Συνταξιούχοι: Πώς θα γλιτώσετε τη μείωση της σύνταξης εάν εργάζεστε

syntaxioyxoi-ergasia__2_

Τι ισχύει για την ανανέωση σύμβασης εργασίας, το αγροτικό εισόδημα και την μερική απασχόληση


Τρία παράθυρα υπάρχουν για διάσωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος από τον κόφτη του 60% σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται :

1. Ανανέωση σύμβασης εργασίας ή υπογραφή νέας σύμβασης ακόμη και με άλλο εργοδότη χωρίς ούτε μια μέρα κενό. «Κλειδί» στην διαδικασία είναι να φαίνεται πως ο συνταξιούχος εργαζόταν και πριν την 13η Μαίου του 2016.

2. Αγροτικό εισόδημα κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο. Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, Δημοσίου) οι οποίοι δεν ήταν κατ επάγγελμα αγρότες – δηλαδή δεν ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ – και συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαίου του 2016, αν έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κάτω από κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο μπορούν να εισπράττουν στο 100% την σύνταξή τους.

3. Δουλειά με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ώστε ο κόφτης να ψαλιδιστεί. Εφόσον δεν υπάρχει απασχόληση ολόκληρο τον μήνα, η περικοπή εφαρμόζεται μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες απασχολείται και ασφαλίζεται ο συνταξιούχος. Δηλαδή αυστηρά και μόνο για όσο χρονικό διάστημα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ (αντίθετα αν ασκείται ελεύθερο επάγγελμα η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα απασχόλησης).

Διαβάστε περισσότερα και δείτε παραδείγματα κάνοντας κλικ εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2