Moody’s: Τα αποτελέσματα των stress tests είναι θετικά για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών

Moodys

«Τα αποτελέσματα των stress tests είναι credit positive για τις τέσσερις τράπεζες, επειδή δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια»,  αναφέρει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress tests) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών - Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς - δείχνουν την αντοχή των εποπτικών κεφαλαίων τους και είναι θετικά για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

«Τα αποτελέσματα των stress tests είναι credit positive για τις τέσσερις τράπεζες, επειδή δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, κάτι που θα τους δώσει τον χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), που είναι η σημαντικότερη πιστωτική πρόκλησή τους», σημειώνει ο οίκος.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής, πιστεύουμε ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα εστιάσουν περισσότερο στα στρατηγικά σχέδια για την αντιμετώπιση των NPEs και την επίτευξη των μεμονωμένων στόχων μείωσης των NPE, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει ο Moody's. Σύμφωνα με τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα NPEs του συστήματος θα πρέπει να μειωθούν σε περίπου 65 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από περίπου 96 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 ή περί το 49% των δανείων.

Ο Moody's σημειώνει ότι σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενα φορολογικά στοιχεία ενεργητικού (DTAs). Στη μεγάλη πλειονότητά τους (περίπου 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμα για να μετατραπούν σε φορολογικές πιστώσεις, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν από το δημόσιο εάν οι τράπεζες καταγράψουν μελλοντικά ετήσιες ζημιές. Τα DTAs είναι άυλα στοιχεία ενεργητικού και βασίζονται στη χρηματοδοτική ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, «το οποίο έχει μία σχετικά αδύναμη πιστωτική θέση», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Αυτά τα στοιχεία αποτελούσαν περίπου το 55% του μετοχικού κεφαλαίου (CET1) των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2017, υπονομεύοντας την ποιότητα των κεφαλαίων τους και την ικανότητά τους να απορροφούν ζημιές».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Μιχάλης

Επιτέλους θα συνεχιστούν οι δωρεές χρημάτων δανεικών-αγύριστων σε αφερέγγυους απατεώνες της πραγματικής οικονομίας αγοράς κατόπιν πολιτικής παρέμβασης και χρηματισμού τραπεζικών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες