Σεντένο: Είμαστε πιο κοντά στη συμφωνία για το χρέος

Centeno

Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι «οι θέσεις (των δύο πλευρών) είναι σήμερα πολύ πιο κοντά απ' ότι πριν»

Πιο κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος βρίσκονται οι δανειστές της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μιλώντας από την Ουάσινγκτον, ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι «οι θέσεις (των δύο πλευρών) είναι σήμερα πολύ πιο κοντά απ' ότι πριν», προσθέτοντας ότι απομένει ακόμα λίγος δρόμος, αλλά ότι υπάρχει θετικό κλίμα που αντανακλά την θέληση (του ΔΝΤ) να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το Ταμείο πριν συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Η συμμετοχή του, ακόμα και μερικούς μήνες πριν την εκπνοή του προγράμματος, είναι σημαντική για μερικές χώρες, όπως η Γερμανία.

Μια δέσμευση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Σεντένο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους γίνονται σε τεχνικό επίπεδο εδώ και μήνες. Μία από τις προτάσεις είναι η σύνδεση των μέτρων με την ανάπτυξη, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποπληρώνει περισσότερα όταν πάει καλά και λιγότερα όταν δεν πετυχαίνει μεγάλη ανάπτυξη. Στόχος είναι η οριστική συμφωνία να επιτευχθεί στην αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο βασικές διαφορές μεταξύ των δανειστών για το εύρος και τον τύπο των μέτρων, παραμένουν.

Για τον Σεντένο το «κλειδί» είναι οι όποιες προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την ελάφρυνση του χρέους να προέρχονται από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση και τα σχέδιά της για την ανάπτυξη. «Όλοι θέλουμε οι προϋποθέσεις για το χρέος να εντάσσονται στο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. Η κυριότητα του προγράμματος, αυτή είναι που πρέπει να καθορίσει τη διαδικασία τους επόμενους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4588069

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στο χθεσινό Eurogroup το γερμανογαλλικό σχέδιο για έναν κοινό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης - Οι υπουργοί χαιρέτισαν μεν την πρωτοβουλία, ζητούν όμως περαιτέρω διευκρινίσεις

ecb

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης συνεπάγεται και την καθυστέρηση στην καταβολή της πρώτης δόσης των 4,8 δισ. ευρώ

8
graffiti_main

Νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στην Οδό Αθηνών - Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχώρηση των καθαρών τους εσόδων από τόκους - Bundesbank: Κερδοσκοπικές κινήσεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όλο και φορτώνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Bloomberg: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει «κολλήσει» σε καθοδική πορεία

10