CNBC: Κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Gre

Μία μίνι αναδρομή στην 8ετή ελληνική κρίση - Η επιστροφή στις αγορές και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους

Μία αναδρομή στην ελληνική κρίση και στα οκτώ χρόνια μνημονίων και προγραμματων επιχειρεί το CNBC, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη στιγμή» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα οριστικοποιηθούν οι όροι της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Το ξένο δίκτυο παρουσιάζει όλες τις απόψεις, τονίζοντας τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητάει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες απ' όλες τις πλευρές, και ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος και να αποπληρωθεί από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο αναφέρει τις «συνέπειες» της εξόδου, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί με υψηλότερο από το σημερινό επιτόκιο. Παράλληλα, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέπει στον προϋπολογισμό της μέχρι το 2052 ένα ποσό έως και 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της, καθώς και άλλα έξι με οκτώ δισ. ευρώ το χρόνο, για την καταβολή άλλων δόσεων από δάνεια που έχει λάβει. Επισημαίνεται, ότι βάσει της συμφωνίας του 2016, η Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μέρος του κεφαλαίου από το χρέος, μέχρι και το 2023.

Ο πίνακας με τις ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους

pin23

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση, βρίσκεται η χορήγηση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας για το χρέος. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν, αναφέρεται στο άρθρο, θα είναι συνδεδεμένα με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο μεγαλώνει η ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται και η δόση που θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η Ελλάδα για το χρέος. Το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει δεδομένο για την επόμενη ημέρα και η συζήτηση φαίνεται να έχει εστιαστεί στο αν αυτό θα εφαρμόζεται αυτομάτως ή αν θα καθορίζεται μετά από διαπραγμάτευση με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ολικονομικός αναλυτής της TS Lombard, Constantine Fraser, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς αν πάει για την επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούνιο, ο χρόνος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά όλες τις πλευρές.

Το δίκτυο CNBC, ωστόσο, επισημαίνει ότι το σημαντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, μνημονίων και κατάπτωσης. «Η ελληνική οικονομία θα μεγαλώσει κατά 1,9% το 2018 και κατά 2,3% την επόμενη χρονιά», τονίζει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

EΠΕ

Ούτε καμία κρίσιμη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα, ούτε μέλλον έχει η ελληνική οικονομία. Η όποια ελπίδα μερικής διαγραφής χρέους έσβησε μετά τις εκλογές στην Ιταλία. Η έξοδος από το ευρώ και η αλβανοποίηση της χώρας είναι σχεδόν δεδομένα. Από το 2070 άνθρωποι ξανά

Vasileios

Συμφωνώ με όλα εκτός από το 2070. Πολύ πρόωρο μου φαίνεται. Θα έλεγα πως αυτός ο αιώνας είναι χαμένος για την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

10
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες