Συνταξιούχοι: Πώς θα γλιτώσετε τη μείωση της σύνταξης εάν εργάζεστε

Συνταξιούχοι: Πώς θα γλιτώσετε τη μείωση της σύνταξης εάν εργάζεστε

Τι ισχύει για την ανανέωση σύμβασης εργασίας, το αγροτικό εισόδημα και την μερική απασχόληση

syntaxioyxoi-ergasia__2_

Τρία παράθυρα υπάρχουν για διάσωση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος από τον κόφτη του 60% σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται :

1. Ανανέωση σύμβασης εργασίας ή υπογραφή νέας σύμβασης ακόμη και με άλλο εργοδότη χωρίς ούτε μια μέρα κενό. «Κλειδί» στην διαδικασία είναι να φαίνεται πως ο συνταξιούχος εργαζόταν και πριν την 13η Μαίου του 2016.

2. Αγροτικό εισόδημα κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο. Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ (πρ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, Δημοσίου) οι οποίοι δεν ήταν κατ επάγγελμα αγρότες – δηλαδή δεν ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ – και συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13 Μαίου του 2016, αν έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κάτω από κάτω από 4.923,12 ευρώ το χρόνο μπορούν να εισπράττουν στο 100% την σύνταξή τους.

3. Δουλειά με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση ώστε ο κόφτης να ψαλιδιστεί. Εφόσον δεν υπάρχει απασχόληση ολόκληρο τον μήνα, η περικοπή εφαρμόζεται μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες απασχολείται και ασφαλίζεται ο συνταξιούχος. Δηλαδή αυστηρά και μόνο για όσο χρονικό διάστημα προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ (αντίθετα αν ασκείται ελεύθερο επάγγελμα η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% για το σύνολο του μήνα απασχόλησης).

Διαβάστε περισσότερα και δείτε παραδείγματα κάνοντας κλικ εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης