Στο deal με τους θεσμούς και οι αντικειμενικές

deal_08

Στο τραπέζι αυξήσεις στον συμπληρωματικό φόρο, διορθώσεις τιμών σε περιοχές που ενδιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και έκδοση ΕΝΦΙΑ με τις παλιές τιμές

Σε παρελκυστική πολιτική για να αποφύγει να αλλάξει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων επιδίδεται πλέον η κυβέρνηση. Η τύχη τους θα κριθεί στις κλειστές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στα μέσα Μαΐου.

Οπως λένε στην πλατεία Συντάγματος, σκοπός του υπουργείου είναι, παρότι η αλλαγή των αντικειμενικών είναι προαπαιτούμενο για να κλείσει η 4η αξιολόγηση, να καθυστερήσει όσο μπορεί την ανακοίνωσή τους εντάσσοντάς τη διαπραγματευτικά στο παζάρι για τη «συνολική συμφωνία» (global deal) της κυβέρνησης με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν μέχρι την τελευταία στιγμή ανοιχτό το ζήτημα, για να κάνουν ανταλλαγή «χέρι με χέρι» με τους δανειστές. Θέλουν να αποφύγουν να πάρουν το πολιτικό κόστος για τις αυξήσεις των τιμών και των φόρων ακινήτων στις λαϊκές περιοχές, ειδικά εάν φανεί ότι στραβώνει κάπου η συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμμετοχή και τους όρους του ΔΝΤ, την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης. Στο παζάρι για τις νέες τιμές το οικονομικό επιτελείο θέλει, αν μπορέσει, να διασώσει με πολιτική απόφαση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου διατηρεί κομματικές δυνάμεις ή ακόμα και να αναβάλει για 1/1/2019 (αντί του 2018) τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα βγεί με βάση τις νέες τιμές που θα εκδοθούν φέτος.

Ο χρόνος πιέζει

«Και μέχρι τις 21 Αυγούστου ακόμα, οπότε λήγει το μνημόνιο, μπορεί αν χρειαστεί να ψειρίζουμε τις νέες τιμές», λένε με νόημα στο υπουργείο. Αν και για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ πρέπει οι νέες τιμές να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως τον Ιούνιο, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι δανειστές επείγονται να αλλάξουν οι αντικειμενικές, κυρίως, για να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και όχι τόσο για να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, η είσπραξη του οποίου παραμένει και φέτος η ίδια (2,65 δισ. ευρώ).

Στη λογική «σου δίνω κάτι, μου δίνεις κάτι» μεταθέτουν την ανακοίνωση των αντικειμενικών -που έπρεπε κανονικά να έχουν εκδοθεί στο τέλος Μαρτίου- καταφεύγοντας διαρκώς σε νέα τεχνάσματα:

- Πρώτα ανέθεσαν σε ιδιώτες εκτιμητές να υπολογίσουν -με το αζημίωτο- μέσα σε 20 ημέρες τις νέες τιμές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

- Παρότι έλαβαν τον Μάρτιο τις τιμές από τους εκτιμητές, μετά το Πάσχα συνέστησαν και ομάδα εργασίας που θα χτενίσει τις τιμές προτού σταλούν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία θα αποφασίσει τι θα ισχύσει σε περιοχές όπου οι εκτιμήσεις των ιδιωτών πραγματογνωμόνων εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις.

- Κατόπιν κάλεσαν και ξένο καθηγητή, που μετέχει στην τεχνική βοήθεια για τα φορολογικά θέματα, να μελετήσει το θέμα και να προτείνει έως τις αρχές Μαΐου στην ομάδα εργασίας με ποια μεθοδολογία θα κρίνει ποιες αποκλίσεις θεωρούνται αποδεκτές και ποιες πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Καλά τώρα.

Τα τελευταία χρόνια μόνο ξένοι αγοράζουν κοψοχρονιά. Όσο για τα κόκκινα δάνεια σε λίγο με τις αποποιησεις κληρονομιάς δεν θα υπάρχει ούτε μισό. Τα δε ακίνητα ξένες εταιρίες θα τα πάρουν. Άρα Όσο ανεβαίνει ο ΕΝΦΙΑ οι ξένοι πληρώνουν. Τούς Έλληνες τους λήστεψαν εδώ και χρόνια.

Πάντως...

αν στους ξένους είναι και Έλληνες του εξωτερικού, αυτό δεν είναι τόσο κακό.

Νίκος

Πάει και το κεραμίδι του Έλληνα, αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ τι άλλο θα κάνετε για την καρέκλα και τη μάσα.

Αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ;;;

Τώρα ξεκίνησες να πληρώνεις;;;; Ο Σαμαράς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σου τι θα έπρεπε να είναι....;;; Το χαράτσι στη ΔΕΗ ποιός το έβαλε;;; Ο ΣΥΡΙΖΑ;;;;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως...

το κράτησε χαράτσι της ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fgfXL

Ως δείγμα ενθαρρυντικό για το μέλλον και την αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής στην Ελλάδα, εν όψει και της πώλησης των ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, θεωρεί ο Μιχάλης Λάμπρος, από τα εμπειρότερα στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, τη δραστηριοποίηση του Νεωρίου υπό της ΟΝΕΧ.

waaw_XL

Τη μετεξέλιξη του ομίλου SIA εντός της επόμενης τριετίας από εξειδικευμένο παίκτη επεξεργασίας καρτών στην ανάδειξη του σε πανευρωπαϊκό leader στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών και της τεχνολογίας θέτει ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλα Κορντόνε με την ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης που εγκρίθηκε απ' το ΔΣ.