Και το αφορολόγητο από το 2019 στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Και το αφορολόγητο από το 2019 στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Πρεμιέρα με ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις, στο «μικροσκόπιο» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Και το αφορολόγητο από το 2019 στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές
Και το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις συζητήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο που αρχίζουν σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton. 

Το ζήτημα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της "μεγάλης εικόνας", όπως λένε αρμόδιες πηγές, η οποιά περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους που ήδη προχωράει σε τεχνικό επίπεδο αλλά και ανταλλάγματα από την Ελληνική πλευρά τα οποία θα διασφαλίζουν την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 με την ικανοποίηση των απαιτήσεων του
ΔΝΤ.

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν -το αργότερο ως τον Μάιο- θα συνομολογηθεί με την κυβέρνηση ότι η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο) θα επισπευσθεί για το 2019 ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με τη μείωση των συντάξεων ή θα γίνει το 2020 όπως έχει ψηφίσει η Βουλή το 2017.

Οι συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα το απόγευμα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την μετάβαση στην τέταρτη και τελευταία του προγράμματος. 

Το μεγάλο αγκάθι που απομένει είναι η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η εξάπλωση τους σε όλη τη χώρα ώστε το Euro Working Group να εγκρίνει τον Μάρτιο την εκκρεμούσα δόση.

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως έχων το γενικό πρόσταγμα των διαπραγματεύσεων από Ελληνικής πλευράς στο ξενοδοχείο Hilton, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: « Κλείσαμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση μόνο ένα πράγμα μένει. Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο τυπικό είναι πια, την Δευτέρα έρχονται οι θεσμοί για να συζητήσουμε για την 4η αξιολόγηση» δηλώνει.

Ωστόσο αυτό το "ένα" που μένει είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι Θεσμοί θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο διεξάγονται ομαλά και επεκτείνονται γεωγραφικά. Μετά την διαφωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών κινήθηκε ταχύτατα προτρέποντας τους αρμόδιους στην κατεύθυνση της γενίκευσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την Τετάρτη.

Άλλωστε μετά τον Ντράγκι ήρθε και η δήλωση της Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής Ντανιέλ Νουί στο "Βήμα της Κυριακής" να προσθέσει πίεση στην κυβέρνηση για να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς. «Η ψήφιση των νόμων είναι μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και να εφαρμοστούν. Και εδώ, φαίνεται πως τα πράγματα μπορούν να κινηθούν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική εφαρμογή των ληλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ουσιώδης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νουί.

ΔΕΗ και λιγνιτικές

Στις αυριανές επαφές αναμένεται να συζητηθεί και το πακέτο των ενεργειακών με βασικό θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και ολόκληρη η σειρά των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κατά τα άλλα στα θέματα της Τετάρτης αξιολόγησης με τη μεγαλύτερη σημασία φαίνεται ότι έχουν ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019, οι νέες αντικειμενικές και τυχόν αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Στο Hilton αναμένεται να βρεθούν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη (3- 4 ημέρες) και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα

Για σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, κατά την έναρξη την συναντήσεων
της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση,
το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

15:00  Ενέργεια
16:00  Επισκόπηση προγράμματος
17:00  Ιδιωτικοποιήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης