Πέφτουν υπογραφές για τα ενεργειακά στην Μόσχα

Πέφτουν υπογραφές για τα ενεργειακά στην Μόσχα

Ένας νέος γύρος σημαντικών επαφών για την θέση της Ελλάδας στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι βρίσκεται από σήμερα σε εξέλιξη στην Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο κ.Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας με τον ομόλογό του κ.Viktor Κristenko, καθώς και με Ρώσους αξιωματούχους για την προώθηση της συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας στο μεγαλεπήβολο σχέδιο κατασκευής

Πέφτουν υπογραφές για τα ενεργειακά στην Μόσχα

Ένας νέος γύρος σημαντικών επαφών για την θέση της Ελλάδας στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι βρίσκεται από σήμερα σε εξέλιξη στην Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο κ.Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας με τον ομόλογό του κ.Viktor Κristenko, καθώς και με Ρώσους αξιωματούχους για την προώθηση της συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας στο μεγαλεπήβολο σχέδιο κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ο αγωγός θα μεταφέρει πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία με κατάληξη στην Ιταλία και αφού προηγουμένως, μέσω δύο ή τριών διαδρομών, θα περνά από τα εδάφη της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και, κατά τα φαινόμενα, και της Σλοβενίας.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στις ποσότητες του φυσικού αερίου που θα φθάνουν στην χώρα μας, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία οι δύο χώρες να συμμετέχουν στο σχέδιο με ποσοστά 50-50, όπως άλλωστε οι Ρώσοι και στις άλλες επιμέρους συμφωνίες.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, από το νέο αγωγό θα περνούν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο (δηλαδή, μια υπερδιπλάσια ποσότητα συγκριτικά με την σημερινή κατανάλωση στην χώρα μας) ενώ ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει (transit) το αέριο εκτός Ελλάδος. Μελέτη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική ΕΝΙ, η οποία «τρέχει» μαζί με την ρωσική Gazprom το έργο, προβλέπει την κατάληξη του συγκεκριμένου αγωγού στο Οτράντο της Ιταλίας, μέσω υποθαλάσσιας διακλάδωσης.

Στο πλαίσιο των επαφών των δύο πλευρών, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η υπογραφή Πρωτοκόλλου ή Μνημονίου που θα επιβεβαιώνει την συμφωνία που έχει κατ΄αρχήν συναφθεί. Βεβαίως, δεν θα πρόκειται για την τελική υπογραφή της επίσημης Διακρατικής Συμφωνίας, αφού τέτοιου είδους ζητήματα κατά παράδοση παίρνουν χρόνο.

Όλα αυτά, την ώρα που η αμερικανική διπλωματία, όπως είναι γνωστό, πιέζει την Ελλάδα για την μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του αγωγού ITGI, ο οποίος έχει συμφωνηθεί να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδος και πάλι στην Ιταλία. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες και πάλι έχει εκδηλωθεί πρόβλημα, λόγω αυξημένης υγρασίας, στην ροή του καυσίμου από τον συγκεκριμένο αγωγό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραλαμβάνει το 1/3 των ποσοτήτων που έχουν συμφωνηθεί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης