CNBC: Κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

CNBC: Κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Μία μίνι αναδρομή στην 8ετή ελληνική κρίση - Η επιστροφή στις αγορές και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους

Gre
Μία αναδρομή στην ελληνική κρίση και στα οκτώ χρόνια μνημονίων και προγραμματων επιχειρεί το CNBC, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη στιγμή» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά το οποίο θα οριστικοποιηθούν οι όροι της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.

Το ξένο δίκτυο παρουσιάζει όλες τις απόψεις, τονίζοντας τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητάει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες απ' όλες τις πλευρές, και ιδιαίτερα από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος και να αποπληρωθεί από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το άρθρο αναφέρει τις «συνέπειες» της εξόδου, καθώς η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί με υψηλότερο από το σημερινό επιτόκιο. Παράλληλα, η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέπει στον προϋπολογισμό της μέχρι το 2052 ένα ποσό έως και 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της, καθώς και άλλα έξι με οκτώ δισ. ευρώ το χρόνο, για την καταβολή άλλων δόσεων από δάνεια που έχει λάβει. Επισημαίνεται, ότι βάσει της συμφωνίας του 2016, η Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μέρος του κεφαλαίου από το χρέος, μέχρι και το 2023.

Ο πίνακας με τις ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους

pin23
Κλείσιμο

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση, βρίσκεται η χορήγηση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας για το χρέος. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν, αναφέρεται στο άρθρο, θα είναι συνδεδεμένα με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο μεγαλώνει η ελληνική οικονομία, το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται και η δόση που θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η Ελλάδα για το χρέος. Το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει δεδομένο για την επόμενη ημέρα και η συζήτηση φαίνεται να έχει εστιαστεί στο αν αυτό θα εφαρμόζεται αυτομάτως ή αν θα καθορίζεται μετά από διαπραγμάτευση με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο ολικονομικός αναλυτής της TS Lombard, Constantine Fraser, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς αν πάει για την επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούνιο, ο χρόνος θα αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά όλες τις πλευρές.

Το δίκτυο CNBC, ωστόσο, επισημαίνει ότι το σημαντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία, είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, μνημονίων και κατάπτωσης. «Η ελληνική οικονομία θα μεγαλώσει κατά 1,9% το 2018 και κατά 2,3% την επόμενη χρονιά», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης