"Δίκες εξπρές" για φοροφυγάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση

"Δίκες εξπρές" για φοροφυγάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Για διορθωτικές  κινήσεις και στήριξη της αγοράς δεσμεύεται ο Παπακωνσταντίνου

"Δίκες εξπρές" για φοροφυγάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση
Με εξασφαλισμένη τη δεύτερη δόση των δανείων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε "στροφή" στην Ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητος, στο πλαίσιο πάντα του Μνημονίου το οποίο, όπως ανέφερε "δέχεται προσαρμογές".

Μιλώντας το Σάββατο σε εκδήλωση της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε:  

"Ξέρουμε ότι υπάρχουν καλοί επιχειρηματίες που τα έκαναν όλα σωστά, αλλά βρέθηκαν σήμερα να μη μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, ΙΚΑ και τους υπαλλήλους τους. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε διορθωτικές κινήσεις.  Ξέρετε ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα 30 μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, στο βαθμό που μπορούμε"…

Όσον αφορά την πορεία της Οικονομίας, τόνισε: "δεν πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας. Με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός προσπαθούμε να επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση. Μόνο με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, δεν καταφέρνεις τίποτε, θα είσαι και πάλι εκεί που βρισκόσουν. Μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία θα πάρει μπροστά, θα ξεπερνά και τους ρυθμούς που είχε ως πρόσφατα".

Για τα προβλήματα ρευστότητας, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η κυβέρνηση θα θέτει  συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους πιστωτικής επέκτασης, μέσω των επιτρόπων του Κράτους στα ΔΣ τους.  
Κλείσιμο

Ο κ.Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε και δίκες εξπρές για  φοροφυγάδες: "χθες στο υπουργικό  συμβούλιο συζητήσαμε πώς θα αλλάξουμε όλο το πλαίσιο για να σταματήσει το δικαστήριο να είναι ο καλύτερος σύμμαχος του φοροφυγά. Στα δικαστήρια εκκρεμούν 34 δισ. ευρώ. Χρειάζονται 7-10 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. 9 στις 10 φορές τα δικαστήρια αποφασίζουν ευνοϊκά για τους παραβάτες. Φτιάχνουμε ένα διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο".

Ο κ.Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε και μεγάλες αλλαγές  στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Χαρακτήρισε "παγκόσμια πρωτοτυπία" τον  τρόπο με τον οποίον λειτουργούν  οι ΔΟΥ στη χώρα μας, σε σύγκριση με το εξωτερικό όπου "λείπει η  προσωπική επαφή και γνωριμία, λείπει η υποκειμενική εκτίμηση" και όλα λειτουργούν με βάση προδιαγραφές και αυτοματισμούς. 

Έμφαση έδωσε  επίσης στον έλεγχο των δαπανών των  ΔΕΚΟ: "για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να ελέγχει τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ". Τόνισε ότι οι καταπτώσεις εγγυήσεων στις ΔΕΚΟ φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, "όσα κόψαμε δηλαδή από μισθούς και συντάξεις! Μπορούμε αυτό να το δεχόμαστε;" τόνισε χαρακτηριστικά… Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές ο κ.Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή για πλήρη και αναλυτικό έλεγχο στα οικονομικά όλων των ΔΕΚΟ, που παίρνουν έτσι σειρά για εξυγίανση μετά τον ΟΣΕ.

Οι  φορείς

Νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση, τα βέλη της επιχειρηματικής  κοινότητας δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Διευθύνων  Σύμβουλος της ΔΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος τόνισε: "να διορθώσουμε τους φόρους, να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον. Όσο χάνουμε χρόνο, χάνουμε ξένες επενδύσεις, πάνε αλλού και ταυτόχρονα οι ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν.  

Ο πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων  κ. Κασσιμάτης τόνισε πως το Μνημόνιο έχει τεθεί πάνω και από το Σύνταγμα, ότι το τραπεζικό σύστημα έγινε ο δήμιος των επιχειρήσεων αντί αρωγός της και εξέπεμψε ΣΟΣ για τις μικρομεσαίες που δεν είναι πια βιώσιμες από τους πολλούς φόρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης