Η παραίτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Τραμπ οδηγεί την Wall Street σε πτώση

Η παραίτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Τραμπ οδηγεί την Wall Street σε πτώση

Στο "κόκκινο" ο Dow Jones μετά και την παραίτηση του Gary Cohn - Έντονη νευρικότητα υπό τις απειλές του Τραμπ για εμπάργκο - Καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη

Η παραίτηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Τραμπ οδηγεί την Wall Street σε πτώση
Νέος γύρος απωλειών σημειώνεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αφορμή την παραίτηση του επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Gary Cohn. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κάτω από τις 24.750 μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν στην αρχή του έτους. Έκτοτε έχει απολέσει σχεδόν 8% των κερδών του, ενώ ο S&P 500 καταγράφει αντίστοιχες απώλειες, ευρισκόμενος πλέον στις 2.714 μονάδες. Τις απώλειες περιορίζει ο Nasdaq στις 7.350 μονάδες.

Όσον αφορά την παραίτηση Cohn, οι αναλυτές συνδέουν την πράξη αυτή με τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ.

Κλείσιμο
Ο Cohn είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και θεωρούνταν πως θα μπορούσε να ασκήσει μετριοπαθή επιρροή εντός του Λευκού Οίκου.

Ως εκ τούτου, η παραίτησή του ερμηνεύεται ως ένδειξη αποφασιστικότητας του Τραμπ να υλοποιήσει τις απειλές του, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.

Ένας εμπορικός πόλεμος θεωρείται πως θα μπορούσε να απειλήσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Ήδη, από πλευράς Ε.Ε., η Κομισιόν άφησε και σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίμετρα, αν ο Αμερικανός πρόεδρος υλοποιήσει τα σχέδιά του. 

Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε το δ' τρίμηνο του 2017 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 235.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ADP Research Institute σε συνεργασία με την Moody's Analytics.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο διευρύνθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα σχεδόν ετών, καθώς αποδυναμώθηκαν οι εξαγωγές.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Μικτά τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επιλέγουν μια πιο επιφυλακτική στάση έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του Τραμπ. Αυτήν την ώρα επικρατεί σχετική σταθεροποίηση στα ταμπλό, με την πιο αξιοπρόσεκτη κίνηση να καταγράφεται στη μετοχή της Rolls-Royce, η οποία σημειώνει ράλι άνω του 13%!

H Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι γύρισε σε κέρδη προ φόρων το 2017. Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ότι τα κέρδη για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 4,9 δισ. στερλίνες (6,79 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με την επιβάρυνση 4,64 δισ. στερλινών έναν χρόνο νωρίτερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης