Πιτσιλής: «Προσεχώς» ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και ηλεκτρονικά τιμολόγια

Πιτσιλής: «Προσεχώς» ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και ηλεκτρονικά τιμολόγια

«Να απλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία για τον πολίτη, ακόμα και για τη μικρή και για τη μεσαία επιχείρηση, για να αισθανθεί ότι κερδίζει από τη συμμόρφωση σε χρόνο και σε χρήμα και κερδίζουμε και εμείς», υπογράμμισε ο ίδιος

Το «έδαφος» για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, σαν αναγκαίο βήμα προς την έλευση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, καλλιεργεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει εκ του ρόλου της την ευθύνη να προτείνει λύσεις και μέτρα προς την εκάστοτε κυβέρνηση, για την καλύτερη είσπραξη των φόρων.

Μιλώντας δημόσια στο συνέδριο των Δελφών, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής έδειξε ότι είναι στις σκέψεις του ένα σχέδιο για να τηρούνται στο μέλλον ηλεκτρονικά τα βιβλία των επιτηδευματιών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «πρέπει να σκεφτούμε ακόμα και ένα κομμάτι που λέγεται εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί και αυτό βοηθάει τη συμμόρφωση. Πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη για αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται. Σε δύο γραμμές να πω και μια ιδέα που δεν είναι πολύ ώριμη ακόμα, αλλά μιας που βρισκόμαστε σε ένα χώρο ανταλλαγής σκέψεων, εγώ θα την πω. Μιλάμε για ηλεκτρονική τιμολόγηση. Πρέπει να την προχωρήσουμε; Κατά τη γνώμη μου είναι μισή η σκέψη αυτή αν δεν συνδυαστεί και με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Η πληροφορία πρέπει να παράγεται μια φορά και όχι τρείς και τέσσερις, όπως παράγεται σήμερα. Να απλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία για τον πολίτη, ακόμα και για τη μικρή και για τη μεσαία επιχείρηση, για να αισθανθεί ότι κερδίζει από τη συμμόρφωση σε χρόνο και σε χρήμα και κερδίζουμε και εμείς».

Όπως ανέφερε για τις αλλαγές στην φορολογική διοίκηση στη χώρα μας, «περνάμε πολύ γρήγορα από την εποχή της μη πληροφορίας, στην εποχή της τεράστιας πληροφορίας, στην εποχή του big data. Και εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση για εμάς, γιατί το μέλλον έρχεται με ταχύτητα επάνω μας, να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία, να κάνουμε το λεγόμενο data mining και σωστή στόχευση ελέγχου. Αυτό λοιπόν απαιτεί μια τεράστια επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές». Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε την πρόσληψη 100 στελεχών πληροφορικής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στα αποτελέσματα της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Ήταν το τρίτο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και το οποίο, όπως ανέφερε, «παρά τους βαρείς μάλλον ή τους όχι και τόσο ευνοϊκούς συντελεστές και σίγουρα πολύ λιγότερο ευνοϊκούς από τα δύο προηγούμενα (θυμίζω 3% ήταν το πρώτο σχήμα και 8% το δεύτερο), απέφερε περίπου 800 εκατ. ευρώ» και «πάνω από τα μισά από αυτά φαίνεται να μην προήλθαν από ελέγχους, από εντολές ελέγχων, αλλά από φορολογούμενους οι οποίοι οικειοθελώς ήρθαν και πλήρωσαν. Έχουμε βέβαια και εκεί ακόμα πάρα πολύ δουλειά».

Είπε επίσης πως "είναι αλήθεια ότι υπάρχει υπερφορολόγηση, το παραδέχθηκε χθες εδώ σε αυτή την αίθουσα ο Πρωθυπουργός. Νομίζω όμως ότι πρέπει να πούμε και μια άλλη αλήθεια, ότι η φράση «η φοροδιαφυγή είναι το εθνικό σπορ των Ελλήνων», δεν είναι φράση της δεκαετίας του 2010, είναι φράση προηγούμενων δεκαετιών, όπου η φορολογία ήταν σαφώς χαμηλότερη".

Τόνισε πάντως ότι «πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των φορολογικών συντελεστών, της  φορολογικής πίεσης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Oυσιαστικά πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα. Να φύγουμε από την κουλτούρα της αυτοδικίας, του δεν πληρώνω, φεύγω, κρύβομαι, μεταφέρω πλασματικά την έδρα μου γιατί οι φόροι είναι δυσβάστακτοι και να πάμε στην κουλτούρα της λογοδοσίας, ότι πληρώνω αυτά που μου αναλογούν και απαιτώ αυτά να χρησιμοποιούνται με σωστό και διαφανή τρόπο».


ΣΧΟΛΙΑ (20)

Γιώργος

Η φοροδιαφυγή είναι το αποτέλεσμα (α) της μη ανταποδοτικότητας (β) της υπερφορολόγησης (γ) των στρεβλώσεων της αγοράς (δ) της έλλειψης ελέγχων. Αν δεν υπάρξει πρόοδος και στα τρία με την προαναφερθείσα σειρά η φοροδιαφυγή θα συνεχίσει ως έχει.

ΑΝΤΕ ΡΕ ΒΛΗΜΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ Ή ΜΟΝΟ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΙ ???

efor

Γράψτε και άλλα σχολιαστές μου! Τα διαβάζω με δόσεις για να μην πάθω συμφόρηση από το γέλιο!!!

Πανος

Για τους ΔΥ ισχύει το 0.60 ή υπάρχει αναπροσαρμογή λόγω θέσης?

SPARTA.

Δηλαδή για να καταλάβουμε.Ό Πακιστανός στο φανάρι που πουλάει λουλούδια και καθαρίζει τα τζάμια, οι παράνομοι αλλοδαποί κυρίως Αλβανοί που πουλάνε τσιγάρα και ναρκωτικά στα Εξάρχεια, καθώς και οι αλλοδαπές ιερόδουλες στην Ομόνοια θα τηρούν ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια; Από ότι φαίνεται όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα της ΑΑΔΕ θα αφορούν για ακόμα μια φορά και αποκλειστικά τους Έλληνςς πολίτες.Χώρα ξεφτύλα.

Οταν σας πουλανε υαλοκαθαριστηρες

( ... κατι ρομα ), θα τους λετε οτι θελετε ηλεκτρονικο τιμολογιο αλοιως "ντεν αγκοραζει το καταριστι τζαμι"

Ταγιπ

Τι λες ρε καραμήτρο. Πού τα έχεις δει αυτά ? Πάρε πρώτα κανένα κομπιουτερ και κανέναν εκτυπωτή. Αυτοί που εχουν τα ξεφτέρια σου δεν κανουν ούτε για πασιεντζες. Θες και τεχνολογία. Μας δουλεύετε όλοι σας κάθε μέρα. Ούτε καν ιντερνετ δεν έχουν οι υπηρεσίες σου. Ουγκαντα.

Ζζ

Εγώ στη θέση σου κύριε Πριτσιλη θα δηλωνα παραίτηση, ενώ εσύ δέχεσαι να πλουτιζεις σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός ζει μέσα στην εξαθλίωση,και την ππραγματική οικονομία την έχετε δολοφονήσει, μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. ΝΕΜΕΣΙΣ !!!!!

@@

Θα έρθει ώρα που θα περάσουν λαϊκά δικαστήρια, όλοι αυτοί που έδιωξαν τις Ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα των κομιτατζηδων ,κύριε Πιρτσιλη .Γιαυτό μη δέχεσαι να σε κάνουν συνεχο τους αυτοί οι προδότες.

Μακάρι αλλα δεν...

Μακάρι να γίνει το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, και να γίνουν όλα αυτόματα. Ούτε να γράφεις βιβλία, ούτε περιοδικές ΦΠΑ, ούτε ΜΥΦ, ούτε πελατών προμηθευτών. Αλλά σιγά μην γίνει...

...

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ είσαι πάρα πολύ καλός μας διευκολύνεις τα κάνεις όλα ηλεκτρονικά πραγματικά είμαι χεσμένος από την χαρά μου

GEORGEGR

ΚΟΙΤΑΞΕ ΝΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΗΔΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑ 95 % ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ ΩΣ ΨΗΦΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sev

Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

10
ftwxeia1

Η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της Κομισιόν εξήγησε τους λόγους που η Ελλάδα καταγράφει χαμηλές επιδόσεις – Στο «κόκκινο» οι δείκτες για το χάσμα των δύο φύλων, το ποσοστό φτώχειας και το διαθέσιμο εισόδημα

1
megaro-maximou-ktirio-proi

«Έχουμε ακόμα δρόμο» δήλωνε νωρίτερα ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο - Αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους δανειστές, το Μαξίμου δεν χαρακτηρίζει «μονομερή ενέργεια» την κατάθεση του σχεδίου νόμου

3