαγγέλματα για τα οποία έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουν «εμπορική ιδιότητα», όπως: του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, καθώς και αμοιβές που καταβάλλονται σε πραγματογνώμονες, διαιτητές, εκκαθαριστές γενικά, ελεγκτές Α.Ε., εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κληρονομιών και κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομίας, καθώς και του φωτορεπόρτερ-φωτοειδησεογράφου, του συγγραφέα, του δικολάβου, αλλά και αυτά του αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, τραγουδιστή, συνθέτη, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, μουσικοσυνθέτη, επιμελητή - διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.

Συνεπώς όλα τα επαγγέλματα αυτά δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της για φορολόγηση ως μισθωτοί, συμπληρώνοντας τους κωδικού 307-308 της δήλωσης Ε1.

- Αντιθέτως φορολογούμενοι που έχουν την εμπορική ιδιότητα δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της αυτές (περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013).

Κατόπιν αυτών, η εγκύκλιος ορίζει ότι:

1. «στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει με επιφύλαξη ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εξαιτίας του ότι η σχετική εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων αυτών φορολογικού έτους 2017 δεν τους επέτρεπε να συμπληρώσουν τους κωδικούς 307-308, οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που καλύπτουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους» στις διατάξεις αυτές (περ.στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013).

Δηλαδή όσοι «μπλοκάκηδες» ζήτησαν να φορολογηθούν ως μισθωτοί αλλά το σύστημα υποβολής δεν τους άφηνε να το δηλώσουν στους κωδικούς 307-308 του Ε1, θα πρέπει να πείσουν τον έφορο ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και ότι πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες, επαγγελματική έδρα την κατοικία τους κλπ) για να εκδοθεί σωστά το εκκαθαριστικό τους.

2. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ., αφού συνεκτιμήσει τα προσκομισθέντα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα, θα αποφανθεί αν συντρέχει περίπτωση υπαγωγής των αμοιβών που εισπράττουν τα παραπάνω πρόσωπα στην περ. στ' της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (φορολόγηση ως μισθωτοί).

3. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις φορολογουμένων που σύμφωνα με τα παραπάνω δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, αλλά παρόλα αυτά έχουν υποβάλει με επιφύλαξη τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 και η αρμόδια ΔΟΥ δεν έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους περί ένταξής τους στις διατάξεις για φορολόγηση ως μισθωτοί, δύναται τώρα να επανέλθουν και να υποβάλουν σχετική τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους, ως μισθωτοί και συμπληρώνοντας τους κωδικούς 307-308.

4. Τέλος, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις και εμπίπτουν στις περιπτώσεις που φορολογούνται σαν μισθωτοί αλλά έχουν ήδη πάρει εκκαθαριστικό χωρίς να έχει αφαιρεθεί η έκπτωση φόρου (δηλαδή φορολογήθηκαν σαν επαγγελματίες) μπορούν επίσης να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και τόκους εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης (δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουλίου), για να μπορέσει να βγει νέο εκκαθαριστικό.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Lefis

Στο 3 δηλαδή λέτε ότι, εάν δεν δεχτεί η ΔΟΥ να σε εντάξει στον τρόπο φορολογίας ως μισθωτό, εσύ θα κάνεις τροποποιητική για να δηλώσεις μισθωτός. Κύριοι δεν τα λέτε καλά! Διαβάστε πρώτα καλά, ενημερωθείτε όπως πρέπει και μετά γράψτε άρθρα... Έλεος!

Eraser

Διορθώστε στο ότι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν σαν έδρα την οικία τους, θα πάρετε τον κόσμο στο λαιμό σας

ΚΑΡΒΑΣ

ΕΓΩ? ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑΣ? ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΕΝΩ ΗΜΟΥΝ ΙΚΑ....ΚΙΑΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΟΑΕΔΑΚΙΑ. ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΥΡΙΟΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lignites

Μοντέλο Fraport στο διαγωνισμό για το λιγνίτη και τρεις υποψήφιους «μάρκαρε» χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι στην τελική κούρσα του διαγωνισμού που δρομολογείται (εάν δεν υπάρξει και άλλη παράταση) για τις 23 Ιανουαρίου θα συμμετέχουν τρία σχήματα: οι Τσέχοι της Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Κινέζοι της CHN Energyμε τον όμιλο Κοπελούζο και η εταιρεία Μυτιληναίος.

akinito

Ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά κτίρια, ιδιοκτησίας της στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη και τη θετική συγκυρία του εγχώριου real estate και δη στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.