Με τρία «αγκάθια» και κλειστά χαρτιά η πρεμιέρα του διαλόγου για τα εργασιακά

Με τρία «αγκάθια» και κλειστά χαρτιά η πρεμιέρα του διαλόγου για τα εργασιακά

Οι συλλογικές συμβάσεις, η διαιτησία και οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία τα τρία σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της σε σχέση με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και τις αλλαγές στη διαιτησία, η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου  κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τη ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η  αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΓΣΕΕ θα προωθηθούν στην επιτροπή που θα συσταθεί με στόχο να εισηγηθεί τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν ανάλογες συναντήσεις και με τους υπόλοιπους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ). Τα «αγκάθια» της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων.

Όπως είναι γνωστό η αναστολή των διατάξεων (της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας) και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων θα ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος (20.8.2018 ).

Συμβάσεις

Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα  αλλά θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Αυτή η ρύθμιση όμως θα  έχει τη βούλα των δανειστών καθώς όλα θα περνούν από την έγκριση τους  κατά την τριετή περίοδο εποπτείας που θα ακολουθήσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Σήμερα κάθε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική δεσμεύει μόνο τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που εκπροσωπούνται από το σωματείο που υπογράφει. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, η συγκεκριμένη μνημονιακή ρύθμιση νοθεύει τον ανταγωνισμό, καθώς επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τα ίδια προιόντα μπορούν να βρεθούν με διαφορετικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις είναι να ελέγχεται με αξιόπιστο μηχανισμό η αντιπροσωπευτικότατα των  οργανώσεων που θα συνάπτουν κλαδικές συμβάσεις, κάτι που δε γίνεται σήμερα. 

Όπως αναφέρεται στα προαπαιτούμενα ,η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο. Ο μηχανισμός θα πρέπει αποδεικνύει ότι τη σύμβαση υπογράφεται από εργοδότες   που απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά την επίμαχη φόρμουλα στο σύστημα “Έργάνη” όπου δηλώνονται εργοδότες και εργαζόμενοι ενώ στο πρόγραμμα είναι και η τεχνική συνδρομή του ILO.

Συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα μητρώα των εργοδοτικών οργανώσεων και τον μηχανισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ ξεκαθαρίζουν πως «δεν είναι εύκολη υπόθεση η μέτρηση της αντιπροσωπευτικότητας».

Έτσι  από τον Αύγουστο του 2018,  οπότε προβλέπεται να επανέλθει (αν επανέλθει) το καθεστώς διαπραγμάτευσης των ΣΣΕ σε κλαδικό επίπεδο, να είναι εφικτή η επέκταση των συμβάσεων που θα υπογράφονται.

Ο ΣΕΒ εκφράζει ανησυχίες ,τονίζοντας ότι  «Ο  κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η παλινδρόμηση, με τη λήξη του προγράμματος το 2018, στο καθεστώς που ίσχυε πριν την κρίση. Το παλαιό καθεστώς ήταν ένας από τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους μας απέφευγαν οι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού. Οποιαδήποτε αναδιανομή χωρίς αύξηση του παραγομένου εισοδήματος και της παραγωγικότητας θα είναι ατελέσφορη».

ΟΜΕΔ

Ένα ακόμη αγκάθι της διαπραγμάτευσης αποτελεί και η επανεξέταση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).Η θητεία του ΔΣ του οργανισμού λήγει σε λίγες ημέρες και οι διαιτητές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι δε θα μπορούν να παρέμβουν δίνοντας λύσεις ακόμα και γι αυτές τις λίγες συμβάσεις που φθάνουν στα χέρια τους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικής την μνημονιακή απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής ( των σωματείων κυρίως) στον ΟΜΕΔ. Παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ο ΣΕΒ έχει ανασύρει εκ νέου το θέμα και ζητά επιμόνως την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.

Στα προαπαιτούμενα αναφέρεται ότι μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη  ανεξάρτητη νομική έκθεση , τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την απόφαση του ΣτΕ.

Πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ρύθμιση που θα αναπροσαρμόζει συνολικά το πρόστιμο, που σήμερα είναι στα 10.500 ευρώ.

Η διάταξη προβλέπει πως εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να προσλάβει τον αδήλωτο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να πετύχει γενναία έκπτωση στο πρόστιμο έως και 50%. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες στο οικονομικό σκέλος, ενώ δεν αποκλείεται να μπαίνει σε εφαρμογή και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2