Bloomberg: Ο Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο χωρίς να έχει σχέδιο για την οικονομία

Tsipras

Το πρακτορείο Bloomberg απαρριθμεί τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται για την έξοδο από τα Μνημόνια

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να απελευθερωθεί από μια οκταετούς διάρκειας ευρωπαϊκή διάσωση, ο 43χρονος πρωθυπουργός της αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. Στο εγχώριο μέτωπο: οι προετοιμασίες για την οικονομική κατάσταση μετά το τέλος της περιόδου διάσωσης και οι πρώτες γενικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εντάσεων με τους συμμάχους και τους αντιπάλους του. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής: αυξημένες εντάσεις με την παραδοσιακά αντίπαλη Τουρκία και περιφερειακή αστάθεια που προκύπτει από μια διαμάχη για το όνομα μιας γειτονικής χώρας.

Η ικανότητα του Τσίπρα να κατευθύνει όλα αυτά θα μπορούσε να καθορίσει πόσο σταθερή θα είναι η χώρα και η ευρύτερη περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

«Το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, για την κυβέρνηση, αλλά και για την Ελλάδα είναι η αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Η μείωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα και τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα", δήλωσε ο Χατζής, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταρχική ανησυχία για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της ηγεμονίας του, στην περιοχή.

Τουρκικές εντάσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο όταν δύο Έλληνες στρατιώτες, που η Ελλάδα λέει ότι περιπολούσαν στα σύνορα κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας- ρουτίνας, συνελήφθησαν από την Τουρκία. Η Ελλάδα ζήτησε την επιστροφή τους. Οι ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών καταδίκασαν επίσης τη συνεχιζόμενη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας σε πολίτες της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πάντα σε ένταση, επιδεινώθηκαν περαιτέρω, αφού ένα ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρεται ότι συμμετείχαν σε μια στρατιωτική προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ενώ «η πιθανότητα σκόπιμης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ένα τυχαίο γεγονός που θα εκκινήσει την αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με έδρα την Αθήνα. Τα ελληνικά και τα τουρκικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη επιχειρούσαν πάντοτε πολύ κοντά, αλλά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απαλλαγεί από έμπειρους αξιωματικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και η συρρίκνωση της επιρροής των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα καθιστά λιγότερο πιθανή μια διαμεσολάβηση εάν συμβεί κάποιο επεισόδιο, είπε.

Για το όνομα της πΓΔΜ

Οι ενστάσεις της Ελλάδας, παρεμποδίζουν επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ συνεχώς καταλήγουν στο οδόφραγμα που έχει ανεγείρει η Αθήνα, καθώς η Ελλάδα επιμένει ότι η Μακεδονία θα πρέπει να αναφέρεται μόνο στη δική της βόρεια περιοχή, το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.

Οι χειρισμοί του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις διαμάχες με την Τουρκία και την πΓΔΜ έφεραν επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους κυβερνητικούς εταίρους του. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του εταίρου του Τσίπρα στον κυβερνητικό συνασπισμό, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επιμένει ότι το κόμμα του δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Εκλογές θλίψης

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εσωτερικής υποστήριξης θα μπορούσε να θέσει την λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τσίπρα σε κίνδυνο πριν από τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, μια σοβαρή ανησυχία σε μια στιγμή που το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήσεις για την οικονομικήκατάσταση, καθώς η Ελλάδα θέλει να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η χώρα θα χρειαστεί κάποιο είδος προγράμματος μετά τη διάσωση.

Ενώ ο Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, θα επιτρέψει μια "καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα", οι κριτικές που δημοσιεύονται δεν είναι τόσο σίγουρες ότι θα έχουν θετική για την κυβέρνηση επίπτωση στο εκλογικό σώμα.

"Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει πολύ νωρίς το χαρτί της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στην περίοδο μετά τη διάσωση», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος των συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Ο Αλεξης

Ασχολείται μόνο με βραχυπρόθεσμα σχεδια, δλδ μέχρι το βραδάκι. Τα μακροπρόθεσμα τα έχει εμπιστευθεί στον Καρανικα

ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!

Γιατί, όταν ειχε "σχέδιο", είδαμε τι έγινε.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΝΔ

ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΒΓΑΙΝΑΝ, ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ? ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΑΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΤΟ EMAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ!

ΣΑΚΗΣ

Δεν θελουμε σχεδιο παμε στα τυφλα και οπου μας βγαλει.

Καλά κρασιά ......................

Είδατε ποτέ χαχανούλη με σχέδιο ; Πώς έχετε απαίτηση να δείτε τώρα !

ο αλεξης ο ισλαμολάγνος ανθρωπιστής

Ο Τσίπρας επιβλέπει , έχει βάλει το Τσακαλώτο στα οικονομικά, που πιό πολύ μου φέρνει για καρπαζοεισπράκτορας, το Καρανίκα που μου φέρνει σα μπασόμυγα, το Σκουρλέτη που είναι κάτι σαν Γκέμπελς και όλους τους υπόλοιπους. Ολημερίς κυβερνάει και κουράζεται, το κακόμοιρο, πολύ. Μόνο στις δύσκολες εξαφανίζεται.

Φέξε μου και γλύστρισα !!!!!

Γιατί στα άλλα έχει σχέδιο ;;;; Ντάρι ντάρι ντάρι ντάρι, μας επήρανε χαμπάρι ....

Αγύριγο κεφάλι

Γιατί ΑΣΧΗΜΟΝΟΥΝ οι ...εντεταλμένοι εδώ μέσα προς ΦΘΟΡΑΝ της Κυβερνήσεως εναντίον του κυρίου Τσίπρα;_______Μήπως ΔΕΝ ΕΣΩΣΕ από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ την Ελλάδα;________Ίδια είναι ΤΩΡΑ η Ελλάδα με την εποχή του Ιανουαρίου του 2015, όταν παρεδόθη η διακυβέρνηση της Χώρας εις τον κύριον Τσίπραν υπό της ΔΕΞΙΑΣ;_________Γιά να ... ΣΥΝΕΛΘΟΥΝ ορισμένοι!..________Αν αυτοί (παριστάνουν) ΄ότι ΔΕΝ θυμούνται, ΘΥΜΟΥΜΕΘΑ εμείς!____Θυμούμεθα και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ μάλιστα!..

Ασταδιάλα πχια !!

Πάλι αδιόρθωτο σκ@τοκέφαλο βρωμίζεις τη σελίδα ! Οταν παίρνεις τακτικά τα χαπάκια σου είσαι μια χαρά ! Οταν όμως αργείς, ή παίρνεις ληγμένα ,ρετάρεις ακατάπαυστα !! Η πήγαινε κατ' ευθείαν στο Δαφνί όπου είναι η φυσική σου θέση , ή σταμάτα τους εμετούς σου ......

Αγύριγο κεφάλι

Λυπούμαι, αλλά ΔΕΝ θα σου κάνω το χατήρι ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΕ να ασχημονείς αισχρά και με ΨΕΥΔΗ κατά της Κυβερνήσεως!..___Λυπούμαι ειλικρινά.______Και εκεί που ...στένεις ΝΑ ΠΑΣ!..(Αυτή είναι η αγωγή και η συμπεριφορά των ΔΕΞΙΩΝ...).

Α, εσύ είσαι μεγάλος βλάκας.

Δεν ασχημονει κατα της κυβερνησης. Με εσένα, αχημονεί.

Βαριά τα χάπια που παίρνεις!!!!

Τι ''θυμούσασθε'' βρε κάλε , πού τα έμαθες αυτά ;;;;

Στρυφογυριγο κεφαλι

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ........ΒΛΕΠΩ ΣΟΥ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ......ΑΝΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΑΥΛΑΙΑ......

Πω πω ρε φίλε....

Δεν μπορεί, με τόση μ@λ@κι@ που σε δέρνει, σίγουρα θα εχεις λιποθυμικές κρίσεις.

Ένα είναι το σχέδιο του Τσίπρα

Διορισμοί , διορισμοί και διορισμοί ! Πολλές ΜΚΟ και φορολογία μέχρις θανάτου ! Το είδαμε , το βιώσαμε μας καίει και μας εξοντώνει !

EΠΕ

Τί να το κάνει ο Τσίπρας το σχέδιο ρε κουτόφραγκοι; Αυτός κοιτάει να βρεί ιδανικό χρονικό παράθυρο να φύγει όπως όπως, το σχέδιο τον μάρανε. Κι αν βγάλει σχέδιο θα είναι για να κάνει τη ζωή του επόμενου μαρτύριο. 40 χρόνια στο ίδιο έργο θεατές

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

22