InvestGR: Η νέα πρωτοβουλία για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

ependyseis-synedrio

Το ετήσιο forum διοργανώνεται πρώτη φορά τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου και δεκάδες CEOs ξένων εταιρειώνΜια νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ΕΤΗΣΙΟΥ FORUM, με τον τίτλο «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», υλοποιεί από φέτος η εταιρεία PUBLIC AFFAIRS & NETWORKS, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την ακαδημαϊκή υποστήριξη του International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες, ξεκινά πλέον και στην Ελλάδα μια συγκροτημένη προσπάθεια για τη δημιουργία θετικής εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στις κεντρικές διοικήσεις των ξένων εταιρειών, θυγατρικές των οποίων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούλιο (03/07, στο ξενοδοχείο HILTON), θα οργανώνεται το ΕΤΗΣΙΟ FORUM «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και δεκάδες CEOs ξένων εταιρειών.
Στο 1ο FORUM 2018, έχουν προσκληθεί ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της ΝΔ, η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.
Σε έξι πάνελ, όπου στο καθένα θα συμμετέχουν τέσσερις CEOs και ένας έγκριτος δημοσιογράφος – συντονιστής, θα συζητούνται όλες οι βασικές παράμετροι που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης εκ μέρους μιας ξένης εταιρείας να επενδύσει σε μια χώρα. Φέτος, τα έξι αυτά πάνελ θα είναι τα εξής:
Δημόσιο: Λεβιάθαν ή καταλύτης για τις επενδύσεις;
Απονομή Δικαιοσύνης και επίλυση διαφορών: Με το πόδι στον επιταχυντή;
Φορολογία: ώρα αποφάσεων;
Ανθρώπινο κεφάλαιο: Citius, Altius, Fortius;
Έρευνα και Καινοτομία: Άπιαστο όνειρο ή ρεαλιστικός στόχος;
Εν αρχή ην… οι Υποδομές;

Κάθε χρόνο δε, θα πραγματοποιείται έρευνα με θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της θα παρουσιάζονται στο ΕΤΗΣΙΟ FORUM.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο (της εταιρείας PUBLIC AFFAIRS AND NETWORKS), «Η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους. Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει και η Πολιτεία να κατανοήσει τις ανάγκες και, κυρίως, να εφαρμόσει τις προτάσεις των ξένων εταιρειών, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου για την υποδοχή ξένων επενδύσεων στη χώρα».
Ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε: «Για να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, χρειαζόμαστε επενδύσεις. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει και να αναδείξει την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
Είναι, πάντως, γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλη παρόμοια πρωτοβουλία, με θέμα αποκλειστικώς την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, που να φιλοδοξεί να συγκεντρώσει την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας, δίνοντας, βήμα, αφενός, στις εταιρείες να διατυπώσουν τις θέσεις και προτάσεις τους και, αφετέρου, στην πολιτική ηγεσία της χώρας να εκφράσει τι κάνει ή τι θα κάνει πάνω σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Παράλληλα με το FORUM, κάθε χρόνο, θα συντάσσεται και θα δημοσιοποιείται η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Το κείμενο αυτό, που θα τροφοδοτείται με τις θέσεις και προτάσεις των ξένων εταιρειών, θα παρουσιάζεται και θα συζητείται κατά το ΕΤΗΣΙΟ FORUM «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Την επιστημονική εποπτεία έχει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος, ο οποίος ανέφερε: «Μια ισχυρή παρουσία διεθνών επιχειρήσεων είναι αναγκαία για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει το κενό της αποεπένδυσης που άφησε πίσω της η κρίση, να εισαγάγει τεχνογνωσία, να ανέβει την κλίμακα της τεχνολογικής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, να αυξήσει την παραγωγικότητα, το δυνητικό προϊόν και τα εισοδήματα, και να ενσωματώσει καλύτερα την οικονομία στις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής».
Σχετικά με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ο κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος επισήμανε: «Πρόκειται ουσιαστικά για τη «Διακήρυξη», το «Μανιφέστο» των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν και αυτές την ίδια αγωνία, πώς θα βγει, δηλαδή, η χώρα πάλι στο ξέφωτο, στην ανάπτυξη και την ευημερία», για να συμπληρώσει με έμφαση: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπάρχει ένα τόσο σημαντικό κείμενο που δεν θα επαναλαμβάνεται απλώς κάθε χρόνο, αλλά θα υπάρχει μια ουσιαστική παρακολούθηση, ένα follow-up, σε συστηματική βάση, σε σχέση με αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν τον παρελθόντα χρόνο. Εν τέλει, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θα παρεμβαίνει, εκ των πραγμάτων, στον δημόσιο διάλογο, τον οποίον και θα μπολιάζει με γόνιμο τρόπο, χωρίς ωραιοποιήσεις ή ατεκμηρίωτη κριτική».
Ας σημειωθεί ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες εξελίσσονται εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2018 και λίγο πριν μεταβεί στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 Υπουργών του (!), για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων.
Ιδού, λοιπόν, ο δρόμος και για την Ελλάδα και η μεγάλη πρόκληση για τις εκάστοτε κυβερνήσεις: να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας ως προορισμού ξένων άμεσων επενδύσεων, ώστε να μπορέσουν και τα στελέχη των ξένων εταιρειών, οι οποίες έχουν επενδύσει και επενδύουν στην Ελλάδα συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, να πείσουν τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των επενδυτικών τους επιλογών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_oikonomikon

Μείωση ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών -Θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου

creta_farm_2

Θέτει προ των ευθυνών τους τα αδελφια Δομαζακη και τους ζητά να υπογράψουν το MoU που προτείνουν οι τράπεζες - Κοντά στο σημείο μηδέν η Νο1 εταιρεία αλλαντικών, που κλυδωνίζεται απ τον αδελφικό εμφύλιο, όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

xatzidakis_main

«Πολυπαραγοντική» λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει αναλυτικά τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης - «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν» - Τρελό αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "μικρή ΔΕΗ", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης

152