Στραγγίζουν τη ρευστότητα και με στάση πληρωμών καθώς καθυστερεί η λύση για το χρέος

ypoik-ktirio-2

Πλην απροόπτου, το θέμα του χρέους δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της Πέμπτης - Συνεχίζουν οι καθυστερήσεις για τα προαπαιτούμενα διαπίστωσε το Euroworking Group

Εκπνέει άπρακτη, όπως όλα δείχνουν, η διορία μιας εβδομάδος που έδωσε μέχρι σήμερα ή αύριο στους ευρωπαίους δανειστές, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, για να μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μπορέσει και το Ταμείο να μετάσχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Ίσως την Τετάρτη ή την Πέμπτη να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ» έλεγε το περασμένο Σάββατο και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, χωρίς να γνωρίζει ούτε ο ίδιος τι μέλλει γενέσθαι.

Από Ιούνιο και βλέπουμε…

Πλην απροόπτου, το θέμα του χρέους δεν θα απασχολήσει το αυριανό Eurogroup, ούτε θα ληφθεί απόφαση για να δοθεί στην χώρα μας το 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που «έχει λαμβάνειν» μετά την 3η αξιολόγηση.

Προς το παρόν επικρατεί εκκωφαντική σιωπή για την Ελλάδα, αν και πληροφορίες έλεγαν πως υπήρξαν ήδη απευθείας παρασκηνιακές επαφές μεταξύ ΔΝΤ – Βερολίνου. Πληροφορίες για επικείμενη σύγκληση του Washington Group δεν υπάρχουν και, όπως φαίνεται, η υπόθεση "ελληνικό χρέος" εξελίσσεται σε καθαρά γερμανική υπόθεση. Σε τέτοια περίπτωση όμως, όπως συνηθίζει το Βερολίνο, δεν δίνει λύση παρά μόνον όταν φτάσουν τα πράγματα στο "παρά ένα".

Αυτό σημαίνει πως, αν δεν υπάρξει ανατροπή μέχρι αύριο, οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να αναμένονται έως τα μέσα του Ιουνίου, εφόσον υπάρχει πρόθεση να μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, συζητείται η πρόταση Τόμσεν την οποία αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης με «γερμανικό διακόπτη» απενεργοποίησης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Αλλιώς, θα πάνε όλα στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου ή και σε κάποιο άλλο έκτακτο στα τέλη του μήνα εκείνου –αλλά με το ΔΝΤ πλέον σαν τεχνικό σύμβουλο και όχι ως χρηματοδότη του ελληνικού προγράμματος.

Όσο η αβεβαιότητα για το χρέος παραμένει, το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους για να «χτίσει» το αποθεματικό ασφαλείας για εξόδους στις αγορές. Εξαντλώντας τα ρευστά διάθεσιμα των κρατικών φορέων και με στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 2018 κατά …1.200% (!), από 934 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο σε 12,328 δισ. στο τέλος Μαρτίου. Αντίστοιχα όμως και το χρέος αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ (!) από 328 δισ. σε 343 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ό,τι προλάβουν…

Μπροστά στο ενδεχόμενο να τελειώσει ο χρόνος χωρίς συμφωνία για το χρέος, ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέαζε και εχθές για το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος –κάτι πάντως που κρύβει και κινδύνους για την έξοδο στις αγορές και την μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Εν αναμονή των αποφάσεων για την χώρα μας ερήμην της κυβέρνησης όμως, ούτε η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 21 Ιουνίου. Παρά το «σπρώξιμο» να κλείσει η συμφωνία άμεσα, το Euroworking group διαπίστωσε σε τηλεδιάσκεψη περίοδο που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε χθες, ότι σχεδόν τα 80 προαπαιτούμενα παραμένουν «λειψά».

Η «δυστοκία» αποτυπώνεται και στο "ολιστικό" σχέδιο Τσακαλώτου των 106 σελίδων, το οποίο με καθυστέρηση ενός μήνα από τότε που κατατέθηκε στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το protothema.gr και το πήραν στα χέρια τους και οι Έλληνες υπουργοί και βουλευτές. Ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι το σχέδιο φαντάζει ευχολόγιο, καθώς δεν θέτει σχεδόν πουθενά ποσοτικούς στόχους.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Βαγγέλης

Τι να σας κάνει μωρέ ο Αλέξης! Θα πεινάσετε. Έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο με περικοπές και υπερφορολόγηση για να κάνει μια τρύπα στο νερό και να ξαναφέρει την χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2015, όταν την παρέλαβε, αφού πρώτα κόντεψε να τη φουντάρει. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να μάθετε να φτιάχνετε παξιμάδια.

Ντροπαλός Συριζαίος

Καταστρέφουν την πραγματική οικονομία στραγγίζοντάς την από ρευστότητα, και πίνοντας το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας με ασσύμετρα τεράστια φορολογία και εισφορές, για να πουλήσουν παραμύθι ελάφρυνσης χρέους. Στα τσακίδια κύριοι του τσίρκου Συριζανελ.

ΤΘ

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μία χώρα με 40% ανεργία και τεράστιες δαπάνες(δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι), δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει την αποπληρωμή του χρέους της. Δεν γίνεται συνέχεια να σε δανείζουν για να συντηρείς ένα τεράστειο πελατειακό καρκίνωμα. Πως να το κάνουμε δηλαδή...

ακριβώς

Aκριβώς έτσι. Και επειδή δε γουστάρουν να κάνουν το συστημα βιώσιμο και δίκαιο, θα φτάσουν όλων τις συντάξεις στα 500 ευρώ, είναι τα εύκολα θύματα. Μετά θα μειωθούν οι μισθοί όλων των ΔΥ. Φτώχεια για όλους, αλλά πάλι τα κουκια δε θα φτάνουν. Στο τέλος θα βαρέσουμε κανόνι, για να γίνουν οι απολύσεις με τη βία όπως στην κατάρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων και να γίνει ένα βίαιο ρισταρτ. Αυτό είναι το μέλλον μας.

Jimmy

Και παλι οι ΔΥ θα ειναι σε καλυτερη μοιρα. Απορω που βρισκουν σημερα οι Ελληνες τα λεφτα και σπουδαζουν τα παιδια τους στο εξωτερικο με τη φτωχεια και την ανεργια που υπαρχει;

Λούλης

Το να δίνεις χαρτζιλίκι στο παιδι σου κάθε πρώτη του μήνα και, το παιδί σου να σου τα ξαναδίνει πίσω αυτά τα χρήματα στο τέλος του μήνα, αυτό δεν το λες και δαπάνη! Ανακύκλωση χρήματος μπορεί, όχι όμως δαπάνη!

ioannis

Δεν λέμε 343 δις αριστερού χρέους χαρτζηλίκι σε καμία περίπτωση. Δεν βλέπεις τους αμερικάνους που ούτε φτυστούς δε θέλουν να μας δουν για δανεικά; Εμείς όμως βρήκαμε 2 δις για τη Lockheed Martin.

Λούλης

Το παιδί και το χαρτζιλίκι το έφερα ως παράδειγμα. Όταν πληρώνεις (οι υψηλόμισθοι δηλαδή, διότι οι χαμηλόμισθοι δεν πληρώνουν) τους δημόσιους και αυτοί (μέσω κατανάλωσης) σου τα επιστρέφουν πάλι, δεν μπορείς αυτά τα χρήματα να τα θεωρείς ως δαπάνες. Με λίγα λογια, οι "δαπάνες" του κράτους, είναι τα επόμενα δικά σου έσοδα. Κύκλος γίνεται. Εκτός κι αν πληρώνεσαι σε συνάλλαγμα από το εξωτερικο, που σημαίνει ότι κάτι παράγεις και εξάγεις.

Nikos

Επαγγελματίας σχολιαστής, αλλά τελείως κουραστικός με τις υπεραπλουστεύσεις σου. Δύο παραδείγματα λοιπόν. Πληρώνεις για παιδεία, αλλά αναγκάζεσαι να στέλνεις το παιδί σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών, και αργότερα και σε φροντιστήριο προετοιμασίας, επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πληρώνεις για να μπορεί το παιδί σου να βλέπει παιδίατρο, αλλά οι συμβεβλημένοι του δημοσίου δεν σε εξυπηρετούν όταν τους χρειάζεσαι κι αντιλαμβάνεσαι εύκολα την ποιοτική διαφορά τους με τους ιδιώτες. Το χρήμα δεν ανακυκλώνεται, αντλείται χωρίς σύνεση και ξοδεύεται. Τώρα αν έχεις γυρίσει από την παραλία, ελπίζω να μαζεύεις τις γόπες σου, τα σκουπίδια σου κι αν έχεις ξανά τόσο ελεύθερο χρόνο για να σχολιάζεις τα πάντα, βοήθα κάποιον συνάνθρωπό σου, θα νιώσεις καλύτερα.

Λούλης

Δεν καπνίζω φίλε μου, άρα δεν πετάω αποτσίγαρα. Όσο για τα υπόλοιπα, άστο. Τίποτα δεν πληρώνεις. Μια ζωή δήλωνες το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (οι 8 στους 10 τουλάχιστον) και το κράτος αναγκάζονταν να παίρνει δανεικά για να υποστηρίξει όλες του τις υπηρεσίες. Δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις από το κράτος όταν πίνεις τα ποτά σου και δεν ζητάς απόδειξη. Είσαι κι εσυ συνένοχος!

