Πρεμ Γουάτσα: Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος ποντάρει ξανά στην ανάκαμψη της Ελλάδας

watsa

Ο 64χρονος Πρεμ Γουάτσα στοιχηματίζει πως το 2018 θα είναι η χρόνια που οι επενδύσεις του σε Ελλάδα θα αποδώσουν καρπούς

Χαρακτηρίζεται ίσως ο πιο σημαντικός ξένος επενδυτής για τη χώρα μας καθώς έχε ήδη επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας τον έλεγχο ή σημαντικές θέσεις σε αρκετές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο 64χρονος, Ινδικής καταγωγής, Πρεμ Γουάτσα αποκαλείται ως ο... «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ» λόγω των επιτυχημένων επενδυτικών του κινήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «στοιχήματα» του Γουάτσα, με τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε αρκετές ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Eurobank, ο Μυτιληναίος, η Jumbo, ο Σαράντης και τελευταία η Praktiker Hellas.

Ο ισχυρός άντρας της καναδικής εταιρείας συμμετοχών Fairfax κατά την τελευταία 3ετία παραμένει πιστός στην πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γι αυτό και ποντάρει.

Με 40 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια η Fairfax ποντάρει στην ελληνική ανάκαμψη και σε συνολικές επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου, προσδοκά να αποδώσουν οι επενδύσεις που η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσεις και προσέθεσε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά που ο στόχος θα αρχίσει να επιτυγχάνεται.

Παράλληλα ο Γουάτσα αναφέρθηκε στις επιδόσεις των διοικήσεων των τραπεζών στις οποίες έχει επενδύσει, κάνοντας ειδική μνεία στον Φ. Καραβία, τον οποίο έκρινε ως έναν «ικανότατο manager», όπως δήλωσε σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου στο Τορόντο.

Μεταξύ άλλων και με δεδομένη την πληθώρα μετρητών που έχει ο όμιλος ο Γουάτσα, υποστήριξε ότι «οι καλύτερες ημέρες βρίσκονται μπροστά μας», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους του ομίλου και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης 10ετίας.

«Δεν υπάρχει ο όρος "γρήγορα κέρδη" για τη Fairfax», υπογράμμισε ο Γουάτσα, ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρεία παραμένει ένας σταθερός και μακροχρόνιος επενδυτής.

Ποιος είναι όμως ο Prem Watsa που μπήκε στη ζωή μας την τελευταία διετία; Ινδός στην καταγωγή, ένα από τα 4 παιδιά ενός δασκάλου. γεννήθηκε το 1950 στο χωριό Χινταραμπάντ, αργότερα σπούδασε στην Ινδία.

Έχοντας μόνο 8 δολάρια στην τσέπη, μετανάστευσε στα 20 του στον Καναδά για να βρει μία καλύτερη τύχη, εκεί είχε ήδη πάει ο μεγαλύτερος αδερφός του. άρχισε να πουλάει κλιματιστικά από σπίτι σε σπίτι και με τα λεφτά που συγκέντρωσε πήρε το μεταπτυχιακό στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Οντάριο.

Αμέσως δούλεψε ως αναλυτής στη Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στη συνέχεια το κοφτερό του μυαλό τον οδήγησε στην διαχείριση χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων.

Η άνθηση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών η οποία έγινε η βάση για τη δημιουργία του κολοσσού Fairfax που μόνο πέρυσι είχε έσοδα 6 δις δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Σακης

Διαχειριστης του ΣΚ ειναι ...οχι Ινδος δισεκατομμυριουχος....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

komision_arthro

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται - Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές - Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

49
apergia

Οι συνομιλίες ξεκινούν αύριο το μεσημέρι με την Συνομοσπονίδα να έχει αποφασίσει αποχή - Χαρακτηρίζει τον καθορισμό κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα

eurogroup_main01

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι δεν προέβαλαν αντιρρήσεις επί του προϋπολογισμού του 2019 και δεν υπήρξαν ενστάσεις ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις  -Για «θετική αποτίμηση» και όχι εκτίμηση μιλούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

63