Συνάντηση των «μεγάλων» πριν το Eurogroup για το ρόλο του ΔΝΤ

Συνάντηση των «μεγάλων» πριν το Eurogroup για το ρόλο του ΔΝΤ

Πριν τη συνεδρίαση θα γίνει συνάντηση με αντικείμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

eurogroup_2
Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.

Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι αρκετά σημαντικός, όχι τόσο χρηματικά, καθώς τα κεφάλαια για το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτονται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά ως ένας αξιόπιστος έτερος που θα έδινε ένα θετικό στίγμα στις αγορές. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είναι μέρος της μεταπρογραμματικής εποπτείας, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές.

Ικανοποίηση πάντως από τους θεσμούς ως προς τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως τώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Όμως σύμφωνα και με ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε ανώνυμα τη Τρίτη όλα τα ανοιχτά θέματα θα κλείσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αποκλείοντας όποιο ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος

Το Eurogroup θα συνεδριάσει σε δύο φάσεις, πρώτα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί της ευρωζώνης, και έπειτα οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ, όπου θα συζητήσουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, το παρασκήνιο είναι έντονο.

Όπως πληροφορείται το newmoney.gr, όλα τα κατώτερα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών (όχι όλοι οι επικεφαλής) που βρέθηκαν στο Hilton την προηγούμενη εβδομάδα έχουν προτείνει στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των οργανισμών τους να εξεταστεί το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ως η πιο ενδεδειγμένη λύση με βάση το ύψος το οποίο κινούνται τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή. Ωστόσο υπάρχουν πολιτικές αντίστασης κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και κάποιων κρατών μελών του Eurogroup.

Διότι η λογική της "καθαρής εξόδου" και του μαξιλαριού ασφαλείας είναι αυτό που θέλουν τα περισσότερα κράτη μέλη του Eurogroup ώστε να μην εγκρίνουν ξανά χρήματα για την Ελλάδα αλλά και να παρουσιάσουν στα εγχώρια ακροατήρια ένα success story που θα λέει ότι τα λεφτά που δάνεισαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έπιασαν τόπο.

Μήνυμα ιδιοκτησίας του Υπερταμείου από Τσακαλώτο

Με μια ισορροπημένη πολιτικά κίνηση και σαφή στόχευση προς το ακρωτήριο των χωρών που θα αποφασίσουν την ελάφρυνση του χρέους ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων του υπερταμείου.

Μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη -κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης-και πριν μπει στο αεροπλάνο για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα παρακάτω απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση αλλά ουσιαστικά στέλνοντας ένα μήνυμα προς τα έξω:

"Το Υπερταμείο έχει ένα στρατηγικό σχέδιο που το κάνει ο Υπουργός Οικονομικών, το οποίο πρέπει να το πάρει υπ' όψιν το ταμείο και πάνω σε αυτό να φέρει τις προτάσεις τους για τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων (...) Δεν βλέπετε ότι τώρα υπάρχει ένα υπερταμείο που έχει στόχο την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Αυτό θα βοηθήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία. Θα βάλει αυτές τις επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορούν να παράγουν νέες υπηρεσίες, να μπουν στο κύκλωμα της νέας τεχνολογίας. Αυτό είναι το σχέδιο, μέσα στο στρατηγικό σχέδιο που έχει για το υπερταμείο. (...) Μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας για το στρατηγικό σχέδιο για το ταμείο; Είναι αυτό που θέλουμε; Θα βοηθήσει τον καταναλωτή; Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους; Θα βοηθήσει την οικονομία; Αυτήν τη συζήτηση περίμενα. Μπορεί να έχετε δικαιολογία -και σωστά έχετε τη δικαιολογία-, ότι αργήσατε να δείτε το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά δεν έχετε την ίδια δικαιολογία για το στρατηγικό σχέδιο του υπερταμείου. Διότι αυτό το στρατηγικό σχέδιο, που λέει ακριβώς το τι θέλει να κάνει με τις ΔΕΚΟ και με ποιον τρόπο θα αναβαθμιστούν, χωρίς καμία υποχρέωση για να τις πουλήσουμε, είναι εκεί και μπορείτε να το δείτε και να κάνετε σχόλια".

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης