Μήπως ξεπλύνατε μαύρο χρήμα και δεν το γνωρίζετε;

Μήπως ξεπλύνατε μαύρο χρήμα και δεν το γνωρίζετε;

Πρωτοφανείς ποινές προβλέπονται σε ποινές του Γ.Παπακωνσταντίνου που φτιάχνει κακουργήματα και κυνηγά τους πάντες για τα πάντα!

Μήπως ξεπλύνατε μαύρο χρήμα και δεν το γνωρίζετε;
"Ξεχάσατε" να δηλώσετε στην εφορία τη δεύτερη δουλειά σας; Δεν κόψατε σε κάποιον "ολόκληρη" απόδειξη και σας κάρφωσε; Δηλώσατε πως αγοράσατε σπίτι στην αντικειμενική αξία και δώσατε τα υπόλοιπα "κάτω από το τραπέζι"; Χρωστάτε στο κράτος περισσότερα από 120.000 ευρώ αλλά ο γιος σας αγόρασε βίλα; Αν ναι, τότε αυτός που κτυπήσει πρωί-πρωί το κουδούνι του σπιτιού σας ίσως "δεν είναι ο γαλατάς", αλλά η αστυνομία που θα σας συλλάβει και ενδεχομένως να σας οδηγήσει στη φυλακή, ως ύποπτο για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα "μαύρου χρήματος", ακόμη και για … τρομοκρατία!

Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών  Γιώργος Παπακωνσταντίνου και απεστάλη την Τετάρτη σε όλες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, δίνει εντολή και περιγράφει λεπτομερώς πώς θα ελέγχονται και τι ποινές θα επιβάλλονται στο εξής για όποιον συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για ξέπλυμα "μαύρου χρήματος".  

Ο ορισμός όμως που δίνει πλέον το υπουργείο  Οικονομικών στο αδίκημα και οι ποινές που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος (τουλάχιστον έξι μήνες και μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξη) στέλνουν το σήμα πως θα έλθουν τα πάνω-κάτω σε όσα πολλοί θεωρούσαν ως σήμερα "συνήθη πρακτική".

Στην εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι παραβάσεις οι οποίες θα θεωρούνται ύποπτες και θα τις χειρίζεται η Επιτροπή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Έτσι μπορεί –και εν αγνοία του ίσως- να βρεθεί κάποιος μπλεγμένος σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.  

Ποινικά κολάσιμες  περιπτώσεις θεωρούνται πλέον:
Κλείσιμο

- η μη έκδοση  φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ).

- η ανακριβής  έκδοση φορολογικών στοιχείων (από 1ης Ιουνίου 2010).

- η έκδοση  πλαστών ή και  εικονικών φορολογικών στοιχείων "ανεξαρτήτως αξίας".

- η αποδοχή  πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων (από 23 Απριλίου 2010).

- η μη καταβολή  στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών  άνω των 120.000 ευρώ.

- η παράλειψη  υποβολής ή υποβολή ανακριβούς  δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

- η μη απόδοση  ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ  και άλλων παρακρατούμενων φόρων  που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε  ετήσια βάση.

- η μη απόδοση  στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

- συλλήβδην τα αδικήματα λαθρεμπορίας.

Κακούργημα θεωρείται  επιπλέον και το μέχρι πρότινος πλημμέλημα της φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, για τα οποία προβλέπεται ελάχιστη ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών, όπως εικονικά φορολογικά στοιχεία, έκδοση ή αποδοχή εικονικών στοιχείων, έκδοση πλαστών και νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας κι εφόσον τα αδικήματα τελέστηκαν από 23 Απριλίου 2010 και μετά.  

Στην ίδια θέση μπορεί επίσης να βρεθούν ιδιώτες, αλλά και δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εκπλειστηριαστές κλπ που συμμετέχουν σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.  

Τέτοιες πράξεις που θεωρούνται "ύποπτες" πλέον για το Κράτος είναι:

- η μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας,

- η απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας ως προς φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας,

- η απόκτηση, κατοχή, διαχείριση ή χρήση περιουσίας,

- η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες,

- σύσταση οργάνωσης ή ομάδας ("σπείρα") δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιας ή περισσότερων πράξεων.

Επίσης θα ελέγχονται όσοι έχουν χρέη (ακόμα κι αν έχουν  υπαχθεί σε ρύθμιση) άνω των 120.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι από δηλώσεις εισοδήματος ή άλλα φορολογικά στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ή να υποκρύπτεται περιουσιακό όφελος (π.χ. αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο τον οφειλέτη ή τη σύζυγο ή το σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.) ή ότι, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη περιουσιακού οφέλους, υπήρχε οικονομική δυνατότητα εξόφλησης του χρέους η οποία και δεν έγινε!

Οι εμπλεκόμενοι (πελάτες, δικηγόροι κ.ά.) σε πράξεις  ξεπλύματος αντιμετωπίζουν δήμευση  περιουσιακών στοιχείων προϊόντα αδικημάτων,  δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης  περιουσιακών στοιχείων, κυρώσεις από  διεθνείς οργανισμούς,

Τα ελεγκτικά  μέτρα ενεργοποιούνται έναντι όσων συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις ή περιστασιακές συναλλαγές αξίας 15.000 ευρώ και άνω (συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων) και ανεξαρτήτως αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνη πράξη ή με περισσότερες.

Ποινή φυλάκισης  μέχρι 2 ετών αντιμετωπίζουν όσοι αποκρύπτουν ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες ή παρουσιάζουν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία.  

Οι φορολογούμενοι θα ελέγχονται εξονυχιστικά για "ξέπλυμα" χρήματος και θα οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρούν σε άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και σε ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών. Επιπλέον έχουν εντολή να προχωρούν σε δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους.

Το ελεγκτικό έργο ανατίθεται στο Ε΄ Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, που ξεκινάει τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, ακόμα και επιτόπιων, στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις των εμπλεκόμενων σε πράξεις ξεπλύματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης