Νέες αντικειμενικές: Αυξάνονται οι τιμές, ελάχιστη μείωση ΕΝΦΙΑ σε λαϊκά προάστια

Νέες αντικειμενικές: Αυξάνονται οι τιμές, ελάχιστη μείωση ΕΝΦΙΑ σε λαϊκά προάστια

Ναυάγιο με ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες - Συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλοι οι άλλοι φοροι (μεταβίβασης, κληρονομιάς) και αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα - Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42%, αυξάνονται στο 37% και τελικά μειώνονται μόνο στο 21% των περιοχών

akinhtaaa_arthoosd1
Κόλαφος για τους φορολογούμενους αποδεικνύονται τα νεα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Παρά τα 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν πέτυχε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε να μειώσει τις αντικειμενικές, όπως υποσχόταν προεκλογικά, ενώ αντιθέτως:

- Αυξάνεται αντί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20, 50 , 100 , ή και πολύ πάνω από 200 ευρώ για σχεδόν 1 εκατομμύριο ακινήτων

- Αυξάνονται στο 37% της χώρας οι αντικειμενικές αξίες και κυρίως σε υποβαθμισμένες και λαϊκές περιοχές. Αποδεικύεται δε έτσι ότι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές ήταν ήδη ευνοημένοι από το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, αφού οι αντικειμενικές τιμές –και παρά την κρίση στην κτηματαγορά- κρατιούνταν με πολιτική απόφαση κάτω από τις εμπορικές εδώ και μια δεκαετία.

Επιβαρύνονται έτσι διπλά και άλλο, οι ιδιοκτήτες στις περιοχές αυτές αφού:

α) αυξάνονται όλοι οι άλλοι φόροι ακινήτων πέραν του ΕΝΦΙΑ (πχ μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κλπ)

β) αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων κα κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά ή κοινωνικά επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα (ρυθμίσεις χρεών κλπ)

Κλείσιμο
Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας ​"στο Κόκκινο 105.5" δήλωσε ότι οι αυξήσεις αυτές, πλην του ΕΝΦΙΑ, θα ισχύσουν από 1.1.2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

1. σε σύνολο 10.216 ζωνών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42% (4.302 περιοχές), αυξάνονται στο 37% (σε 3.792 περιοχές) και μειώνονται τελικά μόνον για το 21% (σε 2.122 περιοχές).

2. Εκτός από το πόσες είναι όμως οι περιοχές όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται, σημασία έχει και ποιες είναι οι περιοχές αυτές. Το υπουργείο Οικονομικών δεν τις ανακοίνωσε ακόμα, αλλά ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που φέρνει, επιχειρεί να «διασώσει» από τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (όχι από τους άλλους φόρους ακινήτων) κυρίως τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς διευρύνει προς τα πάνω το κατώτατο κλιμάκιο επιβολής του κύριου φόρου (για Τιμές Ζώνης έως 500 ευρώ και το οποίο αυξάνεται στα 550 ευρώ).

Επίσης, για να μετριάσει το πλήγμα που στους μικροϊδιοκτήτες, αυξάνει το 3ο Κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ (από τα 1000 στα 1050 ευρώ) νώ επαναφέρει και το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ (όπου ήταν και πριν το μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ότι και αυτές οι «λαϊκές» περιοχές που διασώθηκαν φέτος, είναι από τώρα «με το ένα πόδι» υποψήφια θύματα για αυξήσεις ΕΝΦΙΑ το 2019, αφού μπήκαν ήδη στο ανώτατο όριο του κλιμακίου τους (550 ή 1050 ευρώ που δεν υπήρχε) αλλά αν κινηθεί λίγο ακόμη η οικονομία μέχρι το 2019, οι τιμές των ακινήτων θα ξεπεράσουν και το όριο αυτό.


Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»

Με τις νέες αντικειμενικές, και παρά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση αντί για μείωση θα δουν 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή 1 στους 6 από τους συνολικά 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα).

Όπως ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου για τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών:

• Μειωμένα εκκαθαριστικά θα λάβουν 1.470.962 ιδιοκτήτες, δηλαδή 1 στους 4 (ή 23%). Δεν λέει όμως πόση θα είναι η μείωση που θα δουν, προφανώς επειδή δεν θέλει να …διαφημίσει πόσο μεγάλη μείωση θα δουν τα νοικοκυριά.

• Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%. Αυτοί θα πληρώσουν συνολικά 8,85 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι, ή 12 ευρώ «κατά κεφαλήν».

• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

• 48.961 φορολογούμενοι θα δουν αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

• Αμετάβλητα όπως πέρυσι μένουν τα εκκαθαριστικά για 3.995.181 ιδιοκτήτες ή το 62% των ιδιοκτητών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης