Moody's: Η τεχνολογία Blockchain μπορεί να φέρει επανάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

block

Ικανή να τελειοποιήσει τις τραπεζικές συναλλαγές η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης - Γιατί θα βγουν "χαμένες" οι τράπεζες Ελβετίας και Βρετανίας - Ποιο κρυπτονόμισμα πληροί τις προδιαγραφές

Τις επιπτώσεις αλλά και τα πλεονεκτήματα της ανατρεπτικής τεχνολογίας Blockchain, η οποία και κρύβεται πίσω από την επιτυχία των κρυπτονομισμάτων, αναλύει σε σημερινό report της η Moody's.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η δημοφιλής τεχνολογία «Blockchain» εμπεριέχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το κόστος και το χρόνο στις διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας θα πιέσει τις αμοιβές και προμήθειες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μία εξέλιξη π[ου αποτιμάται αρνητικά (credit negative) για τον κλάδο.

Η έκθεση της Moody's επικεντρώνεται σε δύο συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή «αναστάτωση» που ενδέχεται να προκαλέσει το Blockchain: στις διασυνοριακές συναλλαγές και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

«Το Blockchain διαθέτει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο εκτέλεσης ενός ευρέος φάσματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών΄.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Blockchain, όσον αφορά την αυξημένη αποτελεσματικότητα, την εξοικονόμηση κόστους και τη μείωση του κινδύνου.

Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών θα περιορίσει επίσης τα τέλη, τις προμήθειες και τα κέρδη από συναλλαγές σε ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να πιεστούν τα έσοδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

"Άσχημα" νέα για Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι ελβετικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα πιο εκτεθειμένες σε μειώσεις τελών και προμηθειών, καθώς το 50% των εσόδων τους εξαρτάται άμεσα από τις εν λόγω δραστηριότητες. Μεγάλη έκθεση παρουσιάζουν, επίσης, οι τράπεζες Ηνωμένου Βασιλείου και Βελγίου.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ιταλικές, καναδικές και ισραηλινές τράπεζες, διαμορφώνεται σε περίπου 35%, επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες, είναι λιγότερο επιρρεπείς στις δραστηριότητες χρέωσης τελών και προμηθειών για τη δημιουργία εσόδων.

XRP, το "φιλοτραπεζικό" νόμισμα

Σε τι διαφέρει το XRP (Ripple) από όλα τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν; Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα decentralised κρυπτονομίσματα, δηλαδή υπόκειται στον εποπτικό έλεγχο μιας αρχής, στην προκειμένη της εταιρίας του που το εκδίδει, της Ripple, όπως αντιστοιχα τα ευρώ, δολάρια κλπ στις εκάστοτε κεντρικές τράπεζες (EKT, Fed).

Στον αντίποδα τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, είναι πιο" αναρχικά" καθώς δεν υπόκεινται σε έλεγχο από κάποια κεντρική αρχή.

Αυτό ωστόσο που κάνει το XRP να ξεχωρίζει, είναι η ιδιαίτερη "συμπάθεια" του προς -και από- τις τράπεζες. Είναι ένα από τα ελάχιστα -και το κορυφαίο εξ αυτών σε όρους κεφαλαιοποίησης- κρυπτονόμισμα, το οποίο χρησιμοποιείται από τράπεζες.

Ο λόγος; Η αξεπέραστη ταχύτητα συναλαλγών του, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος (όταν μιλάμε για διεθνείες συναλαλγές), και η αυτοματοποήση τους, η οποία εξουδετερώνει τον ανθρώπινο παράγοντα σε μεγάλο βαθμό, τελειοποιώντας ένα σύστημα συναλαλγών, τόσο "αρχαίο", ώστε δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία αναβάθμιση από τότε που ιδρύθηκε το 1970 (σύστημα SWIFT).

Οι τράπεζες -όσες από αυτές έχουν συνάψει συνεργασία με την εταιρεία Ripple- χρησιμοποιούν το XRP ως "μεσάζοντα", όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια, είτε σε οποιοδήποτε νόμισμα (ακόμα και κρυπτονόμισμα).

Πολλοί βλέπουν το συκγκεκριμένο νόμισμα ως επενδυτικό asset γι' αυτό ακριβώς το λόγο, καθώς όσο θα υιοθετείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η τιμή του στην αγορά θα αυξάνεται.

Το αν στο τέλος θα υιοθετηθεί σε ευρύ βαθμό και μαζικώς μένει να το δείξει ο χρόνος.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ροζ πιθηκος

Την τεχνολογια του XRP ΟΧΙ το ίδιο... αρχισε ο καποιος να αγοραζει ριπλ και προσπαθει να αναβασει την τιμη? Εχουν βγαλει στην κυκλοφορια οι τυποι ενα μικρο ποσοστο απο τα νομισματα τα αλλα τα κρατησαν για παρτυ τους. πηγε 3 δολαρια, πουλησαν μερικα απο αυτα που ειχαν κρατησει, τους πηραν χαμπαρι και η τιμη επεε στο 1..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hotel_gr

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ελληνικά ξενοδοχεία όσον αφορά τους δείκτες ποιότητας σε ένα σύνολο επτά προορισμών της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο και την Τουρκία.

papantasio-gaila

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις μετά το Πάσχα – Μειώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος στο επίκεντρο, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που υποστήριξε χθες ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα, ώστε να περιμένουμε το τέλος του χρόνου»

tsakalotos_art

Η αύξηση που επικαλείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την περίοδο 2015-2016 προήλθε γιατί αυξήθηκαν οι φτωχότεροι και μειώθηκαν οι πιο πλούσιοι - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ που διαψεύδουν τον υπ. Οικονομικών