CNBC: Η Ελλάδα βιάζεται να πουλήσει τα «ασημικά» της

olth

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο CNBC, επισημαίνοντας πάντως ότι η χώρα αναμένεται να πετύχει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών τη φετινή χρονιά, μετά την αποτυχία της το 2017 να φτάσει τον στόχο που της έχει τεθεί.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί δέσμευση για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Το 2015 η Ελλάδα έλαβε ενίσχυση 86 δισ. ευρώ με τον όρο να πουλήσει πολλά κρατικά assets ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Το 2010 είχε λάβει βοήθεια άνω των 100 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 έλαβε χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2018 όμως δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα για εκταμίευση.

Προς τι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

«Συνολικά η εικόνα είναι μεικτή, με πρόοδο σε κάποιους τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους», ανέφερε έκθεση της Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο.

Το 2017, οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ήταν της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες κατά 0,5 δισ. του στόχου που είχε τεθεί από τους δανειστές τον Ιούλιο του 2017.

«Αιτία ήταν οι καθυστερήσεις, κυρίως από πλευράς του προτιμητέου πλειοδότη, στο κλείσιμο της πώλησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι καθυστερήσεις για την πώληση του 5% του ΟΤΕ», σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως πάντως αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του Official Monetary and Financial Institutions Forum, Δανάη Κυριακοπούλου, «οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κλειδί για να κλείσει το πρόγραμμα, ωστόσο δεν συνιστούν παράγοντα καθορισμού μας καθαρής ή όχι εξόδου».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τασία

Να είναι καλά ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπουλώντας την κρατική περιουσία, άθελα του μας απαλλάσσει απο το χειρότερο τμήμα του κοπριταριού των δημοσίων υπαλλήλων, αυτών δηλαδή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Τον εξέλεξαν και αυτός τους διώχνει, μπράβο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrhmatistirio

Ως «μητέρα» των μαχών χαρακτηρίζουν την 29η Μαρτίου οι αγοραστές των ελληνικών τραπεζών καθώς εκείνη την ημερομηνία περιμένουν να ενταθούν οι ανοικτές πωλήσεις από τους short επενδυτών, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών (Alpha bank, Eθνική).

stathaksi-new1

Aπορρίπτει την κριτική περί καθυστερήσεων στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες και προαναγγέλλει την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 1»

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου