ΑΑΔΕ: Επιβεβαιώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων - Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις

1699746

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων - Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ

Με πέντε μέρες καθυστέρησης και σιωπής από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών για τα λάθη στις βεβαιώσεις Αποδοχών των συνταξιούχων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανέλαβε τελικά να βγάλει «τα κάστανα από την φωτιά» για τα προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι, εκδίδοντας την πρώτη επίσημη ενημέρωση προς τους συνταξιούχους του δημοσίου, οι οποίοι έπεσαν θύματα των υπηρεσιών Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνει για πρώτη φορά επισήμως τα ρεπορτάζ για τα λάθη που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων και δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς θα τα διορθώσουν, σε τρία βήματα:

1. Θα πρέπει να μπουν στο Τaxisnet και να ελέγξουν εάν έχουν λάβει ειδοποίηση: όσοι υπέβαλαν δήλωση με βάση τα λάθος στοιχεία που έδειχναν τα αρχικά εκκαθαριστικά συντάξεων, πρέπει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να κοιτούν στη θυρίδα μηνυμάτων τους στο Taxisnet γιατί εκεί θα αποσταλεί από το Γενικό Λογιστήριο νέα βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αν και δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ ποιο ακριβώς ήταν το λάθος που έκανε το ΓΛΚ και πόσους επηρεάζει τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος αφορά περί τους 80.000 συνταξιούχους που έχουν ως τώρα υποβάλει ήδη δήλωση Ε1. Στην πράξη όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι του δημοσίου θα πρέπει να κάνουν την ίδια κίνηση, για να επιβεβαιώσουν αν έχουν μήνυμα ή όχι από το Γενικό Λογιστήριο.

1. Θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε1 όσοι την υπέβαλαν ήδη: Από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο και χωρίς να απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ. Αλλά και όσοι δεν υπέβαλαν ακόμη την δήλωση φόρου εισοδήματος (Ε1), αλλά την έχουν προσωρινά αποθηκεύσει, θα πρέπει να την ελέγξουν επίσης και να την διορθώσουνε πριν την στείλουν.

2. «Αυτόματα» οι διορθώσεις στο Ε1: οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να βγει στη συνέχεια νέο εκκαθαριστικό–που θα κρύβει και επιπλέον φόρο που θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

«Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό.

Από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, που υπέβαλαν δήλωση με βάση τα μη ορθά στοιχεία, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα αποσταλεί μήνυμα στη θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet ότι έχει σταλεί από το ΓΛΚ νεότερη βεβαίωση αποδοχών και συντάξεων, προκειμένου να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Οι υπόχρεοι σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα δουν στη σχετική εφαρμογή, μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, προσυμπληρωμένα τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η νέα εκκαθάριση του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εμπρόθεσμα επέχει θέση αρχικής δήλωσης και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνει το φορολογούμενο με πρόστιμα και προσαυξήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

5
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

3
92c7ae63ae7f8a3866b3919bf0ef0eb8_XL

Σε ιστορικά υψηλά για το πρώτο δίμηνο του έτους ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 440 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου.

4773603

«Υποχρεωτική η αιτιολόγηση της απόλυσης», ως μέτρο προστασίας των εργαζομένων - «Δέσμευση και όχι προεκλογική παροχή» η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε η υπουργός Εργασίας

9