Συνταξιούχοι: Πώς θα γλιτώσετε τη μείωση της σύνταξης εάν εργάζεστε

syntaxioyxoi-ergasia__2_

Τι ισχύει για την ανανέωση σύμβασης εργασίας, το αγροτικό εισόδημα και την μερική απασχόληση


Τρία παράθυρα υπάρχουν για διάσωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος από τον κόφτη του 60% σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται :

1. Ανανέωση σύμβασης εργασίας ή υπογραφή νέας σύμβασης ακόμη και με άλλο εργοδότη χωρίς ούτε μια μέρα κενό. «Κλειδί» στην διαδικασία είναι να φαίνεται πως ο συνταξιούχος εργαζόταν και πριν την 13η Μαίου του 2016.

2. Αγροτικό εισόδημα κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο. Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, Δημοσίου) οι οποίοι δεν ήταν κατ επάγγελμα αγρότες – δηλαδή δεν ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ – και συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαίου του 2016, αν έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κάτω από κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο μπορούν να εισπράττουν στο 100% την σύνταξή τους.

3. Δουλειά με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ώστε ο κόφτης να ψαλιδιστεί. Εφόσον δεν υπάρχει απασχόληση ολόκληρο τον μήνα, η περικοπή εφαρμόζεται μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες απασχολείται και ασφαλίζεται ο συνταξιούχος. Δηλαδή αυστηρά και μόνο για όσο χρονικό διάστημα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ (αντίθετα αν ασκείται ελεύθερο επάγγελμα η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα απασχόλησης).

Διαβάστε περισσότερα και δείτε παραδείγματα κάνοντας κλικ εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

revit-desfa

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία - σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις - τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων

afthereta-new-il

Τον μηχανισμό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αυθαιρέτων για χιλιάδες νομιμοποιημένα κτίσματα σε όλη τη χώρα ενεργοποιεί από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση