ΔΕΗ: Ένα βήμα πριν την «έκρηξη» για την πώληση του 40% του λιγνίτη

deiiis

Ανάστατοι βουλευτές και συνδικαλιστές, ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας - Το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της εταιρείας και τον τεμαχισμό των περιουσιακών της στοιχείων θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη…

Στη δυσκολότερη πολιτικά περίοδο για την κυβέρνηση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περνά η πώληση του 40% της ΔΕΗ, με τους συνδικαλιστές να βρίσκονται υπ' ατμόν για κλιμάκωση κινητοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες και τους βουλευτές υπό την απειλή της σκανδάλης για να ψηφίσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που τεμαχίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Γιώργος Αδαμίδης προειδοποιεί ότι «οι σταθμοί της ΔΕΗ δεν θα δουλέψουν για τους ιδιώτες» και ότι με ομόφωνη απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου αλλά και των εργαζομένων στις δύο προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, θα είναι σε διαρκείς κινητοποιήσεις ακόμη και μετά την πώληση. «Οι ιδιώτες θα πρέπει να σκεφτούν πριν δώσουν τα λεφτά τους, ότι θα πάρουν εργοστάσια που θα είναι σε μόνιμη απεργία και ότι οι μονάδες δεν θα λειτουργήσουν για τα νέα αφεντικά».

Το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της εταιρείας, προβλέπεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στην βουλή και να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα. Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τον προσεχή Μάιο με το φιλόδοξο στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε άλλες εποχές θα προκαλούσε σεισμικές δονήσεις και ισχυρές πολιτικές αναταράξεις, τα όπλα των συνδικαλιστών δείχνουν προς ώρας άσφαιρα, παρά τα 5 συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί. Ίσως γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η προετοιμασία για αυτή την μάχη, γίνεται για την τιμή των όπλων, αφού η πώληση των ασημικών της ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο. Κατά άλλους η στάση αυτή ίσως να δικαιολογεί και το γεγονός ότι το γηρασμένο προσωπικό της εταιρείας αναζητά κίνητρα για μια ομαλή έξοδο από την Επιχείρηση. Η ΓΕΝΟΠ προσανατολίζεται για…ζέσταμα σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής. Μολονότι, απομακρύνει τον κίνδυνο για μπλάκαουτ, αρμόδια στελέχη της, τονίζουν ότι από την στάση των εργαζομένων θα εξαρτηθεί εάν θα κατέβει ο διακόπτης σε κάποιες μονάδες.

Την τελευταία φορά που η ΓΕΝΟΠ είχε προβεί σε μαζικές κινητοποιήσεις ήταν το 2014 με αφορμή τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», όταν η τότε κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επίταξη των εργαζομένων.

Διασφάλιση εργαζομένων πέραν της εξαετίας

Η υπόθεση του λιγνίτη μετατρέπεται σε μεγάλη δοκιμασία τόσο για τους συνδικαλιστές όσο και για τους βουλευτές Φλώρινας και Μεγαλόπολης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγάλη ανησυχία και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών και των περίπου 1.650 εργαζομένων. Από αυτούς περίπου 150 αφορούν τον ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Φλώρινας) Μελίτη Ι. Με την εθελουσία που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει, εκτιμάται ότι θα μείνουν οι 60.

Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Μεγαλόπολη, καθώς στις μονάδες 3 και 5 με τα ορυχεία τους που περιλήφθηκαν κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Κομισιόν, απασχολούνται περί τους 1.500 εργαζόμενους. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα θέματα πώλησης και ορίζει όλες τις διαδικασίες που θα «τρέξει» η ΔΕΗ, προβλέπει πάγωμα απολύσεων έως το 2024. Το ερώτημα που θέτουν μετ΄ επιτάσεως οι βουλευτές είναι τί θα γίνει μετά. «Η διασφάλιση των εργαζομένων αποτελεί μείζων ζήτημα. Τι θα γίνει μετά τα έξι χρόνια, ποιους θα κρατήσουν; Πιστεύουμε ότι αυτό είναι από τα θέματα που πρέπει να τεθούν στην συζήτηση στις Επιτροπές της βουλής και να βελτιωθούν», επισημαίνει ο βουλευτής Φλώρινας κ. Κώστας Σέλτσας, ο οποίος μιλά για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Όπως σημειώνει η κοινωνία της Φλώρινας εμφανίζεται διχασμένη. Υπάρχει ένα κομμάτι που εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη με την πώληση των μονάδων και ένα άλλο που εγείρει σοβαρά ζητήματα για την επόμενη μέρα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει εργασιακός μεσαίωνας για τις περιοχές της Φλώρινας και της Αρκαδίας. Δίνουμε έναν αγώνα, μαζί με την τοπική κοινωνία και αναλόγως με το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί στη Βουλή μετά τη συζήτηση θα πάρω την τελική μου απόφαση», απαντά ο κ. Σέλτσας, στο ερώτημα εάν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Στάση αναμονής τηρεί ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο οποίος αρνείται να σχολιάσει το προσχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση θα γίνει στη βουλή.

Ο κ. Παπαηλιού, έχει επικαλεστεί τον αναγκαστικό χαρακτήρα -λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- της πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και έχει υποστηρίξει ότι δεν έπρεπε να συμπεριλάβει τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, διότι «βρίσκονται σε μία περιοχή μειονεκτική που επί χρόνια, ως οικονομία και κοινωνία, έχει δομηθεί γύρω από τη ΔΕΗ».

Μια δεύτερη παράμετρο που βάζουν οι λιγνιτικές κοινωνίες αλλά και οι αρμόδιοι βουλευτές είναι ο τοπικός πόρος. Στο σχέδιο νόμου το «λιγνιτόσημο» αντιστοιχούσε μέχρι σήμερα με το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ και αποδιδόταν στις περιοχές που φιλοξενούν αντίστοιχες μονάδες, δηλαδή στην Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Με τη νέα ρύθμιση, το τέλος αυτό αντικαθίσταται με ένα ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη που αντιστοιχεί σε 1,2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα καταβάλλουν όλοι οι παραγωγοί λιγνίτη. Το 2016, η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε περίπου σε 15 τεραβατώρες, το ποσό που αντιστοιχεί με βάση το νέο νόμο για τις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Αρκαδίας στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως. Όμως μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι εισέπρατταν περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο κ. Σέλτσας αναφέρει ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να δίνει λύσεις και για τα λιγνητορυχεία της Βεύης που η μεταβίβασή τους σε ιδιώτες έχει παγώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Ξένη

Θα πουλήσουν τα πάντα, ακόμη και τη μάννα τους οι άθλιοι οι ΤσιπροΚαμμένοι

Ο ΧΑΡΟΣ ΣΑΣ

ΠΡΩΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΘΑ ΠΕΘΆΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΕΙΣ Η ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ

theo

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΑΚΙΑ.......ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ......Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.....ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΡΘΙΟ......ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.....

George

"Ανάστατοι βουλευτές και συνδικαλιστές, ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας... Xα Χα Χα, τα τρωκτικα και οι αρουραιοι που δυελυσαν την Ελληνικη οικονομια εχουν σαστισει και δεν ξερουν τι να κανουν, χανεται το τζαμπα τυρακι τους και τρεχουν να πιαστουν απο τις καρεκλες τους. Ολα σε ιδιωτες κοπρητες της ΔΕΗ, επιτελους να υπαρξει ελευθερος ανταγωνισμος και στην ενεργεια που την πληρωνουμε χρυση στην Ελλαδα εξαιτιας του στρεβλου κατεστημενου που εχουν εγκαθιδρυσει τα αρπακτικα τηε ΓΕΝΟΠ και οι εργατοπατερες βουλευτες, τρεξτε αρουραιοι, τελειωνει το τζαμπα τυρι σας

Δεξιός

Και να σκεφτείς ότι οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει Σύριζα. Ειδικά οι συνταξιούχοι, που κατηγορούσαν το Σαμαρά ότι τους είχε μειώσει τη σύνταξη στα 2000 ευρώ καθαρά. Τώρα, βεντούζα, βεντούζα, με τον Κατρούγκαλο, και τα καλύτερα έρχονται..

George

Οι τοπικές κοινωνίες καλό θα ήταν να ζητάνε την κατάργηση του λιγνίτη όπως κάνουν σε όλο τον κόσμο. Ο καρκίνος και οι ασθένειες των πνευμόνων που τους ποτίζουν κοστίζουν πολύ πιο ακριβά από τα όποια αντισταθμιστικά τους προσφέρουν.

demo

Τερμα τα διφραγκα δεητζηδες. Ηρθε η ωρα να γινετε ανθρωποι και σεις οπως και οι φιλοι σας του οτε.

vrasos

...οι πελάτες ψηφοφόροι τους θα διασφαλιστούν όπως πάντα,τα ίδια έχουν γίνει στο παρελθόν και με ΔΕΚΟ και τράπεζες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης