Συνάντηση Επικεφαλής Φορολογικών Διοικήσεων της ΕΕ - Τι συζητήθηκε

moskovisi_009

Στη συνάντηση καταγράφηκαν οι στρατηγικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές - Διαβάστε ποιες είναι αυτές 

Η εύρεση κοινών τρόπων δράσης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι Φορολογικές Διοικήσεις, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Συνάντηση των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 και 14 Ιουνίου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών στη Σόφια, στις 27-28 Απριλίου 2018, όπου συζητήθηκε η ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε. Όπως επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο χαιρετισμό του, «Συνεργαστείτε πιο στενά μεταξύ σας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αλλά και για να είναι η Ε.Ε. καλύτερα οχυρωμένη απέναντι στις προκλήσεις που έπονται. Χρειαζόμαστε νέες και φρέσκες ιδέες από εσάς».

Στη συνάντηση καταγράφηκαν οι στρατηγικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές, όπως:

- Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.
- Η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις Φορολογικές Διοικήσεις.
- Η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
- Η αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου όγκου πληροφοριών και δεδομένων, που παράγεται και ανταλλάσσεται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
-Η επικαιροποίηση των συστημάτων πληροφορικής και η ανάπτυξη τεχνογνωσίας από τις φορολογικές διοικήσεις για την παρακολούθηση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων (blockchain, κρυπτονομίσματα, διάδοση των πληρωμών μέσω ηλεκτρονικού χρήματος, κ.ά.), που επηρεάζουν τους τρόπους άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
- Η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, μέσω εργαλείων ανάλυσης κινδύνου.
- Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των Φορολογικών Διοικήσεων.
- Η ταχύτητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Φορολογικές Διοικήσεις τις αλλαγές στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις νέες τάσεις στην αγορά.
- Οι περιορισμένοι πόροι ανθρωπίνου δυναμικού και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε συνδυασμό και με τις γενικότερες δημογραφικές αλλαγές.
- Η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής αντιμετώπισης στα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση δραστηριοτήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία των Φορολογικών Διοικήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσεχές διάστημα στα θέματα αυτά, με σκοπό να διαμορφωθεί μια ατζέντα στρατηγικών θεμάτων, η πορεία της οποίας θα παρακολουθείται στο ανώτατο διοικητικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., Γιώργος Πιτσιλής, «Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ μας. Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Πρέπει να δείξουμε ότι το να σχεδιάζουμε και να δουλεύουμε όλοι μαζί για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, κάνει τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική Φορολογική Διοίκηση είναι έτοιμη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αλλαγών και να αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό των αναγκαίων δράσεων».


ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αλέξανδρος

Ελπίζουμε να αποφάσισαν επιτέλους την αναγκαστική εξόφληση των χρεών της πραγματικής οικονομίας της αγοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα και ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες