Με ... δισκέτες η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Με ... δισκέτες η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Δίκτυα υπό κατάρρευση, ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι, ξεπερασμένο software εντόπισαν μεταξύ άλλων οι ελεγκτές της Τρόικας

Με ... δισκέτες η  μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Τι και αν ο  υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου "ποντάρει πολλά" στον θησαυρό  των πληροφοριών που φυλάσσει και επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου του, για να κερδίσει τη μάχη των εσόδων και της φοροδιαφυγής;

Στην εποχή που  κάθε σπίτι πλέον απολαμβάνει ευρυζωνικά δίκτυα, υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, φιλικό στον χρήστη λογισμικό και φτηνές μονάδες εγγραφής και αποθήκευσης δεδομένων, το υπουργείο Οικονομικών "τρέχει" με... μαγνητικές δισκέτες της δεκαετίας του ’90, ξοδεύοντας πολλά για να επιτύχει λίγα.

Την ώρα που η  περίφημη διοικητική "αναμόρφωση" του μηχανισμού του υπουργείου υπονομεύεται εκ των έσω, οι εφορίες και τα τελωνεία της χώρας στερούνται τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν με όρους σύγχρονου κράτους.

Με βάση και τις  διαπιστώσεις των εμπειρογνωμόνων  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που εξέτασαν για μήνες το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών, κινδυνεύει να χάσει το τρένο της τεχνολογίας.

Είναι ενδεικτικό ότι  το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης  των εφοριών αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στους εργαζομένους και τους πολίτες, με αποτέλεσμα φορολογούμενοι από την επαρχία να αναγκάζονται πολλές φορές κάθε χρόνο να διανύουν άσκοπα εκατοντάδες χιλιόμετρα, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλη ΔΟΥ από εκείνη στην οποία ανήκουν.

Κλείσιμο

Επιπλέον, το δίκτυο που  συνδέει τις εφορίες και τα τελωνεία συχνά "πέφτει", με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι εργασίες στη διάρκεια λειτουργίας του ωραρίου τους.

Εκπαιδεύουν …μέλλοντες συνταξιούχους

Έχει παρατηρηθεί  μάλιστα το φαινόμενο να καλούνται  για εκπαίδευση υπάλληλοι που  πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση και  ελάχιστα ωφελούνται από την ειδική εκπαίδευση που τους παρέχει η υπηρεσία!

Ως αποτέλεσμα, επιστήμονες  οικονομολόγοι όπως είναι οι εφοριακοί  και τελωνειακοί υπάλληλοι, να πρέπει να δουλεύουν με "μη φιλικό" λογισμικό  ή ειδικούς εκτυπωτές στους οποίους συχνά δυσκολεύονται να περάσουν σωστά ακόμα και τους "τράκτορες" στις εγκοπές του ειδικού χαρτιού που τυπώνουν.

Πίσω από όλα  αυτά τα εμπόδια κρύβονται διαγωνισμοί "στα τυφλά" και αναθέσεις που επί δεκαετίες γίνονταν σε ιδιώτες για  προμήθειες υλικού και μελέτες οργάνωσης  των υπηρεσιών του υπουργείου, ενώ για χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις τα προβλήματα αυτά είναι "λυμένα" εδώ και χρόνια με τρόπο απλό, οικονομικό και λειτουργικό.

Είναι ενδεικτικό ίσως ότι, όπως εδώ και καιρό έχει επισημανθεί στην ηγεσία της ΓΓΠΣ από τις υπηρεσίες των τελωνείων, η ειδική φόρμα εκτύπωσης που χρησιμοποιεί η υπηρεσία για καταχώρηση των εργασιών εκτελωνισμού απαιτεί μισό μέτρο χαρτί, για να τυπωθούν μόλις τρεις-τέσσερις γραμμές σε κάθε φύλλο! Στη συνέχεια, ό,τι περισσεύει συνήθως κόβεται και πετιέται.

Όπως έχουν επισημάνει αρμόδια στελέχη στην ηγεσία του υπουργείου, θα αρκούσε κάποιος προγραμματιστής της ΓΓΠΣ να αφιερώσει μια εβδομάδα δουλειάς για να φτιάξει μια πιο απλή και πιο σύγχρονη εφαρμογή (software), ώστε να σταματήσει η άχρηστη σπατάλη. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης