CNBC: Η Ελλάδα βιάζεται να πουλήσει τα «ασημικά» της

olth

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο

Στον αγώνα δρόμου της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα Μνημόνια, αναφέρεται το πρακτορείο CNBC, επισημαίνοντας πάντως ότι η χώρα αναμένεται να πετύχει αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών τη φετινή χρονιά, μετά την αποτυχία της το 2017 να φτάσει τον στόχο που της έχει τεθεί.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί δέσμευση για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας. Το 2015 η Ελλάδα έλαβε ενίσχυση 86 δισ. ευρώ με τον όρο να πουλήσει πολλά κρατικά assets ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Το 2010 είχε λάβει βοήθεια άνω των 100 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 έλαβε χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2018 όμως δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα για εκταμίευση.

Προς τι οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

«Συνολικά η εικόνα είναι μεικτή, με πρόοδο σε κάποιους τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους», ανέφερε έκθεση της Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο.

Το 2017, οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ήταν της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες κατά 0,5 δισ. του στόχου που είχε τεθεί από τους δανειστές τον Ιούλιο του 2017.

«Αιτία ήταν οι καθυστερήσεις, κυρίως από πλευράς του προτιμητέου πλειοδότη, στο κλείσιμο της πώλησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι καθυστερήσεις για την πώληση του 5% του ΟΤΕ», σύμφωνα με την έκθεση.

Όπως πάντως αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του Official Monetary and Financial Institutions Forum, Δανάη Κυριακοπούλου, «οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κλειδί για να κλείσει το πρόγραμμα, ωστόσο δεν συνιστούν παράγοντα καθορισμού μας καθαρής ή όχι εξόδου».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τασία

Να είναι καλά ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπουλώντας την κρατική περιουσία, άθελα του μας απαλλάσσει απο το χειρότερο τμήμα του κοπριταριού των δημοσίων υπαλλήλων, αυτών δηλαδή του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Τον εξέλεξαν και αυτός τους διώχνει, μπράβο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_stournaras

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα «κόκκινα δάνεια» και συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΤτΕ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί μείζονος σημασίας

shfew

Πρόσθετη ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 της 27 Απριλίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

attiki_odo

Με αύξηση του ποσοστού τους στην Αττική Οδό θα βρεθούν εκτός απροόπτου πριν το τέλος του έτους, η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ καθώς θα ασκήσουν το δικαίωμα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 9,88% των μετοχών που κατέχει στον αστικό αυτοκινητόδρομο η τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της τράπεζας να εκποιήσει την συμμετοχή της καθώς η πρώτη, η οποία έγινε προ διετίας, αποδείχθηκε άκαρπη.

canabis

Ανοίγουν και με τη βούλα του κράτους οι business με τη φαρμακευτική κάνναβη. Σήμερα Δευτέρα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας θα προβούν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για τη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα απλοποιηθεί και θα επισπευστεί κατά πολύ η διαδικασία της αδειοδότησης, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.

black_f

«Να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό», συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας

koutentakis-new1

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση  «να μη στείλουν μηνύματα που μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις δεσμεύσεις και να διαταράξουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας»