Πώς θα επιστρέφονται κατασχεθέντα ποσά από ακατάσχετες κοινωνικές παροχές

oiko_908

Οι οδηγίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε οφειλέτες ή συνδικαιούχους λογαριασμών που υπέστησαν κατάσχεση

Συγκεκριμένη διαδικασία για την επιστροφή καταθέσεων που κατασχέθηκαν παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από ακατάσχετα επιδόματα ή άλλες ακατάσχετες κατά το νόμο κοινωνικές παροχές ενεργοποιεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με αυτή, ο οφειλέτης ή ο συνδικαιούχος του λογαριασμού που είδε να κατάσχεται το ποσό θα καταθέτουν μία τυποποιημένη αίτηση καταθέτοντας παράλληλα και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι το ποσό προήλθε από καταβολή προνοιακού ή άλλου κοινωνικού επιδόματος/βοηθήματος που θεωρούνται ακατάσχετα. Μεταξύ αυτών επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, και διατροφή ανηλίκου τέκνου.

Ο περιορισμός της κατάσχεσης, σύμφωνα με το έγγραφο των Οδηγιών που στάλθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, ισχύει και για τις περιπτώσεις που λήπτης της κοινωνικής παροχής είναι ο δικαστικός συμπαραστάτης ή ένας απ' τους γονείς ή άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου.

Πολλές οι καταγγελίες


Η αυτοματοποιημένη διαδικασία από το ΚΕΑΟ ήλθε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος είχε γίνει δέκτης πολλών καταγγελιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη στις περισσότερες εξετασθείσες περιπτώσεις, «οι κατασχέσεις συντελέστηκαν εν αγνοία των δικαιούχων των ακατάσχετων παροχών. Για παράδειγµα, είτε ο οφειλέτης για τον οποίο επιβλήθηκε κατάσχεση ήταν όχι ο δικαιούχος της ακατάσχετης παροχής αλλά συγγενής του ή άλλος τρίτος συνδικαιούχος στον δεσµευθέντα τραπεζικό λογαριασµό, είτε η ατοµική ειδοποίηση του ΚΕΑΟ στάλθηκε προς παλαιά διεύθυνση του οφειλέτη, που είχε ορθά καταχωρηθεί στα σχετικά µητρώα κατά τον χρόνο δηµιουργίας της οφειλής, αλλά στη συνέχεια έπαυσε να ισχύει.

Εξαιτίας δε της ανυπαίτιας άγνοιάς τους, οι δικαιούχοι των παροχών δεν είχαν δηλώσει ως ακατάσχετο τον κρίσιµο τραπεζικό λογαριασµό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (1)

georgios

ΣΧΟΛΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΠΑΙΡΕΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΨΕΦΤΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1994 ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΠΡΙΝ ΤΟ 1994 ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΝ ???????????????????????????????????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Constructi

Μελέτες  του ΙΟΒΕ επισημαίνουν τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια

oures

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Από 200 έως 4.690 ευρώ το όφελος από τις μειώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες  - Δείτε πίνακα με τις μειώσεις για κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο

15
solts_main

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ωστόσο: «Τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» - Κοιτώντας προς τη... Ρώμη, χαρακτήρισε «σοφή» τη στάση της Ελλάδας να κάνει διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

16