Σε υψηλό τριετίας σκαρφαλώνει η τιμή του πετρελαίου

petrelaio

Ο "μαύρος χρυσός" έκλεισε ανοδικά καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μετριάζουν την προσφορά

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2014 έκλεισε το πετρέλαιο, στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πύραυλο των Χούτι πάνω από την πόλη Jazan.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αντίδρασης από τις ΗΠΑ, μετά από τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, αύξησαν τις πιθανότητες διαταραχών στην προμήθεια πετρελαίου στην περιοχή, προσφέροντας ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Έτσι, η τιμή του πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 25 σεντς ή 0,4%, στα 67,07 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία, με τις συμμαχικές δυνάμεις να καθορίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, στον απόηχο των απειλών Τραμπ για πυραυλική επίθεση.

Εν τω μεταξύ, ώθηση στις τιμές του πετρελαίου προσέφερε και η σημερινή έκθεση του ΟΠΕΚ σχετικά με τη συμμόρφωση απέναντι στη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Ειδικότερα, το ποσοστό συμμόρφωσης του ΟΠΕΚ απέναντι στη συμφωνία ανήλθε στο 150% για τον Μάρτιο του 2018, με τη συνολική παραγωγή να υποχωρεί κατά 201 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2018, στα 31,96 εκατ. βαρέλια συνολικά.

Η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή σημειώθηκε στη Βενεζουέλα, όπου οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 77 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 1,509 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τον de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ, μείωσε την παραγωγή της κατά 28 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 9,97 εκατ. βαρέλια συνολικά.

Σε ότι αφορά τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, το ποσοστό συμμόρφωσης ανήλθε στο 120%, με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Μπαρκίντο, να δηλώνει ότι η Ρωσία «συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις μελλοντικές συμφωνίες για την εξισορρόπηση της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή

syskepsi_ypoik

Επί τάπητος το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες με τιτλοποιήσεις μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας