Φύσηξε... ιταλικός αέρας στα ελληνικά ομόλογα

Φύσηξε... ιταλικός αέρας στα ελληνικά ομόλογα

Βελτιώνεται το κλίμα στους ελληνικούς τίτλους με σημαντική αποκλιμάκωση - Στο 4,28% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς από το χθεσινό 4,37%

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζει και τους ελληνικούς τίτλους, των οποίων οι αποδόσεις υποχωρούν σημαντικά. Μάλιστα το 10ετές παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα αποκλιμάκωσης, καθώς η απόδοση του υποχωρεί άνω του 2% από χθες, ενώ αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 4,28%.

Ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί επίσης η σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Το έναυσμα δόθηκε εξ Ιταλίας, της οποίας τα κρατικά ομόλογα βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του sell-ff, ενώ μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο οι ιταλικοί όσο και οι ισπανικοί και πορτογαλικοί τίτλοι οδηγήθηκαν σε απροσδόκητο ράλι, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές οι οποίοι ωστόσο εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη γείτονα χώρα δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη στην αγορά, κάτι που ενδεχομένως θα φέρει κύμα πωλήσεων στο επόμενο διάστημα.

«Ο κίνδυνος μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν από το Σαββατοκύριακο, οπότε θα περίμενε κανείς πολύ μεγαλύτερη αδυναμία στα περιφερειακά spreads» σημειώνει η ABN AMRO η οποία ωστόσο εκτιμά ότι τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες οι πιέσεις θα ενταθούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Να σημειωθεί ότι το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού υποχωρεί στις 137 μονάδες βάσης.

Οι ελληνικοί τίτλοι πάντως σαφώς επωφελούνται από το σχετικό κλίμα "ευφορίας" που επικρατεί στην Ευρώπη, για όσο αυτό κρατήσει τουλάχιστον. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τζίρος στην ΗΔΑΤ (εγχώρια δευτερογενής αγορά) έχει ανεβάσει ρυθμούς αυτόν τον μήνα, καθώς χθες διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή στα 30 εκατ. ευρώ που ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

Μετά από αρκετές πτωτικές συνεδριάσεις και έντονες πιέσεις, οι αγοραστές φαίνεται να έχουν επανέλθει βελτιώνοντας τις αποδόσεις τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπροθέσμων τίτλων οι οποίες ωστόσο κινούνται μακριά από τα χαμηλά ρεκόρ που άγγιξαν τον Ιανουάριο.

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,584% με πτώση της τάξης του 2,08% από χθες, ενώ από την Παρασκευή η βελτίωση του yield ξεπερνά το 4,5%.

Η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,93% από 4,06% χθες, δηλαδή σημειώνει πτώση της τάξης του 3,2%.

Όσο για το 25ετές ομόλογο, η απόδοση του υποχωρεί κατά 1% στο 5,165%.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης