Νέες αντικειμενικές: Αυξάνονται οι τιμές, ελάχιστη μείωση ΕΝΦΙΑ σε λαϊκά προάστια

akinhtaaa_arthoosd1

Ναυάγιο με ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες - Συμπαρασύρονται προς τα πάνω όλοι οι άλλοι φοροι (μεταβίβασης, κληρονομιάς) και αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα - Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42%, αυξάνονται στο 37% και τελικά μειώνονται μόνο στο 21% των περιοχών

Κόλαφος για τους φορολογούμενους αποδεικνύονται τα νεα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Παρά τα 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, η κυβέρνηση όχι μόνον δεν πέτυχε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ αλλά ούτε να μειώσει τις αντικειμενικές, όπως υποσχόταν προεκλογικά, ενώ αντιθέτως:

- Αυξάνεται αντί να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20, 50 , 100 , ή και πολύ πάνω από 200 ευρώ για σχεδόν 1 εκατομμύριο ακινήτων

- Αυξάνονται στο 37% της χώρας οι αντικειμενικές αξίες και κυρίως σε υποβαθμισμένες και λαϊκές περιοχές. Αποδεικύεται δε έτσι ότι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές ήταν ήδη ευνοημένοι από το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, αφού οι αντικειμενικές τιμές –και παρά την κρίση στην κτηματαγορά- κρατιούνταν με πολιτική απόφαση κάτω από τις εμπορικές εδώ και μια δεκαετία.

Επιβαρύνονται έτσι διπλά και άλλο, οι ιδιοκτήτες στις περιοχές αυτές αφού:

α) αυξάνονται όλοι οι άλλοι φόροι ακινήτων πέραν του ΕΝΦΙΑ (πχ μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κλπ)

β) αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων κα κινδυνεύουν να χάσουν προνοιακά ή κοινωνικά επιδόματα ή άλλα ευεργετήματα (ρυθμίσεις χρεών κλπ)

Ωστόσο, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας ​"στο Κόκκινο 105.5" δήλωσε ότι οι αυξήσεις αυτές, πλην του ΕΝΦΙΑ, θα ισχύσουν από 1.1.2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεια που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

1. σε σύνολο 10.216 ζωνών, οι αντικειμενικές τιμές μένουν σταθερές στο 42% (4.302 περιοχές), αυξάνονται στο 37% (σε 3.792 περιοχές) και μειώνονται τελικά μόνον για το 21% (σε 2.122 περιοχές).

2. Εκτός από το πόσες είναι όμως οι περιοχές όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται, σημασία έχει και ποιες είναι οι περιοχές αυτές. Το υπουργείο Οικονομικών δεν τις ανακοίνωσε ακόμα, αλλά ανακοίνωσε ότι με τροπολογία που φέρνει, επιχειρεί να «διασώσει» από τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (όχι από τους άλλους φόρους ακινήτων) κυρίως τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς διευρύνει προς τα πάνω το κατώτατο κλιμάκιο επιβολής του κύριου φόρου (για Τιμές Ζώνης έως 500 ευρώ και το οποίο αυξάνεται στα 550 ευρώ).

Επίσης, για να μετριάσει το πλήγμα που στους μικροϊδιοκτήτες, αυξάνει το 3ο Κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ (από τα 1000 στα 1050 ευρώ) νώ επαναφέρει και το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ (όπου ήταν και πριν το μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ).

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Ότι και αυτές οι «λαϊκές» περιοχές που διασώθηκαν φέτος, είναι από τώρα «με το ένα πόδι» υποψήφια θύματα για αυξήσεις ΕΝΦΙΑ το 2019, αφού μπήκαν ήδη στο ανώτατο όριο του κλιμακίου τους (550 ή 1050 ευρώ που δεν υπήρχε) αλλά αν κινηθεί λίγο ακόμη η οικονομία μέχρι το 2019, οι τιμές των ακινήτων θα ξεπεράσουν και το όριο αυτό.


Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»

Με τις νέες αντικειμενικές, και παρά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αύξηση αντί για μείωση θα δουν 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή 1 στους 6 από τους συνολικά 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα).

Όπως ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου για τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών:

• Μειωμένα εκκαθαριστικά θα λάβουν 1.470.962 ιδιοκτήτες, δηλαδή 1 στους 4 (ή 23%). Δεν λέει όμως πόση θα είναι η μείωση που θα δουν, προφανώς επειδή δεν θέλει να …διαφημίσει πόσο μεγάλη μείωση θα δουν τα νοικοκυριά.

• Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%. Αυτοί θα πληρώσουν συνολικά 8,85 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι, ή 12 ευρώ «κατά κεφαλήν».

• Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

• 48.961 φορολογούμενοι θα δουν αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

• Αμετάβλητα όπως πέρυσι μένουν τα εκκαθαριστικά για 3.995.181 ιδιοκτήτες ή το 62% των ιδιοκτητών.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Πανος

Ητανε δικαιο και εγινε πραξη. 500 εκ επαιρνε ο ΦΜΑΠ το 05. Με αεπ κοντα στα 230 δις. 3500 εκ ζητα σημερα με αεπ 180 δις. Δες στο detroit ποσο ενφια μαζευει ο δημος επειτα απο την μειωση του πληθυσμου στα 800000 εναντι 2 εκ το 1970. Βαλε youtube να δεις γυαλινους πυργους κενους... Ητανε δικαιο και εγινε πραξη. Παλιοκρατιστες ερχονται απολυσεις. Δεστε την ζωνη σας. Κυριακο ολους μα ολους διωξτους. Δεν θελω τους καλυτερους στο δημοσιο...ζητω εκει τους εντιμους. Τους καλυτερους τους θελω εξω να με παραξουν υπεραξια. Αυτο το οποιο εσεις κηφηνες βγαζεται σπυρια. Κηφηνες το νου σας...

Vagelis

"Ένα μεσημέρι του Σεπτεμβρίου του 2011, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε τονίσει, φόρο ακινήτων, το περίφημο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ." 8 χρονια μετα ποσο ψευτες και ανικανοι ειστε στον Συριζα που αντι να τον καταργήσετε τον αυξανετε. Ρε ρεμαλια της πρωτης φορας φασιστο-αριστερας. Σταυρωστε τους προηγουμενους για τον ΕΝΦΙΑ με τι μουτρα μας κοιταξετε και θα μας ζητήσετε την ψηφο μας εκει στον Συριζα???

Κοτζιάς (με ένα ζ)

Οι σύντροφοι μπερδεύτηκαν και έσκισαν τις ζαρτιερες τους αντί να κάνουν ότι υποσχεθηκαν

Λούλης

Μα πρέπει να σε κοροϊδέψουν διότι δεν γίνεται αλλιώς! Όποιος πολιτικος πει αλήθειες, χάνει στις δημοσκοπήσεις. Άρα, εσυ ο ίδιος ΕΜΜΕΣΑ αναγκάζεις αυτόν τον πολιτικό να σε κοροϊδέψει. Λυπάμαι αλλά σε αυτό δεν φταίει καμία κυβέρνηση διότι, από το 1981 και μετά, είσαι ένα καλομαθημένο μπουμπούκι.

Test

Από την στιγμή που ανακοινώθηκαν (αλήθεια πού και από ποιον;) οι αντικειμενικές αξίες πολλαπλά ειδησειογραφικά site αναπαράγουν την είδηση χωρίς κανένα μα κανένα από αυτά να έχει την επίσημη πηγή από την οποία να προκύπτουν τα συμπεράσματά τους. Πάνω από 50 site και όλα copy paste το ίδιο κείμενο. Αυτό δεν είναι σοβαρή ενημέρωση, τρέχουν απλά όλοι μπας και είναι οι 1οι που το έγραψαν και είχαν περισσότερα click.

Results

ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ http://www.minfin.gr/web/guest/deltia-typou/-/asset_publisher/4kjvD0lBldee/content/deltio-typou-gia-antikeimenikes-times?inheritRedirect=false&redirect=http%3A%2F%2Fwww.minfin.gr%2Fweb%2Fguest%2Fdeltia-typou%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_4kjvD0lBldee%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1

?

Τι, δεν καταργείται τελικά;

Σιχαμα

Μην σας ξεγελανε οι κρατικοδιαιτοι και οι ταχα μου ταχα ( θεσμοι ) μεσα και εξω με αντικειμενικες , ζωνες , και αλλα παραμυθια . Oποια κοροιδα (και ειδικα οι μη κρατικοδιαιτοι ) πληρωνουν φορους στην κρατικοδιαιτη πρασι ομπλεκοκκινη συμμορια πανω απο 25% ( φορο εισοδηματος ,συν αλληλεγγυης ,συν ΕΝΦΙΑ ,συν τελη κυκλοφοριας ) τουλαχιστον μεχρι 100.000 χιλιαδες ευρω εισοδημα ,με ανταποδοτικοτητα αμελετητα τουρκιας ,ειναι ραγιαδες με περικεφαλαια και αναξιοι περιουσιας και ιδιοκτησιας .Αμα θελετε πληρωστε κοροιδαρες για να σας τα φανε οι κρατικοδιαιτοι μαζι με τους ( αμεροληπτους θεσμους )!Σκλαβοι στην μπαρμπαρια σας αξιζει να πουληθειτε αφου σας φανε το Ε9 οι μπολσεβικοι με τα λευκα και κοκκινα λευκα κολαρα παραλλαγης με το colpo grosso του χρεους και του μαζι τα φαγαμε .

ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ

ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΤΟΝ ΣΥΡΥΖΟΑΝΕΛ ,,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΝΤΑΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ,,,ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ,,ΑΡΑ Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΞΗΘΙΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ,ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

Ομογενης

Συνταγματολογε του καφενειου, ο ΕΝΦΙΑ ειναι ο πιο δικαιος φορος και δεν προκειτε να καταργηθει ποτε. Ολη μερα λιαζεστε, απο που να τα βρει το κρατος να σας πληρωσει τα τσιπουρα και τους μεζεδες. Κανατε την πατριδα ενα απεραντο καφενειο.

estiakos

Καλησπέρα σας, που θα μπορουσα να δω κάποιον πίνακα με τις νέες αντικειμενικές αξίες? Ενδιαφέρομαι για Περιστέρι-Πετρούπολη.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΦΙΑ , ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ . ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΘΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Λούλης

Επειδή τα τελευταία 40 χρόνια δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ, γι αυτό και σήμερα τους ήρθε ο άλλος ο λογαριασμός, αυτός του χρέους των 350 δις! Κι αυτό επειδή το κράτος δεν είχε έσοδα και αναγκαστικά δανείζονταν. Για να καταλάβεις τι γίνεται όταν δεν πληρώνεις στο κράτος. Μια μέρα έρχεται ο φουσκωμένος λογαριασμός (από τα δανεικά) κι εκεί σηκώνεις τα χέρια.

ΤΡΟΛ

TO 85% ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ .....ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ? ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΤΕΛΕΙΩΣ

Panos

Το 15% των πολιτών θα δει τον ΕΝΦΙΑ που ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΑΤΕ να αυξάνετε. Τι δεν καταλαβαίνεις? Τσίμπα 0.6 και από εμένα

χλαπατσας

Και το διαμερισματακι στη Κυψελη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ergostasio

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.