ΣΕΒ: Οι ακραίες φορολογικές επιβαρύνσεις καθηλώνουν επενδύσεις και επιχειρηματικότητα

SEB11

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σημειώνει ότι η μεγάλη πρόκληση στο κλείσιμο του 8ετούς μνημονιακού κύκλου είναι η αποκατάσταση του σημαντικού επενδυτικού κενού, ύψους 100 δισ. ευρώ, που αφήνει πίσω της η μακροχρόνια κρίση και ύφεση

Εξορθολογισμό του μίγματος των έμμεσων και ειδικών φόρων, εκλογίκευση των επιβαρύνσεων στη μισθωτή εργασία και φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ποπυ αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιούργησε στη χώρα η οικονομική κρίση.

Ο ΣΕΒ κυκλοφόρησε σήμερα το Special Report: Οικονομία και Επιχειρήσεις - Υπερφορολόγηση με τίτλο: "Μικρή βίβλος υπερφορολόγησης: Εκλογίκευση των φόρων για ανάπτυξη, επενδύσεις, δουλειές και μακροχρόνια βιωσιμότητα χρέους".

Στην εισαγωγή του δελτίου ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η Ελλάδα "στο κλείσιμο του 8ετούς μνημονιακού κύκλου, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση: την αποκατάσταση του σημαντικού επενδυτικού κενού, ύψους 100 δισ. ευρώ, που αφήνει πίσω της η μακροχρόνια κρίση και ύφεση".

Όπως επισημαίνει, εμπόδια σε αυτή την πρόκληση "αποτελούν η χαμηλή μη μισθολογική ανταγωνιστικότητα (λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης με φόρους και εισφορές της εργασίας), η δύσκολη και ακριβή πρόσβαση σε χρηματοδότηση (ειδικά για τις ΜμΕ), τα πολλά εμπόδια στο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι υψηλοί φόροι παντού.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ προτείνει:

1) τη συνδυαστική και σταδιακή μείωση κατά 30% των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη και τα διανεμόμενα μερίσματα, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Επενδυτικό Συνέδριο μείωση κατά 10% του επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή αυξάνει 1,3% το ΑΕΠ,

2) τον εξορθολογισμό του μίγματος των έμμεσων και ειδικών φόρων, τελών, εισφορών, και επιβαρύνσεων σε –κρίσιμες για τον παραγωγικό μετασχηματισμό- δραστηριότητες, όπου αυτές ξεπερνούν τον μέσο όρο των αντίστοιχων επιβαρύνσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.,

3) την εφαρμογή επενδυτικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και έσοδα στο δημόσιο,

4) την επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τιμολόγησης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

5) Λαμβάνοντας υπόψη τα δύσκολα δημοσιονομικά της χώρας, και εφόσον θεσμοθετηθούν τα παραπάνω, προτείνεται από τον ΣΕΒ να μένει -σε κάθε περίπτωση- προς φορολόγηση τουλάχιστον 30% από τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων ετησίως.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει παράλληλα "πως ένα κράτος πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό πλαίσιο για την επιχειρηματική δράση. Ταυτόχρονα, πρέπει να παρέχει υπηρεσίες αδειοδότησης, απονομής δικαιοσύνης, εποπτείας της αγοράς, καθώς και υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης αντίστοιχου επιπέδου των πλέον ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε., εφόσον επιθυμεί να τιμολογεί με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές της Ευρώπης. Για να διατυπώσει η χώρα μια πειστική πρόταση σε επενδυτές και εργαζόμενες οικογένειες δεν είναι απαραίτητο να έχει τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αλλά πρέπει να αποφύγει τις αντιπαραγωγικές υπερβολές και ταυτόχρονα να εγγυάται την ανταποδοτικότητα που αρμόζει σε μια χώρα της Ε.Ε.

Η χώρα μπορεί να ανακάμψει δυναμικά με την προϋπόθεση να προωθηθούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που δεν περιλήφθηκαν ποτέ στα προγράμματα προσαρμογής, να υλοποιηθούν σωστά αυτές που εκκρεμούν, να μειωθεί η φορολογική αβεβαιότητα και το μη μισθολογικό κόστος που επιβαρύνει ειδικά τη μισθωτή εργασία και τις εργαζόμενες οικογένειες του ιδιωτικό τομέα και να εκλογικευτούν μια σειρά από φορολογικές υπερβολές που δρουν ανασταλτικά στις επενδύσεις. Έτσι θα αποκτήσει μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης και μια δημογραφική δυναμική που θα είναι συμβατή, μεταξύ άλλων, με τη μακροχρόνια δημοσιονομική φερεγγυότητα της χώρας και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Δείτε εδώ το Special Report

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Θανάσης

Οι επενδύσεις καθηλώνονται λόγω του πολέμου του κράτους εναντίον της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της δανειοδιαφυγής. Αίσχος.

Πάνος

Η εισπραξιμότητα στο ΦΠΑ πραγματοποιεί το τελευταίο σκορ στη ευρωπαϊκή ένωση. Η φοροδιαφυγή φουντωμένο και ο Τσίπρας τα παίρνει απο υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Γιώτα Νέγκα

Πατριώτες, η φορολόγηση του Τσίπρα, οι Καρανικαίοι του άθλιου κράτους και οι στραπατσαρισμένες τράπεζες απο το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη διάλυσαν την εύθραυστη ανταγωνιστικότητα. Πήγαν χαράμι και οι θυσίες των εργαζομένων επειδή το μισθολογικό κόστος συμμετέχει στην ανταγωνιστικότητα με άλλους 275 μεταβλητές. Τσάμπα πήγαν τα 300 ευρώ μισθός, η ανταγωνιστικότητα υποχώρησε με τον Τσίπρα 5 θέσεις και φυγουράρει στην προτελευταία θέση της ΕΕ. Χωρίς ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν προσελκύονται επενδύσεις και χωρίς επενδύσεις επέρχεται σιγά - σιγά ο αναπόφευκτος οικονομικός θάνατος. Η πείνα ειναι κοντά με τους άσχετους Συριζαίους που εφαρμόζουν εγκληματική πολιτική.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

chrimatistirio

H μετοχή της Alpha Bank χάνει 2,89% στα 1,209 ευρώ - Καθίζηση 6,64% για την Eurobank στα 0,514 ευρώ - Πτώση 3,74% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,003 ευρώ - «Βουτιά» 2,53% για την ΔΕΗ στα 1,351 ευρώ

2
komision_arthro

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται - Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές - Η τελική απόφαση αναμένεται στο προσεχές Eurogroup τη Δευτέρα

6
eurogroup_main01

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι δεν προέβαλαν αντιρρήσεις επί του προϋπολογισμού του 2019 και δεν υπήρξαν ενστάσεις ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις  -Για «θετική αποτίμηση» και όχι εκτίμηση μιλούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

62