Την "αρχή του τέλους" για τη Wall Street βλέπει διάσημος επενδυτής

bl

Ο "γερόλυκος" των αγορών Mark Mobius εκτιμά πως έρχεται ισχυρή πτώση της τάξεως του 30% στις αγορές

Την τολμηρή αλλά και τρομαχτική εκτίμηση πως η Wall Street θα πρέπει να περιμένει άμεσα "βουτιά" της τάξεως του 30%, εξέφρασε ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων, Mark Mobius, με αφορμή την ισχυρή πτώση που κατέγραψε σήμερα η αμερικανική αγορά, εν μέσω κύματος πωλήσεων στα ομόλογα.

«Εάν πέσει η αμερικανική αγορά οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν», τονίζει ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων. Ο Mark Mobius θεωρείται ο απόλυτος ειδικός για τις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο οι απόψεις του είναι σεβαστές από τον επενδυτικό κόσμο.

Η εκτίμηση που έχει ο 81χρονος επενδυτής για τη Wall Street δεν είναι διόλου ενθαρρυντική καθώς πιστεύει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης 30% που θα εξουδετερώσει ουσιαστικά τα κέρδη των δύο τελευταίων ετών.

Ο γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος εγκατέλειψε την Franklin Templeton μετά από περισσότερα από 30 χρόνια τον Ιανουάριο 2018, δήλωσε ότι «όλοι οι δείκτες» δείχνουν ότι έρχεται μεγάλη πτώση στις αγορές.

«Μπορώ να δω μία πτώση κατά 30%.

Όταν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πολύ υψηλή, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Η αγορά απλά περιμένει ένα γεγονός που θα είναι ικανό να «πατήσει τη σκανδάλη» της πτώσης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι αυτό το γεγονός. Μπορεί να είναι μία φυσική καταστροφή ή ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας».

Ο Mobius, ο οποίος προέβλεψε την έναρξη της αγοράς ταύρων το 2009, ανησυχεί ότι οποιαδήποτε πτώση θα ήταν υπερβολική λόγω της αυξανόμενης χρήσης των ETFs.

«Τα ETFs αντιπροσωπεύουν τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς που θα καταστήσουν τα πράγματα χειρότερα από τη στιγμή που οι αγορές αρχίσουν να υποχωρούν.

Έχουν υπολογιστές και αλγόριθμους που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και αυτό θα δημιουργούσε ουσιαστικά ένα φαινόμενο αντίστοιχο της χιονοστιβάδας.

Δεν υπάρχει βαλβίδα ασφαλείας για την αποφυγή περαιτέρω πτώσεων και αυτή η πτώση θα κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα», υποστήριξε ο Mobius σε συνέντευξή του.

Πάντως παραδέχθηκε ότι ορισμένες από τις πολιτικές που εφαρμόζει ο Trump είναι θετικές για τις αγορές, εφόσον, όμως, αυτές οι πολιτικές φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Trader

Καλα, αυτός έλεγε πως αν εκλεγεί ο Τραμπ το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί στα 90-100 δολάρια και πως η αμερικανική αγορά θα πέσει 20%. Αερολόγος ολκης ο κύριος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6baf7d9

Το «βλέμμα» των επενδυτών παραμένει στραμμένο και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει σήμερα την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το εμπόριο

4418774

Εντός λίγων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις διαγραφής - Αφορούν αφορούν ασφαλισμένους μετά το 1993, α αγρότες που είχαν και κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημοσιογράφους με μπλοκάκι