Ανάπτυξη 7,4% κατέγραψε το 2017 η οικονομία της Τουρκίας

Ανάπτυξη 7,4% κατέγραψε το 2017 η οικονομία της Τουρκίας

Πραγματικότητα ή... turkish statistics; - Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι πάνω από 10% - Μείωση ΦΠΑ στο 8%, φορολογικά κίνητρα και άλλα τρικ επιστρατεύει ο Ερντογάν σχεδιάζοντας να κάνει την Τουρκία μια από τις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου μέχρι το 2023

turkish_economy
Ρυθμό ανάπτυξης 7,4% κατέγραψε η τουρκική οικονομία το 2017, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Συγκριτικά, η Ευρωζώνη κατέγραψε το 2017 ανάπτυξη 2,5% και η Κίνα 6,9%.

Η μείωση της φορολογίας στον τομέα των κατασκευών, των ηλεκτρικών ειδών και του επίπλου, την οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τονώσει την οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, φαίνεται να απέδωσε καρπούς και πολλά δομικά προβλήματα, η οικονομία της γείτονος αναπτύσσεται ταχύτατα. Το ΑΕΠ της σε τρέχουσες τιμές ξεπέρασε τις 3,1 τρισ. τουρκικές λίρες (850,7 δισ. δολάρια), αυξημένο κατά 19% σε σχέση με το 2016.

Ωστόσο η τουρκική οικονομία παραμένει εύθραυστη λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών της. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός της γείτονος παραμένει πάνω από το 10% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν επεμβαίνει στο βασικό επιτόκιο, ενισχύοντας τους φόβους των διεθνών αναλυτών ότι δεν λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα, αλλά με καθαρά πολιτικούς όρους.

Ένα άλλο δομικό πρόβλημα της Τουρκίας είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η χώρα εισάγει ολοένα και περισσότερα αγαθά από όσα εξάγει Μόνο τον Ιανουάριο το έλλειμμα ήταν 7,1 δισ. δολάρια, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των ξένων επενδύσεων από τα 22 δισ. πριν μερικά χρόνια, στα 8 δισ.

Το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία παραμένει πάνω από 10%, αλλά η αιτία εντοπίζεται στην αύξηση του πληθυσμού της, καθώς μόνο το 2017 δημιουργήθηκαν 1,5 εκ θέσεις εργασίας. Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης δεν αποκλείουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει, εκτός από την εισβολή στο Αφρίν, και τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας, οι οποίες όμως έχουν αναγκάσει αρκετούς διεθνείς αναλυτές να εκφράζουν απορίες για την αξιοπιστία των στοιχείων της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας και για την μεσοπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να συγκαταλέγεται το 2023 στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 η κυβέρνηση έδωσε πολλά οικονομικά κίνητρα, όπως κρατικές εγγυήσεις 200 δισ. λιρών (50 δισ. ευρώ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μείωσε τον ΦΠΑ από 18% σε 8% για να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκφράζουν ανησυχίες για μια μη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και να εκκωφαντική πτώση την τουρκική οικονομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης