Πώς χάσαμε και το 2017 τον στόχο της ανάπτυξης

Πώς χάσαμε και το 2017 τον στόχο της ανάπτυξης

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως δεν θα φτάσει στο 1,6% - Θα φτάσει στο 1,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - «Ξεφουσκώνει» και το… «μαξιλαράκι» για έξοδο της χώρας στις αγορές - Στο προσκήνιο ξανά η Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος

Δυσκολεύει η λύση χρέους
και η «καθαρή έξοδος» της χώρας από τα προγράμματα, καθώς τρία νέα δεδομένα υπεισέρχονται στο συνολικό «παζάρι» για την επόμενη μέρα των Μνημονίων


Την ώρα που η Ευρωζώνη
κρατάει την ανάσα της για την κυβερνητική αβεβαιότητα στην Ιταλία -καθώς το χρέος της χώρας έφτασε στα 2,25 δισ. και αυξάνεται- στην Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν πως η επιστροφή στην ανάπτυξη χωλαίνει. Η σύμπτωση αυτή τρομάζει τους ευρωπαίους δανειστές, γιατί συζητούν για το «γαλλικό μοντέλο» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και, συνεπώς, η τελική λύση μπορεί να τους κοστίσει ακριβά σε περίπτωση μη ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας. 

«Σφήνα» στις εξελίξεις μπαίνει και το ΔΝΤ που αγριεύει, επειδή οι φόβοι του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δικαιώνονται και για αυτό επιστρατεύει και την Ντέλια Βελκουλέσκου, πιέζοντας για δραστικότερα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους ή, σε άλλη περίπτωση, νέα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα.

Στη «ζυγαριά» μπαίνει όμως και η διαφαινόμενη μείωση του αποθεματικού (cash buffer) που θέλει η ΕΕ να διαθέσει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αν και η σχετική πρόβλεψη έχει αποφασιστεί στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, προκαλεί τριβές και μεταξύ των δανειστών. Πληροφορίες μάλιστα, στο περιθώριο του συνεδρίου των Δελφών, έλεγαν πως το «μαξιλαράκι» για έξοδο στις αγορές «ξεφουσκώνει» ήδη, από τα 16-17 δισ. ευρώ που σχεδιαζόταν αρχικά, σε περίπου 14 δισ. ευρώ πλέον. 


«Κουτσή» ανάπτυξη
Ο μεγαλύτερος φόβος για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο ίσως το ίδιο το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, όσο το εάν θα υπάρχει η αναγκαία ανάπτυξη για να βγαίνουν πλεονάσματα σε βάθος χρόνου. 

Την «άσκηση» αυτή κάνουν από την περασμένη εβδομάδα πλέον και στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, με βάση τη γαλλική πρόταση που προβλέπει και την ρήτρα ότι αν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορεί να μην αποπληρώνει στην ώρα τους τα χρέη της στον ESM. Αυτό σημαίνει ότι αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο (2,5% για το 2018-2019) τόσο μεγαλύτερη παρέμβαση για ελάφρυνση θα απαιτείται από ESM και ευρωπαίους.

Στις συζητήσεις αυτές για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έκανε την επανεμφάνισή της σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και η πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου.

Χθες όμως ήρθαν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πώς πήγε η ανάπτυξη το 2017, διαψεύδοντας τους πάντες επί τα χείρω στις προβλέψεις τους: Η ανάπτυξη το 2017 ήταν μόλις 1,4%. Πριν ένα χρόνο κυβέρνηση και Κομισιόν προέβλεπαν 2,8% - 3,2%. Τον Οκτώβριο Αθήνα ΕΕ και ΔΝΤ μιλούσαν για 1,8% (ο προωθυπουργός έλεγε «κοντά στο 2%»)  αλλά στη συνέχεια για 1,6% και τελικώς «προσγειώθηκαν» όλοι ακόμα χαμηλότερα.  Αντιθέτως όμως, δικαιώνονται οι πληροφορίες του protothema.gr που στις 20/11/2017 (δείτε εδώ) αποκάλυπτε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούσαν πως έπρεπε να αναθεωρηθεί ο στόχος σε μόλις 1,4%, ακριβώς όσο ανακοίνωσε χθες και η ΕΛΣΤΑΤ. Προφανώς στο Γενικό Λογιστήριο (στο οποίο προΐσταται ο κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης που τώρα αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή) διέβλεπαν την πτωτική τάση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών στήριξε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό στην πιο «αισιόδοξη» εκτίμηση της Κομισιόν που, παρά τις απανωτές διαψεύσεις όλων των προηγούμενων, τις συντηρούσε συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα.

Η μείωση αυτή φαντάζει «βούτυρο στο ψωμί» του ΔΝΤ, που εδώ και ένα χρόνο προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% μετά το 2020! Την σχετική πρόβλεψη, την υπέγραφε τότε η Ντέλια Βελκουλέσκου και η επανεμφάνισή της στις διαπραγματεύσεις ίσως αποδειχθεί καθοριστική, ενόψει των τελικών αποφάσεων που θα λάβει τον Μάιο το Ταμείο για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τότε η Ντέλια Βελκουλέσκου υποστήριζε ότι χρειάζεται επιπλέον ελάφρυνση χρέους αντί νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αν δεν λάβουν οι ευρωπαίοι πιο γενναίες αποφάσεις, το βάρος πέφτει στην ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως επέμενε πως χρειάζεται και μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις, ενώ η ελληνική Βουλή ψήφισε ήδη πως το Ταμείο θα αποφανθεί αν απαιτούνται να εφαρμοστούν και νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του 2019-2020.

Άγνωστο παραμένει πώς θα επιδράσει στις συζητήσεις αυτές η διεθνής αβεβαιότητα: Ενα «ατύχημα» στην Ιταλία απειλεί να επηρεάσει όχι μόνον το χρέος της χώρας αλλά και τα ομόλογα ολόκληρης την ευρωζώνη, δημιουργώντας πιέσεις όταν η Ελλάδα θα εκδίδει δικά της. Έτσι, με τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, ο γαλλογερμανικός άξονας θα πρέπει να αντιμετωπίσει όχι μόνον τα 310 δισ. του ελληνικού χρέους, αλλά και τα δισεκατομμύρια που συνδέονται με τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις στην Ιταλία, καθιστώντας πολλαπλά κρίσιμες τις διαπραγματεύσεις και τις όποιες αποφάσεις ως τον Ιούνιο. 

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Δε περιγράφω αλλο

Ένας χριστιανός δεν αναρωτήθηκε ο Σαμαράς πήρε 304 δις κ τα κάνε 317 σε δύο έτη !!! Ήρθε ο Κάκος Τσίπρας με τι διαπραγμάτευση κ τα 316 τα παρέδωσε το 2016 σε 314 !!! Αλλά μας έβαλε διακόσια δις μέσα ... Α ρε σανό... Ανάπτυξη μπήκαμε δέκα έτη μνημονίων κ αυξήσαμε το χρέος δέκα δις ..μεγάλη επιτυχία..

φοκ

-Πως χάσανε τον στόχο της ανάπτυξης? -Μάλλον Θα τους έπεσε την ώρα που έσκυβαν στα τέσσερα.

5Zalis

η απειρια και χαλαροτητα της κυβερνησης (ενδυμασια, ρητορικες κορωνες, ενημερωση, αναπτυξιακή πολιτική, επενδυσεις, ανακεφαλαιοποίηση, βαρουφάκης, κλεισιμο επιχειρησεων, στάση πληρωμών, εξοντωτική φορολόγηση, φορολογική κόπωση, μείωση συντάξεων, επενδυση ελληνικου, κατάρρευση εσόδων, εγκληματικότητα, ελλειψη εθνικού στρατηγικού στόχου με εξαιρεση την ψηφοθηρια και την διατήρηση της εξουσίας, αμηχανια, μεγάλα ψέματα, κατασχέσεις, αφορολόγητο, λαικισμος, μπαχαλάκηδες, κέντρα υποδοχής προσφύγων, κωλυσιεργία, ενφια, προχειρότητα, πανεπιστημιακό άσυλο, ανεργια, κλπ, κλπ), δεν ειναι αξιες που θα μπορουσαν να οδηγήσουν την χωρα σε ανάπτυξη και βιώσιμη προοδο και ευημερία, η να προσφερουν ελπιδα στην νεα γενια για το μελλον.

νικος

ο συντάκτης - δημοσιογράφος καλό είναι να μεταφέρει την είδηση και να αφήνει τα σχόλια για τον αναγνώστη. Όταν γίνεται υποκειμενικός, οι αναγνώστες λακίζουν. Κατανοητό;

ΗΠ

Καλα εσυ διαβζεις τις ειδησεις (κουτσομπολιο); Κατσε καλα. Εδω ειματε μονον για τα σχολια. Διασκεδαζουμε με τις αρλουμπες που γραφουν μερικοι.

Χρήστος

Οι αριθμοί δεν είναι καλά, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δεν μπορεί ο μεγάλος τιμονιέρης ο Αλέξης Τσίπρας να λέει ψέματα στο λαό, δεν ειναι δυνατόν να μην πιστεύει και το στομάχι των Ελλήνων οτι χόρτασε ψωμί και να γουργουρίζει το άθλιο. Το άθλιο αίσθημα της πείνας και τα έντερα που γουργουρίζουν απο την πείνα ειναι ένα ψέμα, έπρεπε να έχουν χορτάσει απο την μπουρδολογία Τσίπρα. Δεξιός δακτύλιος βλέπετε....

ΚΛΕΦΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ

Η μεγαλύτερη αφαίμαξη γίνεται απο τους "φτωχοσυνταξιουχόυς 15ετιας που εδιναν 50 ευρω τον μήνα και εισπρατουν 700-800 ευρω, απο τους χιλιάδες δημοσίους υπαλληλους που παιρνουν 4πλους ή και 5απλους μισθους απο τον ιδιωτικό τομέα με μηδεν εισφορες (κανεις δημοσιος υπαλληλος δνε πληρ\ωνει εισφορες, το δημόσιο απο την μία τσεπη τα βγαζει στην αλλη τα βάζει, μονο οι ιδιωτικοι υπαλληλοι πληρωνουν το ασφαλιστικο σσυστημα) με αυτες τις προυποθέσεις...μονο με συνταξεις 200% επανω δηλαδη 150 ευρω θα ερθουμε στα ισα

andreas

Για να γνωρίζετε ποιος ξέρει από οικονομία αν ανατρέξετε στο πρώτο δίμηνο 2017 ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη θα είναι περίπου στο 1,2% όταν αντίστοιχα ο Τσίπρας έλεγε 2,7% ποσοστό που είχε εγγραφεί και στον προυπολογισμό. Τώρα μπορείτε να αξιολογήσετε.

ερώτηση

Ανάπτυξη με σουβλατζίδικα και καφετέριες γίνεται;

Demo

Αυτός είσαι!! Τα είπες απλά και λαϊκά.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ . Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ <<..ΕΛΛΑΣ..>> ΕΧΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ , 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ . ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2015 ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ <<..ΕΛΛΑΣ..>> ΜΠΗΚΑΝ ΚΟΥΚΟΥΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ .Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ,ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΑΓΙΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΑ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΑΠΟΛΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ .ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

Argie

Στην Moodys οικονομικός σύμβουλος δουλεύεις; Το μόνο σίγουρο τα τελευταία 3 χρόνια είναι ότι οι έχοντες πληρώνουν πολύ παραπάνω φόρους και εισφορές και η ανεργία από το +27% έπεσε στο 20%....εσύ τώρα που βλέπεις αύξηση της ανεργίας βγάλε τα μπλε γυαλιά και διάβασε τα δεδομένα ξανά.

Ατυχές

παράδειγμα μεν, αντικατοπτρίζει την οπτική του μέσου Έλληνα για τη χώρα και την οικονομία δε. Δε με λες οι κουκουλοφόροι είναι οι ΔΥ και οι συνταξιούχοι ή τίποτα πιο καμένο πχ οι ΞΑΙΝΟΙ;

dim

Πάμε άλλη μια...τα προβλήματα είναι οι δυο μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας και η λύση τους πολύ απλή.Δημόσιο και φοροδιαφυγή.Από το '09 μέχρι σήμερα αν είχαν επιβάλλει μια μείωση 30% στο δημόσιο και είχαν πατάξει στο 50% τη φοροδιαφυγή,αυτή τη στιγμή θα είχαμε τη μισή φορολογία χωρίς περικοπές μισθών/συντάξεων ενώ θα είχαμε βγει από τα μνημόνια.Το ίδιο και αν ξεκινήσουν σήμερα,το '22 θα έχουμε τα παραπάνω.Αν όμως δεν τα διορθώσουν αυτά,θα έρχεται κάθε εξάμηνο οι Βελουσέκσου/Τόμσεν/Νταισεμπλουμ/Σοιμπλε/Κοστέλο(βάλε όποιον άλλον θες) και θα σου λένε και άλλα,και άλλα,και άλλα.Προς το παρόν γίνονται ακριβώς τα αντίθετα,εναξέλεγκτη διόγκωση δημοσίου και η φοροδιαφυγή(ή αποφυγή φόρου)στο ζενίθ.Μέχρι να διορθωθεί η φορολογική συνείδηση του έλληνα δεν πρόκειται να φτιάξει η οικονομία.Είναι απλό,δεν μπορεί να δίνουν μερικοί για όλους,δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις.Τώρα γιατί εθελοτυφλούν οι Ευρωπαίοι σε αυτό το φαινόμενο τόσα χρόνια,δεν μπορώ να το καταλάβω.Μέχρι λοιπόν να πηγαίνεις σε γιατρό ή να φωνάζεις ηλεκτρολόγο και να σου λέει "τόσα σύνολο" και όχι "τόσα με και τόσα χωρίς" ενσωματώνοντας το αυτονόητο δηλαδή τον φόρο,μέχρι να κόβει απόδειξη η κυρία στα social που τσεπώνει το κάτι τις για να φορέσει το τάδε καλτσόν,μέχρι να κόβει απόδειξη(ακόμα καλύτερα με POS)το γαιδουράκι στη Σαντορίνη,να περιορίσουν το όργιο που λέγεται airbnb,να ελέγξουν τον τύπο που πήγε την έδρα του Βουλγαρία και δραστηριοποιείται κανονικότατα εδώ,το πρόβλημα θα είναι μόνιμο και άλυτο.Ένας λόγος που δεν θέλω να φύγουν οι ξένοι.Δεν γίναμε καλύτερο σε τίποτα απολύτως,απλώς μας μάδησαν.Παγιώθηκε μια παγκόσμια πρωτοτυπία,να επιβραβεύεται ο φοροφυγάς και να τιμωρείται εμμονικά ο "νοικοκύρης".Έχουν κληθεί οι συνταξιούχοι, οι "άσπροι" φορολογούμενοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να σηκώσουν το χρέος της χώρας μετά τις περικοπές και την υπερφορολόγηση που έχουν αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά επιβληθεί σε αυτές τις κατηγορίες τη στιγμή που το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται..δεν παίζει!Και συγχρόνως ο ταβερνιάρης τσεπώνει 20 μαύρα το απόγευμα,τον πιάνουν και την άλλη μέρα είναι ανοιχτός!Γιαυτό λοιπόν χρειάζεται ένας αγώνας ελέγχων πολλαπλών και επαναληπτικών σε όλες τις κατηγορίες που όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τα οικονομικά της χώρας μαζί με την αυτονόητη μείωση του δημοσίου.Χρειάζεται και ταχύττητα από πλευράς δικαιοσύνης διότι όταν ξέρει ο φοροφυγάς ότι θα το τραβήξει 20ετία αδιαφορεί.Επίσης και τα ΜΜΕ πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό.

ioannis

Οι συνταξιούχοι όλοι έχουν αφαιμάξει την οικονομία λαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα από τις εισφορές τους οπότε ορθώς θα μειωθούν και οι συντάξεις τους ανάμεσα στα άλλα. Το δε θέμα της φοροδιαφυγής θυμίζει τους θησαυρούς που έταζε ο Λένιν στο πόπολο το 1900-1917, τελικά δεν βρέθηκε τίποτα αλλά ο Λένιν έκανε τη δουλειά του. Ποια είναι η δουλειά του σήμερα; Υπερφορολόγηση των πάντων για τη συντήρηση του πραιτωριανού συστήματος των ΔΥ, ΔΕΚΟ και των πρόωρων συνταξιούχων. Διαιώνιση του ψηφοθηρισμού, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eispraktikes

«Στο κυνήγι» παίρνει η κυβέρνηση τους κρατικούς φορείς που χρωστούν €2,3 δισ. - «Βέτο» από την Αθήνα για πανευρωπαϊκό «πράσινο φόρο» - Κλείνει την πόρτα σε νέα περαίωση το ΥΠΟΙΚ - Μέχρι αύριο η απόφαση για το Επίδομα Πετρελαίου

ypoik

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τέλος στα σενάρια για νέα περαίωση – Αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες