Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τις εξοντωτικές εισφορές για ΕΦΚΑ και υπόσχεται συμψηφισμό...

Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τις εξοντωτικές εισφορές για ΕΦΚΑ και υπόσχεται συμψηφισμό...

Τα λάθη δεν θα διορθωθούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2018 - Συνυπολόγιζαν σαν εισόδημα και τις εισφορές που είχαν καταβληθεί τα προηγούμενα χρόνια - Ό,τι «έβλεπε» το σύστημα του ΕΦΚΑ στη μερίδα του ασφαλισμένου το θεωρούσε εισόδημα με αποτέλεσμα να διογκώνεται παράνομα η ασφαλιστική οφειλή του 2018

Tα λάθη του ΕΦΚΑ που αυξάνουν περισσότερο τις ήδη εξοντωτικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων  παραδέχεται το υπουργείο εργασίας και επιχειρεί να τα «διορθώσει» με την απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.  

Η απόφαση προβλέπει την επιστροφή ή τον συμψηφισμό των εσφαλμένων ποσών  κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας εκκαθάρισης των εισφορών.

Ο χρόνος επιστροφής δεν προσδιορίζεται τουλάχιστον με την υπουργική απόφαση.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ πάντως δεν βλέπει επίλυση του προβλήματος πριν από την εκκαθάριση του  Σεπτεμβρίου του 2018.

Ένα από τα λάθη που προκάλεσαν αγανάκτηση στους φορείς  των ασφαλισμένων είναι ότι  στη βάση υπολογισμού  συνυπολογίζονται οι τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγουμένων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωσθήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ.. Δηλαδή ό,τι «έβλεπε» το σύστημα του ΕΦΚΑ στη μερίδα του ασφαλισμένου το θεωρούσε εισόδημα με αποτέλεσμα να διογκώνεται παράνομα η ασφαλιστική οφειλή του 2018.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει κατόπιν αίτησης την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τις οποίες αχρεωστήτως έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ ή έχουν συνεισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό τρίτων φορέων (επικουρικό - ΕΤΕΑΕΠ, υγεία - ΕΟΠΥΥ, ανεργία - ΟΑΕΔ κ.λ.π).

Τα ποσά  θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται με οφειλές, οι εισφορές που πληρώθηκαν π.χ. εκ παραδρομής, ακόμη και οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, για κλάδους ή για χρόνους για τους οποίους δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης κλπ.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους.

Διαφορετικά εντός δύο μηνών  από την κοινοποίηση εκκαθάρισης ( όπου θα εμφανιστούν οι τρέχουσες εισφορές, χωρίς λανθασμένες προσαυξήσεις)  οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, αν επιθυμούν το τυχόν πρόσθετο ποσό των αχρεωστήτως καταβληθέντων να παραμείνει στον ΕΦΚΑ ως πιστωτικό υπόλοιπο και να συμψηφίζεται με επόμενες εισφορές .
Κατ΄ εξαίρεση δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

Στην περίπτωση μισθωτών η επιστροφή ή ο συμψηφισμός γίνονται κατόπιν υποβολής αίτησης από τους εργοδότες.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, της οποίας οι όροι τηρούνται, το προς επιστροφή χρηματικό ποσό συμψηφίζεται με τις τρέχουσες δόσεις της ρύθμισης.

Η απόφαση αφορά σε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών μετά την 1/1/2017 (η αξίωση έχει γεννηθεί ή θα γεννηθεί μετά την 1/1/2017) καθώς και σε αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως εισφορών που έχουν υποβληθεί στα ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ Ταμεία, εξαιρουμένου του Δημοσίου, μέχρι 31/12/2016 και βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο διαδικασίας.
 
 

ΣΧΟΛΙΑ (4)

μετα το 1974

μετα 1974 την καταληψη της μισης Κυπρου οι τουρκοΜΟΓΓΟΛΟΙ εχουν καβαληση το καλαμι και συνεχως κανουν εκβιασμούς στους Ελληνες τωρα με μια πτωχευμενη Ελλαδα που δεν μπορει να εξοπλιστη λογο οικονομικης αδυναμίας και με την παραλαβη των στελθ υπεραεροπλανων Φ --- 35 ---- 0ι ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ.......δυστυχως αν δεν αγοράσουμε αμεσα ΝΕΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ θα μας νικησουν........ειδαμε τους ΙΤΑΛΟΥΣ της ΕΝΙ πως εφθγαν σαν ΚΟΤΕΣ μολις αγριεψε ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ.....και μιλαμε ότι η ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΥΠΕΡΟΠΛΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ οποτε η ΦΤΩΧΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ.....ηδη στον ΕΒΡΟ ΟΙ τουρκοΜΟΓΓΟΛΟΙ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ουσιαστικα 2 στρατιωτικούς και τους κουβαλάνε σιδηροδέσμιους ........στημενο ηταν από τον ΣΟΥΛΤΑΝΟ......και η ΕΥΡΩΠΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΚΑΙ ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΙΓΑ ΜΗ ΒΟΗΘΗΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΚΟΛΗΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ τουρκοΜΟΓΓΟΛΟΥΣ......μια ελπιδα εχω μονο ΣΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΗΤΕΣ.....που εχουν δειξη ότι στηριζουν την ΕΛΛΑΔΑ καθως και στους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ....που μας εχουν βοηθηση στο παρελθον πολλες φορες....

φιόγκο

ναι η Τουρκία ανοίχτηκε δε τη βλέπω να γλυτώνει αν η Κίνα πουλήσει τη Ρωσία θα καταρρεύσει με Ρωσία

Πόπη

Μπάχαλο παντού, καμμένη γη άφησαν οι Σαμαροβενιζέλοι και οι γυρολόγοι προσωρινοί ......επιτυχημένοι πρωθυπουργοί.

ccccc

Η ΓΝΩΣΤΕΣ...ΠΑ.....ΕΣ..ΓΕΡΜΑΝΩΝ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fitch_ratings_main

"Ο Fitch πιστεύει ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε σε αληθινή αναταραχή τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του ΗΒ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του

idrogonan

Ένα κοίτασμα με απολήψιμα αποθέματα 120 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων μπορεί να εισφέρει 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα έσοδα του Δημοσίου – Σε εξέλιξη οι γεωλογικές – γεωφυσικές έρευνες και οι περιβαλλοντικές μελέτες στη Δυτική Πελοπόννησο

1
d9e536e6c7dd49dba4e6acb0c1c4bfba

 H Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) απέρριψε τις πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπονταν στο master plan και ενέκρινε μόνο τις υποχρεωτικές επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και αυτές υπό όρους! - Προσφυγή στη Διαιτησία μελετά η διοίκηση της Cosco

4