Ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρώπης η Ελλάδα

Ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρώπης η Ελλάδα

Τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις είχαν οι Εσθονία (2,2%), Σλοβενία (2%) - Η Ελλάδα μοιράζεται την τελευταία θέση μαζί με την Κροατία

Τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2017 ανακοίνωσε η Eurostat, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις αρχικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, το δ' τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Συνολικά το 2017, η οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, έναντι του 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση και 1,8% που ήταν το 2016. Παράλληλα η οικονομία των 28 χωρών μελών της ΕΕ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι 2% το 2016. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των οικονομιών της ΕΕ ήταν σε τροχιά ανάπτυξης στο δ' τρίμηνο του 2017 με την Ελλάδα να μοιράζεται με την Κροατία την τελευταία θέση καθώς κατέγραψαν και οι δύο αύξηση ΑΕΠ μόλις 0,1% σε σχέση με το γ' τρίμηνο. Αντίθετα τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις είχαν οι Εσθονία (2,2%), Σλοβενία (2%) και Λιθουανία (1,4%).Σε ετήσια βάση η ελληνική οικονομία είχε την τέταρτη χειρότερη επίδοση κατά το δ' τρίμηνο. Συγκεκριμένα εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ 1,9% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016. Η Δανία έχει επίδοση 1,2%, η Βρετανία 1,4% και η Ιταλία 1,6%. Από την άλλη, τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν οι: Ρουμανία (7%), Σλοβενία (6,2%) και Εσθονία (5,3%).

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι οι οικονομίες που ήταν σε πρόγραμμα στήριξης σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κύπρος εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ 3,9% σε ετήσια βάση στο δ' τρίμηνο και η Πορτογαλία 2,4%. Στοιχεία για την Ιρλανδία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα αν και η δυναμική είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού στο γ' τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 10,4%!

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη στη χώρα μας για το σύνολο του 2017 ήταν 1,4% έναντι της εκτίμησης της κυβέρνησης και της Κομισιόν για 1,6%. 

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat  ΕΔΩ 

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ

ΜΗΝ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΑΥΤΗ ΒΓΑΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΤΡΩΩ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

turk-lirasi

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας, μετά την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης».

main_stournaras

Στην επίτευξη του στόχου αυτού, όπως διευκρίνισε, αυξημένη συμβολή αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις δανείων, οι εισπράξεις δανείων, η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και οι επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων

6
tsipras_merkel

Το Βερολίνο ανοίγει «παράθυρο» για να μην περικοπούν οι συντάξεις αναφέρει το πρακτορείο – Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τα σχέδια του Τσίπρα εφόσον ανάψει «πράσινο φως» η Κομισιόν

24