Nikos

Απλα επιβεβαιωνεις τα λεγομενα μου. Αλλη μια φορα υποθεσεις και αερολογιες. Επειδη ο σχολιασμος αλλοιωνει την ειδηση, αυτα που γραφεις να τα λες στο καφενειο. Κριτικος ανευ ουσιας. Αυριο παλι φρεντο και παραλια και διαβασμα για τη σημασια του επιχειρηματος,την παρελθοντολαγνεια και την ιδεοληψια.

αυτα ειναι..

οταν υπαρχει ακομη κοσμος που λεει εγω παλι παπανδρεου θα ψηφιζα , γιατι γνωριζω το ονομα.. οταν υπαρχει κοσμος που ακομη πιστευει τα ψεμματα του ψευτοανταρτη τσιπρα.τοτε αυτη ειναι η συνεχεια. περαστικα μας. τα χειροτερα ερχονται..

Λούλης

Γιατί, άσχημα περνούσες με τον Παπανδρέου; Είτε με τον Ανδρέα, είτε με τον Γιωργάκη, ένα σωρό λεφτά σου μοίρασαν. Τι κι αν τα πληρώνεις σήμερα. Ας έκανες τότε το κουμάντο σου να μην χρειαζόταν να υποφέρεις σήμερα.

λαθος..

κανεις μεγαλο λαθος . γιατι οσοι ψηφιζαν τοτε παπανδρεου ( οι : αλλιως να μου κοπει το χερι ) ειναι κατι 60αρηδες και 70αρηδες που και αν δεν εφαγαν .και αν δεν εκαναν λεφτα. και τωρα εμεις οι 40αρηδες και τα πιτσιρικια μας πληρωνουμε τα σπασμενα. τα λουλουδια στα ελληναδικα.τα ακριβα αυτοκινητα.τα δανεια τους .τα μη πληρωμενα χρεη τους. και αντε ο πατερας μου εκανε κουμαντο και δεν χρεωθηκε , και κατ επεκταση δεν εχω και εγω χρεη τι χρωστω ομως να πληρωσω την κυρα μαρικα που αγοραζε μετοχες ,και τις εχασε ολες. τι χρωσταω να πληρωνω το καθε παρταλι βιομηχανο που δεν πληρωνε ικα , εισφορες κτλ , αλλα κυκλοφορουσε με το καμπριο; τι να λεμε τωρα.

Λούλης

Μα κι εσυ με τα δανεικά λεφτά του Ανδρέα μεγάλωσες. Αφού εδώ και 40 χρόνια δεν έχεις παραγωγη. Μια εικόνα του τρισμέγιστου ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Να μην ξεχασω..

να μην ξεχασω και το ΔΗΜΟΣΙΟ βεβαιως . που εφαγαν τα αντερα τους. οπου γινονταν αναθεσεις εργων και τις χρεωναν 10 φορες επανω οπου δεν δουλευε ( και συνεχιζει να μην δουλευει ) κανενασ δημοσιος αλλα εμεις τους πληρωναμε καθε μηνα. γιατι καπως ετσι εχουν χτισει τα εξοχικα τους ολοι τους. επειδη δυστυχως υπηρχε κοσμακης που δουλευε στον ιδιωτικο τομεα για να πινουν και να τρωνε τα γουρουνια. και ΟΧΙ μαζι ΔΕΝ τα φαγαμε. μονο οι "δικοι" τους τα εφαγαν τοσα χρονια.οπως γινεται τωρα επι συριζα. αι σιχτιρ πια με τα λαμογια που μας κυβερνουν τοσα χρονια.

Λούλης

Ε, να, με όλα αυτά όμως, είχαμε όλοι δουλειά και λεφτά. Δεν πλήρωνες εσυ κανέναν δημόσιο, αφού επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν ήξερες που πέφτει η εφορία. Με νέα δανεικά πλήρωναν τους δημόσιους. Οι γονείς σου σίγουρα έχουν να σου διηγηθούν πολλές όμορφες ιστορίες από το τότε ΠΑΣΟΚ. Ωραία χρόνια φίλε. Κρίμα τότε να βρίσκομαι νεαρός στην Γερμανία.

faidon

Αισχος η κατασταση και το ψεμα. ΔΙΑΠΛΟΚΗ και Προδοσια.

Φάτε τον σύριζα τώρα

τον ψηφίσατε 2 φορές

Λούλης

Μα δεν τον φάγαμε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν εφαρμοσε όλα αυτά τα προαπαιτουμενα, τα οποία έχει ψηφίσει και η ΝΔ, βεβαίως βεβαίως. Δεν ξέρω αν ο Κυριάκος θα μπορούσε να τα εφαρμόσει καλύτερα, αν και δεν το νομίζω.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

8
petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

22