Άνθρακες οι λίστες μεγαλοκαταθετών εξωτερικού - Μόνο το 6% των 38.000 υποθέσεων ελέγχθηκε

elegxos


Οριστική απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ελέγχους στις λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Εισπράχθηκαν μόνο 114 εκατ. ευρώ

Tέλος στις προσδοκίες για την είσπραξη σημαντικού ύψους εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους χιλιάδων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού που περιλαμβάνονται στις λίστες «Λανγκάρντ», «Μπόργιανς» και «εμβασμάτων εξωτερικού» μπαίνει εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων στην έναρξη και την πρόοδο των ελέγχων τις οποίες προκάλεσαν οι ατέρμονες "μνημονιακές" αναδιαρθρώσεις των φοροελεγκτικών μηχανισμών καθώς και εξαιτίας των αθρόων παραγραφών χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από στοιχεία-σοκ που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή αποκαλύπτεται ότι, εξαιτίας σημαντικών καθυστερήσεων στη διενέργεια των ελέγχων στις 3 αυτές λίστες, οι υποθέσεις μεγαλοκαταθετών που κατέστη δυνατό να ελεγχθούν κατά το χρονικό διάστημα από το 2014 μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2018 δεν υπερβαίνουν το 6% του συνόλου των 38.000 ελεγκτέων υποθέσεων. Όπως γράφει το money-money.gr τα έσοδα που τελικά εισπράχθηκαν ήταν απελπιστικά πενιχρά, καθώς ανήλθαν μόλις σε 114,4 εκατ. ευρώ!

Στην εξέλιξη αυτή οδήγησε το γεγονός ότι οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί που είχαν ήδη εγγενείς αδυναμίες, υπονομεύτηκαν και αποσυντονίστηκαν με τις χρονοβόρες αναδιαρθρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν από τους δανειστές στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως π.χ. η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ. Οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν ως συνέπεια να αποδιοργανωθούν πλήρως -και στην ουσία να παραλύσουν - οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί, που ήδη κατακλύζονταν από πληθώρα υποθέσεων στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή επιβεβαιώνουν εξάλλου ότι, εξαιτίας του ... μπαράζ παραγραφών που έλαβε χώρα το 2017, ελάχιστοι έλεγχοι φορολογικών υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτές είναι πλέον δυνατό να διενεργηθούν και από δω και στο εξής τα έσοδα που θα βεβαιώνονται και θα εισπράττονται από τους όποιους ελέγχους ολοκληρώνονται επί των υποθέσεων αυτών θα είναι αμελητέα.

Με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και την πρώην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) και νυν Α.Α.Δ.Ε. στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, δρομολογήθηκαν άσκοπες και χρονοβόρες διαδικασίες "αναδιαρθρώσεων" φοροελεγκτικών υπηρεσιών που είχαν ως συνέπεια χιλιάδες φάκελοι και ηλεκτρονικά αρχεία που αφορούν σε υποθέσεις μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού να βρίσκονται, διαρκώς τα τελευταία τρία χρόνια, σε διαδικασία "μετακόμισης" από την μία υπηρεσία στην άλλη. Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πολλές υποθέσεις κατέστη αδύνατον να ελεγχθούν ή άρχισαν να ελέγχονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ήδη δε, πολλές από τις υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί. Οι "αναδιαρθρώσεις" που συνέβαλαν στην παραγραφή πολλών υποθέσεων ξεκίνησαν το 2015 με βάση "μνημονιακές" νομοθετικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν την αποψίλωση του Σ.Δ.Ο.Ε. από τις αρμοδιότητες διενέργειας φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του αυτών σε υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. (στα Ελεγκτικά Κέντρα και τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.). Οι χρονοβόρες "αναδιαρθρώσεις" συνεχίζονται και σήμερα με άλλες "μνημονιακές" νομοθετικές ρυθμίσεις, που ήδη εφαρμόζονται και προβλέπουν τη δημιουργία μιας νέας ελεγκτικής υπηρεσίας, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώνει τους φορολογικούς ελέγχους που διατάσσονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ:

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Στυλιανός

Και διαλαλούσαν προεκλογικά πως θα μαζέψουν περί 2 δισεκατομμύριων € οι σημερινοί κυβερνώντες και άνθρακας ο θησαυρός !! Τελικά άχρηστοι και ανίκανοι στα οικονομικά, μόνο στη πάρλα κάτι κάνουν !

@Στυλιανός

Γιατί μήπως κατάφεραν και ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο από ότι είπαν για να το καταφέρουν και αυτό;

Είναι απλό θέμα νομοθεσίας.

Η φοροδιαφυγή η φορ αποφυγή μαύρο εισόδημα και τα χρέη προς το δημόσιο δεν διαγράφονται ποτέ, και μεταφέρονται και στους κληρονόμους. Δίνει και 10% σε ιδιώτες ερευνητές και βρίσκονται όλα.

@Είναι απλό θέμα νομοθεσίας.

"Ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώσουν και τα χρήματα των άλλων!" Ας το πάρουμε επιτέλους χαμπάρι και στη Σοβιετική Μπαλκανομπανανία!

Ίωνας 1890

Ρε μεγάλε πως το σκέφτηκες αυτό? Γραφτό κάπου μην το ξεχάσεις γιατί θα σε καλέσει η νομική σχολή του Yale να τους το αναλύσεις. Χαχαχα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poly_main01

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση του ισχύοντος πλαισίου μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων