Το colpo grosso που στήθηκε με τις αλλαγές στις αντικειμενικές

5c328a_enfia

Στην υπηρεσία του ΕΝΦΙΑ οι νέες τιμές - Η κυβέρνηση υποσχόταν μειώσεις, αλλά ετοιμάζει αυξήσεις φόρων - Παίρνει από πολλούς, δίνει σε λίγους - Σε ποιες περιοχές θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

Σούπερ φόρους σε απαξιωμένα ακίνητα κρύβουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές της Εφορίας. Παρά τα διαρκή υπερπλεονάσματα (7 δισ. ευρώ πέρυσι και άλλα 43 δισ. έως το 2022) ο εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ δεν «καταργείται», αλλά επαυξάνεται. Αν και ήταν δίκαιο, η εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών δεν έγινε πράξη μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις της κυβέρνησης στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αντιθέτως, με προκάλυμμα την ανάγκη εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές, οι τιμές της Εφορίας τελικά δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται. Και για όσους δεν αυξηθούν από φέτος τα βάρη του ΕΝΦΙΑ, σχεδόν το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων συνωστίζεται στο ανώτατο όριο κάθε κλιμακίου φόρου και βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι στο επόμενο κλιμάκιο για να υποστούν τις αυξήσεις όταν αλλάξουν ξανά οι τιμές. Από το 2019 δε προκύπτουν και νέα βάρη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, με όλους τους άλλους φόρους ακινήτων, απλώς η αύξηση μετατέθηκε κατά ένα εξάμηνο (από 1.1.2019).

sel7_pinakas-1Παίρνει από πολλούς, δίνει σε λίγους

Για εισπρακτικούς λόγους (3,2 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΕΝΦΙΑ) και παρά την κρίση στην κτηματαγορά, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται σε «υπερτιμημένα» από την Εφορία ακίνητα, - τα οποία είναι απαξιωμένα όμως στην αγορά. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές παραμένει μεγάλη, όπως διαπιστώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες, που πολύ θα ήθελαν να πουλούσαν στις τιμές στις οποίες η Εφορία κοστολογεί τα ακίνητά τους, όσο και οι ίδιοι οι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι κλήθηκαν μέσα σε 20 ημέρες να ψάξουν να βρουν τις πραγματικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, αλλά, αφού μεσολάβησαν τρεις μήνες «μαγειρέματος», δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τις εισηγήσεις τους στις τελικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ούτε 1% των φορολογουμένων δεν θα δει αύξηση. Τα ίδια στοιχεία που επικαλείται, όμως, αποδεικνύουν ότι στέλνει σε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες τον λογαριασμό των αλλαγών σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ. Παραπάνω φόρο για ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν ακόμα και στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Ασπρόπυργο, στην ακριτική Λήμνο και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Στην πολύπαθη Λέσβο, στις πιο φθηνές περιοχές της Μυτιλήνης, οι τιμές ζώνης αυξάνονται 15% (από 700 σε 800 ευρώ/τ.μ.) και ο κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ κατά 40% (από 2,00 σε 2,80 ευρώ/τ.μ.). Και μπορεί μεν να μην έρθει το τέλος του κόσμου αν 1 στους 6 ιδιοκτήτες πληρώσει 10, ή 50 ή 100 ευρώ παραπάνω ΕΝΦΙΑ -αντί για λιγότερα-, όμως το πραγματικό βάρος των αλλαγών πέφτει κυρίως σε 4.000 φορολογουμένους, τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχρισε νέους «μεγαλοϊδιοκτήτες» αλλάζοντας τις αντικειμενικές.

Τριπλά χαμένοι βγαίνουν όσοι θα υποστούν αυξήσεις στις αντικειμενικές που εκκινούν από 10%-20% σχεδόν σε όλα τα νησιά και φτάνουν μέχρι 50% στην Κερατέα ή και 80% στη Μύκονο (όπου και η ξαπλώστρα μπορεί να κοστίζει 300 ή 500 ευρώ την ημέρα).

Συγκεκριμένα:
Αμεσα θα πληρώσουν 10% ή έως και 200% υψηλότερο κύριο φόρο φέτος όσοι αλλάζουν κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές, όπου από 600-700 ευρώ η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 750 ευρώ, αυτομάτως ο κύριος φόρος αυξάνεται 40% (από 2 σε 2,80 ευρώ/τ.μ. του ακινήτου).

Οσοι έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα, πιάνονται ευκολότερα πλέον στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου, που υπολογίζεται στη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι με βάση τα τετραγωνικά όπως ο κύριος φόρος. Ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο κύριος ΕΝΦΙΑ κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με κάθε αύξηση των τιμών ζώνης αυξάνονται η αντικειμενική αξία τους και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (0,15%-1,15%) που επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων.

Επίσης, ακόμα και αν δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, η αλλαγή στις αντικειμενικές επηρεάζουν όλους τους άλλους φόρους ακινήτων. Οι αυξήσεις φόρων θα ισχύσουν σε έξι μήνες, από 1/1/2019. Επιπλέον, πολλοί θα χάσουν επιδόματα ή έκτακτες παροχές, εφόσον (και με μόλις 2%-3% αύξηση στην αντικειμενική) η αξία του σπιτιού τους αυξάνεται και ξεπερνά ενδεχομένως τα όρια περιουσίας για τη χορήγησή τους (π.χ. 90.000 ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Αντιθέτως, ωφελημένοι από τις αλλαγές βγαίνουν περίπου 13.000 «πρώην» μεγαλοϊδιοκτήτες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αντικειμενικών τιμών στη χώρα αφορούν τους κατοίκους στο Παλαιό Ψυχικό (33%), στη Βάρη (32%), στην Εκάλη (15%) και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (36%).

Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, στο Παλαιό Ψυχικό από 6.250 ευρώ/τ.μ., η τιμή ζώνης μειώνεται σε 4.200 ευρώ. Πριν ο ιδιοκτήτης πλήρωνε βασικό φόρο ΕΝΦΙΑ 13 ευρώ/τ.μ. (2.600 ευρώ τον χρόνο) και φέτος θα πληρώσει 10 ευρώ/τ.μ. (2.000 ευρώ). Για συμπληρωματικό φόρο πριν πλήρωνε επιπλέον 7.900 ευρώ (για αξία ακινήτου 1.250.000 ευρώ), αλλά τώρα μόλις 3.500 ευρώ (για αξία ακινήτου 840.000 ευρώ και λόγω αύξησης του αφορολογήτου από 200.000 σε 250.000 ευρώ). Κερδίζει δηλαδή πάνω από 4.000 ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΑΙΣΧΟΣ

Σκισανε τη χωρα και συνεχιζουν απτοητοι....Και κανενας εισαγγελεας δεν επεμβαινει.....Χωρα υπο διαλυση...Και εχουν τα μουτρα να μιλανε στα καναλια και να κοροιδευουν τον κοσμο....ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΟΣ ΑΗΔΙΑ απο "ανθρωπους" που θελονται να αποκαλουνται πατριωτες....

Δήμος

Ας γευτούν οι λαϊκές συνοικίες την φροντίδα του κομμουνιστή Τσίπρα, δυστυχώς οι φτωχοί είναι οι πολλοί και ο Τσίπρας τους γδέρνει για να μαζέψει πλεονάσματα. Τους φορολογεί σκληρά για να μην τους μοιάσει και ξανακαταντήσει φτωχός, αυτός και οι Καρανικαίοι του.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΠΕΡΑΜΑ ΙΛΙΟΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΤΣΙΠΡΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Καλά να πάθουν τον ψηφισαν και τωρα τους γδερνει ...Για να δουμε τα παιδια του λαου οι Δημαρχάραροι Περιστεριου ο Παχατουριδης...της Νικαιας - Ρεντη Ιωακειμιδης θα επικυρωσουν την αυξηση των δημοτικών τελών στις φρωχογειτονιές τους????? Δεν το νομιζω ...θα αρπαξουν τα φραγκα απο τους δημότες για να κανουν πανηγυρια για να ξηλωνουν τις πλατειες που εχουν φτιαξει οι ιδιοι και να τις ανακαινιζουν και για να στηνουν αγαλματα.....

Παπαδημούλης

Ήταν απαράδεκτο αυτό που γινόταν με τον ΕΝΦΙΑ στη Φιλοθέη. Αν κάποιος όπως εγώ είχε 10 διαμερίσματα εκεί και αλλα τόσα στο Ψυχικό, το φορολογικό βάρος δεν ήταν αμελητέο. Διαμαρτυρήθηκα στους συντρόφους και το τακτοποίησαν.

Mike

Ψάξτε στο youtube, κυκλοφορούν βίντεο με τον Καμμένο που εξηγεί λεπτομερώς ένα κόλπο για να μην πληρώσεις ΕΝΦΙΑ.... Είναι λίγο παλιό βέβαια (3-4 ετών) αλλά δεν πειράζει....

Papagei

Τελικά, ο απύθμενος λαϊκισμός δεν είναι προνόμιο των "ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" μόνο...Δυστυχώς!

Γιώργος

Ο Καραμανλής πριν μια δεκαετία έβαλε το ετακ. Μέχρι τότε τέτοιου είδος φόρος δεν επιβαλλοταν. Το ΠΑΣΟΚ στις πρόωρες εκλογές του 09 έλεγε πως θα καταργήσει αυτό τον άδικο και υψηλό φόρο και στη θέση του θα βάλει ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τους αποθεωναν στα μεγάλα κανάλια οι εγκριτοι δημοσιογράφοι. Στην αρχή έβαλαν όριο τα 400.000€. Μετά από ένα χρόνο το ποσό πήγε στα 200.000€ και μας φορτώσαν και το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Όλα αυτά θα ήταν έκτακτα βεβαίως βεβαίως. Μετά αντικατασταθηκαν από τον ενφια που οι συντελεστές του έλεγαν πόσο δικαιως φόρος ήταν. Τη συνέχεια την ξέρουμε. Δηλαδή από 0€ που επιβαλλοταν προ μιας δεκαετίας φτάσαμε στα πόσα που ξέρουμε. Ο μόνος φόρος που μειώθηκε επί μνημονιων ήταν του φόρου μεταβίβασης που από 10-11% έπεσε στο 3% επειδή τα hedge funds θα επερναν τα σπίτια του κόσμου. Οι φόροι στα ακίνητα δεν θα καταργηθούν. Μπορεί να γίνουν χειρότεροι με τη μορφή του περουσιολογιου. Είναι πιο εύκολο να τα περνάς στα σίγουρα από μισθωτους, συνταξιούχος, ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, αύξηση ΦΠΑ, μείωση αφορολογητου, παρά να κυνηγός τη φοροδιαφυγή.

Υπάρχει και ο

ψηφοφόρος ο οποίος καμμιά φορά μπορεί να σαλτάρει και να ψηφίσει πετσόκομμα φόρων και δημόσιων δαπανών. Που ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον?

kyriakos

Ότι και να γίνει, αξίζει στο λαό των βλαμμενων. Οι πορνες, σερνικιες και θυληκες, που χόρευαν στο Σύνταγμα αξίζουν χειρότερα. Να μη στεριωσετε. Να δείτε τα παιδιά σας μετανάστες οδοκαθαριστες. Πουστοσογα με τις χοντρομπουτες κόρες.

Bawdy

Η 2η αύξηση του ενφια μέσα στα χρόνια "κυβέρνησης" αυτών που υπόσχονταν προεκλογικά, την κατάργησή του ... Αυτοί όπως πάνε θα φορολογήσουν & την χρησιμοποίηση των ασανσέρ

C.C.

Χούντα ζούμε! Ζούμε χούντα!!

Όχι αγαπητέ,

δεν ζούμε χούντα, είναι εντελώς λάθος η προσέγγιση αυτή. Ο Ψύριζα εκλέχτηκε δημοκρατικά επειδή η πλειοψηφία (σχετική εστω) αρέσκεται στα επιδόματα, το τζάμπα και τα δανεικά και αγύριστα ενώ αποστρέφεται την εργασία, την καινοτομία και την εξέλιξη. Όλα αυτά όμως σημαίνουν περισσότερους φόρους, μικρότερο εισόδημα και πιο πολλή φτώχια και μιζέρια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας