ΕΛΠΕ: Δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις στον β΄ γύρο της ιδιωτικοποίησης

elpe

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα ΕΛΠΕ άφησε χθες η διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους υποψήφιους επενδυτές για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα ΕΛΠΕ στον β' γύρο του διαγωνισμού, άφησε χθες η διοίκηση του πετρελαϊκού ομίλου, λίγες εβδομάδες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πέντε επενδυτικά σχήματα.

Πρόκειται για την Alrai Group Holdings Limited, την κοινοπραξία Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Al Shaheen Group S.A., τοGupta Family Group Alliance, την Glencore Energy UK LTD και την Vitol Holding B.V. Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, στον β' γύρο πέρασαν η ρουμανική Transgaz, η οποία είχε κοπεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, καθώς δεν πληρούσε όλα τα κριτήρια του διαγωνισμού, αλλά και η EBRD, η οποία δεν συμμετείχε καθόλου στην πρώτη διαδικασία. Αμφότερες προσδέθηκαν στο σχήμα υπό την Ισπανική Reganosa, η ενίσχυση της οποίας συνέβαλε και στην αύξηση του τιμήματος από το ανάδοχο σχήμα των Snam-Flexys- Εnagas.

Μολονότι στα ΕΛΠΕ αποφεύγουν να σχολιάσουν το μείγμα των υποψηφίων, στον διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% δεν προσήλθαν οι ισχυροί πετρελαϊκοί διεθνείς όμιλοι που ανέμενε η αγορά. Στελέχη των ΕΛΠΕ τόνιζαν χθες ότι το ενδιαφέρον κρίνεται ικανοποιητικό και επισήμαναν ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στη διατήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας και της λειτουργίας των διυλιστηρίων, ώστε τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην περιοριστούν σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαϊκών προϊόντων από τους διεθνείς tredares που συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αξιολόγηση των υποψηφίων θα έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του μήνα ώστε ο διαγωνισμός να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων των ΕΛΠΕ ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει προσφορές δεσμευτικού ή μη χαρακτήρα. Όπως σημείωναν αυτό είναι απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο τόνιζαν ότι με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μπορεί να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να αποφευχθούν προσφορές, οι οποίες δεν θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά μεγέθη της αγοράς αλλά και των διαγωνιζομένων.


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

12
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».