Πόσο αυξήθηκε η περιουσία των πλουσιότερων Ελλήνων σε έναν χρόνο

Πόσο αυξήθηκε η περιουσία των πλουσιότερων Ελλήνων σε έναν χρόνο

Σχεδόν 10 δισ. δολάρια η αποτίμηση των αξιών που έχουν στην κατοχή τους οι Λάτσης, Νιάρχος, Μυστακίδης και Βαρδινογιάννης

Ο Σπύρος Λάτσης, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι οι τέσσερις Έλληνες, με συνολική περιουσία 9,6 δισ. δολάρια, που φιγουράρουν μεταξύ των συνολικά 2.208 δισεκατομμυριούχων από 72 χώρες που περιλαμβάνει η φετινή λίστα του Forbes.

Ο «Mr Ελληνικό»

Πλουσιότερος Έλληνας, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes είναι ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος βρίσκεται στην 729η θέση, με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια και δραστηριοποιείται στον τραπεζικό τομέα και τη ναυτιλία.

Πέρυσι η περιουσία του ήταν στα 1,9 δισ δολ. ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατέγραψε για πρώτη φορά αύξηση έπειτα από το 2013. Με βάση τα στοιχεία του Forbes η περιουσία του είχε φθάσει το Μάρτιο του 2010, πριν δηλαδή μπει η Ελλάδα στον χορό των μνημονίων, τα 5,3 δισ δολ.Ο 71χρονος τραπεζίτης και εφοπλιστής, γιος του αείμνηστου εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Ερριέτας Τσουκαλά , είναι χαμηλών τόνων, διάγει βίο λιτό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και διαμένει μόνιμα στη Γενεύη. Διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2003. Η οικογένεια ασχολείται ακόμη με τα ναυτιλιακά, μέσω της Latsco Shipping, αλλά έχει επενδύσει και στον τραπεζικό τομέα, σε ακίνητα και πετρέλαια, καθώς διαθέτουν ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Lamda Development- η οποία τρέχει και την πολυσυζητημένη επένδυση - μαμούθ στο Ελληνικό και στην EFG International.Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το  London School of Economics, μόλις αποφοίτησε ανέλαβε αμέσως τα ηνία των επιχειρήσεων Λάτση.

Παντρεμένος με δύο παιδιά, διαμένει μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο λάτρης της Τέχνης, Φίλιππος Νιάρχος

Στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολ., ως συλλέκτης τέχνης.

Πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου με περιουσία που αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια, κληρονόμησε  μεγάλο μέρος από την εκπληκτική συλλογή έργων Τέχνης του πατέρα του.

Πέρυσι η περιουσία του ανερχόταν σε 2,5 δισ. δολ., γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 300 εκατ. δολάρια.Ο Φίλιππος Νιάρχος δεν έχει παραχωρήσει ποτέ συνέντευξη και μία από τις ελάχιστες φορές που διέρρευσε κάποια προσωπική στιγμή ήταν από ... σπόντα, όταν η κόρη του Ευγενία ανέβασε στα social media της μια φωτογραφία του να επιθεωρεί τους χώρους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τη δημιουργία του οποίου δαπάνησαν  μαζί με τον αδερφό του Σπύρο πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και διαμένει μονίμως στο Παρίσι.

Ο μυστηριώδης Αριστοτέλης Μυστακίδης

Στη θέση 965 της χρυσής λίστας του Forbes είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολ. και  δραστηριότητες στα μέταλλα και τα εμπορεύματα. Εναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2017, η περιουσία του ανερχόταν σε 2,1 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2012 που η περιουσία του σημειώνει αύξηση. Τότε, στο αποκορύφμα της ελληνικής κρίσης, ανερχόταν σε 2,8 δισ. δολάρια
 
Ο Τέλης Μυστακίδης ο ομογενής δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων, έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τη θέση του στον παγκόσμιο κολοσσό διακίνησης µεταλλευµάτων και άλλων πρώτων υλών, της Glencore, η οποία διατηρεί παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ξεπερνά τα 53.000 παγκοσμίως (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα). Αυτοδημιούργητος, μόλις αποφοίτησε από το LSU άρχισε να εργάζεται από το 1993 στο τμήμα μετάλλων της Marc Rich & Co  που αργότερα μετονομάστηκε σε Glencore και σιγά σιγά ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας. Δισεκατομμυριούχος έγινε το 2011 όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον 55χρονο σήμερα δισεκατομμυριούχο. Εχει διπλή υπηκοότητα: ελληνική και βρετανική και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελβετίας και Παρισιού όπου έχει το προσωπικό του γραφείο. Λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Είναι παντρεμένος και  έχει ένα παιδί.

Ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Τέλος, στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολ., χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 1970 ίδρυσε τη Motor Oil μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του.

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι ένα οικείο πρόσωπο για τους περισσότερους και θεωρείται ο «πατριάρχης» της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Ο όμιλός του δραστηριοποιείται σε μεγάλο εύρος: Από τη Motor Oil, ως τη ναυτιλία, τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και το ποδόσφαιρο. Η Motor Oil είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2001. Μεγαλομέτοχος σε αυτήν  ήταν και η Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η οποία όμως αποεπένδυσε το 2005.

Παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχουν πέντε παιδιά, ενώ είναι γνωστό πως το ζεύγος διατηρεί στενές φιλίες σχέσεις με την οικογένεια Κένεντι. Είναι μάλιστα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Robert F. Kennedy.

1,2 τρισ. δολ. στα χέρια 20 ανθρώπων

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία-ρεκόρ ύψους 9,1 τρισ. δολ., αυξημένη κατά 18% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Η περιουσία των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη αγγίζει το εκπληκτικό ποσό ύψους 1,2 τρισ. δολ., ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην ετήσια οικονομική παραγωγή του Μεξικού. Συνολικά, ίσως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων, αλλά τα πλούτη τους ανέρχονται στο 13% της συνολικής περιουσίας όλων των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Καπιταλισμος

Οι πλουσιοι πλουσιοτεροι και οι φτωχοι φτωχοτεροι. Αν μπορεις γινε και συ πλουσιος.

μετανάστης

Οι Λάτσης και Νιάρχος Έχουν κάνει σημαντικές φιλανθρωπίες στην Ελλάδα και μπορούν να θεωρηθούν επίτιμοι Έλληνες. Δεν θα πρεπε ο Βαρδινογιάννης να αναφέρεται στην ίδια κατηγορία με αυτούς γιατί αυτός πολύ πιο πολλά παίρνει παρά δίνει στο Ελληνικό κράτος (κόκκινα δάνεια Χρυσου Οδηγού που κουρευτηκαν κλπ).

458

Είναι στην λίστα αυτών που θα τα πάρουν μαζί τους μετά θάνατον, για να διαπραγματευτούν δεν ξέρω με ποιόν... την αθανασία. Για αυτό άλλωστε πλουτίζουν και τόσο πολύ. Τώρα όσο βρίσκονται εν ζωή, βρίσκονται επίσης στην λίστα των πλέον ευτυχισμένων ανθρώπων, μέσα στην παγκόσμια θάλλασα δυστυχίας (μεταξύ μας αυτό είναι που τους χαρίζει λάμψη!)

Δεν κατάλαβα

Πως γίνεται αυτό;

!

Απλά οι εταιρείες τους παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες που τα ζητάει η αγορά.

Αναδιανομή του πλούτου

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη

Tasos Rallis

skeftite oti sn svrio oli afti stamatisun kate drastiriotita posi taminun sto dromo

Οι περισσοτεροι απο αυτους φοροδιαφευγουν...

Φανταζομαι οτι ολοι αυτοι τα δηλωνουν ολα στην εφορια, δεν φοροδιαφευγουν;

Φαντάζομαι

ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι ΔΥ + συνταξιούχοι και περιμένουν από τους υπόλοιπους να δουλέψουν. Αυτό είναι το πρόβλημα όχι οι ελάχιστοι πλούσιοι Έλληνες.

λαθος

άσε το κλέψιμο που ρίχνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη εφορία δεν το φτάνει κανένας άλλος.

Jianjis

Το οτι η συνταξιούχοι έχουν δουλέψει και έχουν πληρώσει της εισφορές που τους αναλογούσαν αλλά σήμερα δεν πληρώνονται για της εισφορές που έδιναν και όλοι έχουν υποστεί τεράστιες μειώσεις ,ειδικά η του ιδιωτικού τομέα σου διαφεύγει εσένα βέβαια ,δεν σε συμφέρει να τα γράψεις αυτά [...] Η μόνοι που κερδίζουν στην κρίση είναι η εξαγωγείς η εργολάβοι δημοσίων έργων και τα λαμόγια που φοροδιαφευγουν

Νταουλιερης

Λαμογιο φοροφηγας ε;

Τοτις

Βραβω και εις ανώτερα μας κάνουν περιφανους

@totis

Κι Εσυ την ορθογραφία ...

gklam

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ . ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΨΩΜΟΛΥΣΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΦΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΩΣΕΙ ....

Skyftoulis

Επιστάτης σε κάποιο τσιφλίκι να υποθέσω;;;

ΔΓ / ΔΑ

Ψηφοφόρος του Μαδουρο να υποθέσω;

@@

Παει ο Μαδουρο τωρα ανακαλυψαν τον Μοραλες

Orthoulis

Κλείσε πρώτα τη χούφτα και μετά μπορείς να υποθέτεις ή ότι άλλο θέλεις να κάνεις - με τη χούφτα ανοιχτή, μόνο μόκο μπορείς να κάνεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».

novartis01

Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

16
tsakalotos_ar

Είτε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προσαρμοστεί στη συνέχεια στις υποδείξεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα επιτευχθεί συμφωνία, είτε η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μονομερώς, θυσιάζοντας τα κέρδη των ομολόγων και στέλνοντας αρνητικό σήμα στις αγορές

2
oures_ar

Μεγάλοι χαμένοι της τριετίας ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι που έχασαν 1,5 επιπλέον σύνταξη - 4 στους 10 εμφανίζουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ το χρόνο - Τι έχασαν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

14
oil_plat

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1,4% και έκλεισε στα $59,83 ανά βαρέλι αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα $60 το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου - Κέρδη και για το Brent