Αμετάβλητη αναμένεται η πολιτική της η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση

Αμετάβλητη αναμένεται η πολιτική της η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική αλλά θα αλλάξει επικοινωνιακή στάση – Ενδείξεις για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, αργότερα φέτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά είναι πιθανόν να αλλάξει την επικοινωνιακή της στάση για να δώσει τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις σχετικά με τον τερματισμό του πρωτοφανούς προγράμματος αγορών ομολόγων, αργότερα φέτος.

Έχοντας αναζωογονήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης με τη μεγάλης κλίμακας νομισματική στήριξη, η ΕΚΤ συζητά τώρα αν θα την αποσύρει, διατηρώντας την υπόλοιπη δύναμη πυρός της. Οι ανησυχίες, ωστόσο, για τον χαμηλό πληθωρισμό, το ισχυρό ευρώ, τους αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους και την πρόσφατη μεταβλητότητα των αγορών αναμένεται να υπερισχύσουν επί του παρόντος.

«Αυτός ο απειλητικός κόμπος κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να εμμείνουν στην τρέχουσα φρασεολογία τους και να διατηρήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανοικτές για την ώρα», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας DZ Bank. Έχοντας, ωστόσο, υποσχεθεί να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή τους στάση στις αρχές του 2018 και με τις αγορές των ομολόγων να λήγουν τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανόν να δώσουν στους επενδυτές τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις για να τους προετοιμάσουν για μία ευρύτερη αναθεώρηση της πολιτικής το καλοκαίρι, σύμφωνα με οικονομολόγους. «Δεν υπάρχει βιασύνη. Η ΕΚΤ έχει ακόμη πολύ χρόνο για να ανακοινώσει την όποια αλλαγή σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της καθώς και την ίδια την πολιτική της», δήλωσε οικονομολόγος της BNP Paribas. H EKT θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι στις 15.30, όπου θα παρουσιασθεί και η τριμηνιαία αναθεώρηση των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία.

Πρόβλημα ο χαμηλός πληθωρισμός 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι ότι, ενώ η ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 14 μηνών τον Φεβρουάριο και παραμένοντας πολύ χαμηλότερα από τον στόχο (σχεδόν 2%). Αν και η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης επί μία πενταετία και η ταχεία μείωση της ανεργίας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τελικά, η ανάκαμψή του απέχει ακόμη μήνες, καθώς δυσχεραίνεται από την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν σήμερα στα 1,24 δολάρια, λίγο χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο τριετίας που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, το αδιέξοδο των ιταλικών εκλογών και η μείωση των τιμών των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν, επίσης, να ενισχύσουν τις επιφυλάξεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με οικονομολόγους. Οι νέες οικονομικές προβλέψεις δεν είναι, επίσης, πιθανόν να προκαλέσουν μία μεγαλύτερη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, καθώς αναμένεται να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες προσδοκίες, δείχνοντας μία μελλοντική αύξηση του πληθωρισμού αλλά και ότι δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές πιέσεις αύξησης των τιμών.

Πιθανή πρόταση για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η μεγαλύτερη αλλαγή στην ατζέντα είναι πιθανόν να είναι μία πρόταση για κατάργηση της θέσης της τράπεζας για ενδεχόμενη χαλάρωση της πολιτικής της, η οποία αναφέρει ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν αν χρειασθεί, όπως είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πηγές με γνώση των συζητήσεων. Μία τέτοια αλλαγή θα έδειχνε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν περισσότερο ότι οι αγορές ομολόγων μπορούν να σταματήσουν φέτος, μετά από αρκετές παρατάσεις του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

frf_XL

Στην αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς το θέμα της συμφωνίας με τη Shell για την αποεπένδυση από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αναφέρθηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θοδωρής Κιτσάκος.

95a84250b1f8f7218888505635ced801_XL

Η ναυτιλιακή κοινότητα να έχει αναστατωθεί από τα νέα μέτρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ-ΙΜΟ για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία που θα ισχύσουν από την 1-1-2020.

oures_main01

Στα 103,09 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς δημιουργήθηκαν νέες υποχρεώσεις ύψους 7,84 δισ. ευρώ - Αυξήθηκαν κατά 312.812 οι φορολογούμενοι που χρωστούν έως 500 ευρώ στην Εφορία

51
tsakalotos-eurogroup_main01

Σε τροχιά σύγκλισης κυβέρνηση και Ευρωπαίοι για να μην ισχύσει η περικοπή το 2019 - Ωστόσο δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί η Ελλάδα να αναλάβει τη δέσμευση ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί, σε περίπτωση μελλοντικής απόκλισης από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα - Με αλλαγές οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

3