Πάει περίπατο ο «αυτόματος» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα την Ανάπτυξη

Πάει περίπατο ο «αυτόματος» μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους με ρήτρα την Ανάπτυξη

Υπέρ ενός «ημί-αυτόματου» μηχανισμού τάσσεται τώρα και η Κομισιόν - Η αναφορά αυτή δεν συνάδει κατ’αρχήν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα «αυτόματο μηχανισμό» ελάφρυνσης του χρέους, όπως τον είχε προτείνει κατ’αρχήν ο Πρόεδρος Μακρόν

komision
Στις καλένδες οδεύει και ο «αυτόματος» μηχανισμός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως διαφαίνεται από την δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε 23 Απριλίου από την Ουάσιγκτον στην γαλλική ηλεκτρονική εφημερίδα Agence Europe, τάσσεται υπέρ ενός «ημί – αυτόματου» μηχανισμού για την Ελλάδα.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «ο αυτοματισμός είναι μία καλή βάση» αλλά ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, ώστε να μην εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με έκφραση πολιτικής βούλησης των κρατών.

Η αναφορά αυτή δεν συνάδει κατ’αρχήν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ένα «αυτόματο μηχανισμό» ελάφρυνσης του χρέους, όπως τον είχε προτείνει κατ’αρχήν ο Πρόεδρος Μακρόν, με βάση τον οποίον θα ήταν εφικτό το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ικανοποιεί όμως το Βερολίνο που δεν επιθυμεί να δοθεί «λευκή επιταγή» στην Ελλάδα, με αυτόματη ελάφρυνση πληρωμών του χρέους εάν δεν παίρνει μέτρα για να διασφαλίζει τους υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης που προϋποθέτει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια.

Το λεγόμενο και «γαλλικό κλειδί» για ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστεί και στο Eurogroup στις 21 Μαΐου. Η ατζέντα της συναντήσεως όμως αναφέρει ότι το μέτρο της ρύθμισης του χρέους με βάση την Ανάπτυξη είναι ένα από τα «πιθανά» μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης