Σόλτς για ελληνικό χρέος: «Όχι παράταση για 15 χρόνια - Τρία επαρκούν»

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος, καθώς από τη μία πλευρά θέλει και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά από την άλλη, δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί τις απαιτήσεις του Ταμείου, γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο (δηλαδή εντός Γερμανίας) το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ακανθώδες, δεδομένου ότι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε συναινέσει στο ελληνικό δανειοδοτικό πρόγραμμα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ, σημειώνει η
Suddeutsche Zeitung.

Με βάση τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, πλέον αυτού, μία συμμετοχή του Ταμείου θα αποτελούσε ένα ισχυρό εκπεμπόμενο μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματαγορές, που θα χαιρέτιζαν αυτό το γεγονός ακόμη και αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι προτίθενται να συνομιλήσουν με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης του G7 στον Καναδά, προκειμένου να επιδιώξουν μία πιθανή προσέγγιση θέσεων.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, και από τον επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, να εκπονήσουν μία ανάλυση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως τις 7 Ιουνίου. Αυτή αναμένεται να καταδείξει τι, κατά την άποψη των Ευρωπαίων, είναι αναγκαίο να γίνει ως προς το ζήτημα της παροχής ελαφρύνσεων, προκειμένου η Ελλάδα να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτείται και πάλι μέσω των διεθνών χρηματαγορών. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία στο ζήτημα του χρέους στο πλαίσιο του επομένου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση κλιμακώνει τη διαμάχη γύρω από το θέμα της παροχής ελαφρύνσεων χρέους προς την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Oλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, εξέφρασε μία σαφή άρνηση έναντι των δύο αιτημάτων που έχουν τεθεί από πλευράς του ΔΝΤ. Σύμφωνα με κύκλους από την ΕΕ, ο κ. Σολτς απέρριψε την εισήγηση περί παράτασης των χρόνων αποπληρωμής των ήδη καταβληθέντων δανειακών πιστώσεων έως και 15 επιπλέον έτη, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη της γερμανικής πλευράς τα τρία χρόνια επαρκούν. Ο Γερμανός υπουργός αντιτάχθηκε επιπλέον στη θέση του ΔΝΤ για τη θέσπιση ενός μηχανισμού που θα συναρτά αυτόματα τις ελαφρύνσεις του χρέους με τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της (ελληνικής) οικονομίας. Πρόκειται για μία πρόταση που αναπτύχθηκε από κοινού μεταξύ της Γαλλίας και του Ταμείου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παντως σημειώνεται ότι θα προκύψει μία απόφαση, για το εάν τελικά το ΔΝΤ θα συμμετέχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι έως τότε «υπάρχει επαρκής χρόνος», για να συζητηθεί το θέμα. Το τρέχον τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει στις 20 Αυγούστου, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Η οικονομική ιστοσελίδα finanznachrichten.de σε άρθρο με τίτλο «Η Ένωση (Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών) παίρνει αποστάσεις από το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο διάσωσης» τονιζει: Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης CDU/ CSU, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Εκχαρντ Ρέμπεργκ, εκτιμά οτι το ΔΝΤ δεν πρέπει πλέον να πιέζεται προς μία συμμετοχή στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε στο περιοδικό FOCUS: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης εμφανίζεται ολοένα και πιο δύσκολη. Για μας το ζήτημα είναι πλέον ποιο θα είναι το τίμημα: Εάν το ΔΝΤ ζητά ακριβά αντισταθμίσματα για μία συμμετοχή του, όπως δείχνει προς το παρόν, αυτό είναι κάτι δύσκολο να το αποδεχθούμε». Στη συνέχεια ο κ. Ρέμπεργκτόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι καλύτερα «εάν το Ταμείο δεν συμμετέχει από μόνο του».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έως τώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών επέμενε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο οικονομικής βοήθειας, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό FOCUS, το ΔΝΤ έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών και ως αντάλλαγμα για μία συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, να έχει τη δυνατότητα μεταβίβασης των έως τώρα δανείων που έχει έως τώρα καταβάλει προς την Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Με βάση τα όσα ακούγονται από οικονομικούς κύκλους, με αυτόν τον τρόπο το Ταμείο θέλει να μειώσει το βάρος των τόκων προς την Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαλλαγεί από τους κινδύνους των απωλειών, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΑΑΔΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ.

Στέφανος

Αφήστε τα όνειρα και τα παραμύθια με το χρέος και φροντίστε για την πληρωμή των εισφορών των εργοδοτών, την εξόφληση των δανείων των επιχειρηματιών, την καταβολή ΦΠΑ-φόρων-τελών-προστίμων-λογαριασμών των επαγγελματιών, την αντιμετώπιση των αδήλωτων κερδών-εισπράξεων-καταθέσεων-αδικαιολόγητου παράνομου πλούτου περιουσιών της πραγματικής οικονομίας, την κατάργηση της μαύρης ή ανασφάλιστης ή απλήρωτης ή αλλοδαπής αντικανονικής εργασίας της αγοράς.

ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ. ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΟΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

@

ΑΓΟΡΑΣΑΝ 40 ΔΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΟ 60-70% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ PSI ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΕ Η ΙΔΙΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ 12 ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!!

δφβ

ξκ.ξκγ

Νικήτας

Η χώρα δεν χρειάζεται παράταση ή μείωση χρέους, ούτε δανεικά, αλλά άμεση αναγκαστική είσπραξη από το κράτος των δισεκατομμυρίων ευρώ οφειλών των επιχειρηματιών-επαγγελματιών σε ασφαλιστικούς φορείς, δημόσια ταμεία, εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, εργαζόμενους, μέσω των περιουσιών των υπόχρεων της πραγματικής οικονομίας της αγοράς, για αποκατάσταση της νομιμότητας και διάσωση της εθνικής οικονομίας.

Ηλίας

Συμφωνώ φίλε μου,ότι η χώρα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εκτός από μείωση του αριθμού και των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων- μιζαδόρων - σφραγιδοφόρων, περικοπές δημοσίων άχρηστων δαπάνών, κατάργηση των συντάξεων από τα 45,είσπραξη από το άχρηστο κράτος του ΦΠΑ,μείωση της ληστρικής φορολογίας και των ληστρικών ασφαλιστικών εισφορών των Ε.Ε και άλλα πολλά. Ας το κάνουμε όπως η Κύπρος , 15% φορολογία και με ότι έσοδα μαζεύει το κράτος με αυτόν τον φορολογικό συντελεστή, καλύπτει τα έξοδα του.Εάν δεν φτάνουν, μειώνεις τα έξοδα του κράτους.Απλή είναι η λύση, δεν πρόκειται να γίνει όμως ποτέ με την παρούσα κυβέρνηση.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Η Χωρα χρειαζεται ενα μονο πραγμα για να επανελθει στην κανονικοτητα των αλλων Χωρων της ΕΕ: να φυγει ο Τσιπρας. Με τοσες απειλες,ανακολουθιες, κολοτουμπες,ηλιθιοτητες,αυταπατες και ψεματα και προς τον ελληνικο Λαο και προς τους Ευρωπαιους,ειναι καμμενο χαρτι, δεν εμπνεει εμπιστοσυνη,δε θα ερθουν επενδυσεις, δε θα εχουμε υγιη και πραγματικη αναπτυξη,δε θα του καθησουν στο τελος για αφαιμαξη, μονο οι δυστυχοι δ.υ. και οι συνταξιουχοι που θα τους γδαρει τοσο, ωσπου να τους οδηγησει στις ουρες των συσσιτιων!

Τσκ

Με λίγα λόγια σαλιώνουν το δάχτυλο και το βγαζουν στον αέρα να βρούν από πού και πόσο φυσάει και αποφασίζουν για το μεγεθος και την διάρκεια του χρέους. Και εχουν πάει σχολείο γιαυτό;

Ρεαλιστής

Μια χαρά είναι τα μνημόνια. Νιώθεις μια σιγουριά ρε παιδί μου ότι δεν θα τα κάνουν πάλι μαντάρα οι δικοί μας οι ρεμπεσκεδες. Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε μεταγραφή και την Μέρκελ.

kyriakos

Περιμένετε τίποτα από ανθρώπους που πουλάνε λαμαρίνα κι έχουν σφάξει τον πλανήτη; Εμείς όμως έχουμε τους πατριώτες αριστερούς που κάνουν ότι μπορούν για να μας κάνουν υποχείριο των βαρβάρων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης