Στήριξη της ΔΕΔ από Παυλόπουλο για αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης

prokopis_pavlopoulos

Γ. Πιτσιλής: Στο 92% αυξήθηκε η εξέταση προσφυγών από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Περισσότεροι φορολογούμενοι διαρκώς δικαιώνονται  

Την ενίσχυση του ρόλου της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, σαν ανάχωμα σε λάθη και αυθαιρεσίες από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό που οφείλονται στην πολυνομία και την πίεση που δέχονται οι εφορίες για υψηλές εισπράξεις φόρων, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος από την ΑΑΔΕ, στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κύριο Γιώργο Πιτσιλή, προκειμένου ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να του επιδώσει την πρώτη ετήσια απολογιστική έκθεσης της Αρχής για το 2017.
 
«Η αναλογική ισότητα στην φορολογία, ότι δηλαδή οι Έλληνες συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, είναι η κορωνίδα της δικαιοσύνης στον χώρο της φορολογίας» τόνισε ο κύριος Παυλόπουλος που ζήτησε «οι ρυθμοί της επίλυσης των διαφορών μέσω της ενδικοφανούς διαδικασίας να επιταχυνθούν, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να λύνουν αυτές τις διαφορές, ει δυνατόν πριν φτάσουν στα δικαστήρια».
 
Δημόσιος έπαινος στην ΔΕΔ
Ο κύριος Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του ρόλου της διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών πριν φτάσουν στα δικαστήρια, εξαιτίας των στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πιέσεις. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «πλέον η επίλυση των διαφορών στην διοικητική δικαιοσύνη είναι δυσχερής. Ας μην αυταπατώμεθα. Ένα από τα μειονεκτήματα της όλης μνημονιακής νομοθεσίας είναι και το γεγονός ότι η δικαστική προστασία, και ιδίως η προσωρινή δικαστική προστασία και στις φορολογικές διαφορές, έχει απομειωθεί σημαντικά. Σε βαθμό που είναι προβληματική ακόμα και με βάση την ρύθμιση του άρθρου 20, παρ. 1 του Συντάγματος», δηλαδή το δικαίωμα της ακρόασης και της προστασίας για κάθε ενέργεια του Κράτους σε βάρος του.

Ο κύριος Πιτσιλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) αύξησε το ποσοστό των εξεταζομένων ενδικοφανών προσφυγών από το  55% που ήταν το 2015, σε ποσοστό 92%. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από εννέα στις δέκα υποθέσεις εξετάζονται από την Φορολογική Διοίκηση και δεν πετάγονται στα αζήτητα.
 
«Αυτό είναι μια τεράστια πρόοδος» τόνισε ο κύριος Πιτσιλής, αναφέροντας πως έσι μειώθηκε και το ποσοστό των πολιτών που προσφεύγουν στα δικαστήρια, από το 53% το 2015 σε 42% το 2017. Παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό αποδοχής των προσφυγών που κατατίθενται στην ΔΕΔ, διορθώνοντας λάθη και δικαιώνοντας τους φορολογούμενους με βάση και την νομολογία των δικαστηρίων.
 
«Νομίζω ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση στο κομμάτι αυτό» τόνισε ο κ.Πιτσιλής, που ανέφερε ότι και στο κομμάτι της συμμόρφωσης υπάρχει μία διεθνής αναγνώριση ότι η Φορολογική Διοίκηση έχει αρχίσει και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.
 
Στην συνάντηση ο κύριος Πιτσιλής επανέλαβε ότι η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τις τράπεζες για αλλαγές στα μέτρα δέσμευσης και κατάσχεσης καταθετικών λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου.

Από πλευράς του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους εταίρους για την λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως είπε «η Ελλάδα, με τις θυσίες του Λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να έχει. Κι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη αυτή τη στιγμή που πρέπει να κάνουν και οι εταίροι μας αυτό που τους αναλογεί. Και ειδικά για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο. Πραγματικά αισθάνομαι κάπως αισιόδοξος από το ότι η συζήτηση έχει αρχίσει. Και έχει αρχίσει και προς την σωστή κατεύθυνση, κατά την γνώμη μου. Δηλαδή, η ελάφρυνση να υπάρξει και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ανάπτυξης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Γιατί η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδυασθεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Χώρας. Αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι ο καλύτερο τρόπος για να μειώσουμε το χρέος. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος. Ήθελα να το πω αυτό τέτοιες μέρες ακριβώς γιατί αναμένουμε την ίδια συνέπεια και από τους εταίρους μας» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

staikouas0

Ο υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «βασική προτεραιότητα» τη φορολογική μεταρρύθμιση - Τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η πλήρης άρση των capital controls και η αποπληρωμή του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ

24
FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1
120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

9