Πρόβλεψη για σύνταξη 450 ευρώ με 35ετία τα επόμενα χρόνια

Πρόβλεψη για σύνταξη 450 ευρώ με 35ετία τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις το 2019 σωρευτικά το επίπεδο των συντάξεων θα έχει συρρικνωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2010, ενώ τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις μετά από 35 χρόνια εργασίας δεν θα υπερβαίνουν τα 450 ευρώ

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ έχουν διατυπώσει για άλλη μία φορά λάθος εκτιμήσεις σε σχέση με τη συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα. Αν η προσέγγισή τους ήταν σωστή, τότε δεν θα απαιτούνταν μείωση έως 18% στις συντάξεις το 2019», επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης με αφορμή την παρέμβαση της κυρίας Λαγκάρντ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του κ. Ρομπόλη, το 2019 σωρευτικά το επίπεδο των συντάξεων θα έχει συρρικνωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2010, ενώ τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις μετά από 35 χρόνια εργασίας δεν θα υπερβαίνουν τα 450 ευρώ. Mάλιστα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά στο χιονισμένο Νταβός ότι το επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα «απείχε υπερβολικά από το αντίστοιχο των εταίρων της και αυτό ίσχυε για όλες -μεσαίες, μεγάλες και μικρές- και έπρεπε οι Ελληνες να το ρυθμίσουν», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «η περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων είναι ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα».

Στην πρόσφατη μελέτη που εκπόνησαν ο κ. Ρομπόλης με τον υποψήφιο διδάκτορα του Παντείου Βασίλειο Μπέτση υποστηρίζουν ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι παραγωγός χρέους και ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αποτελούν τροχοπέδη της ανάπτυξης. Αντιθέτως, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, αναπαραγωγική και επεκτατική συνιστώσα του ευρύτερου οικονομικού συστήματος, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό -ιδιαίτερα κατά τη σημερινή περίοδο εξόδου από την παρατεταμένη οκταετή οικονομική κρίση και ύφεση- για τις επενδύσεις, το εισόδημα, την απασχόληση, τη ζήτηση, την κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.

«Τρία είναι τα σοβαρά τεχνικά και επιστημονικά λάθη που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ», τονίζει ο κ. Ρομπόλης μέσω του «business stories», «με δυσμενείς συνέπειες στο επίπεδο των συνταξιοδοτικών παροχών.

Συνοπτικά, το πρώτο λάθος είναι ότι το ΔΝΤ δεν παίρνει ως δεδομένο ότι το σύστημα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, χρηματοδοτείται και από το κράτος, με αποτέλεσμα να φουσκώνει στις εκθέσεις του το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης. Το δεύτερο λάθος είναι ότι επιβάλλει περικοπή συντάξεων το 2019, παρότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της γήρανσης του πληθυσμού (baby booming) την επόμενη δεκαετία.

Και το τρίτο λάθος είναι ότι στις προβλέψεις τους υιοθετούν την παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα υπερβαίνει κατά μέσο όρο ετησίως το 0,7% του ΑΕΠ έως το 2050. Οι οικονομολόγοι εκπονούν εναλλακτικά σενάρια. Δεν είναι μάγοι. Εμείς έχουμε εκπονήσει σενάριο που εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κινηθεί ετησίως στο 1% του ΑΕΠ, στο 1,5%, αλλά και σενάριο που ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3% και στο 3,5% έως το 2050. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί πάνω από 3%, απορροφώνται τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης και μειώνεται η ανεργία.

Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές του ΔΝΤ είναι απολύτως λανθασμένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, από καιρό σε καιρό επαναλαμβάνονται από στελέχη του συγκεκριμένου οργανισμού καθώς και από τους δανειστές προκειμένου να αποδειχθεί ανεπιτυχώς ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι γενναιόδωρο.
Άμεσος στόχος αυτών των λανθασμένων και ανακριβών απόψεων του ΔΝΤ είναι η πραγματοποίηση των νέων προβλεπόμενων περικοπών των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέχρι 18% της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019».Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (66)

jan

ουτε του παπά μην το πείτε. για φαντάσου σύνταξη 35 ευρώ με 450ετία. άπλυτοι είναι αυτοί.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ 15 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΔΙΝΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΩΝ 450 ΕΥΡΩ?ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ...ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ... ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.

ΝΙΚ

Οι κοπρίτες οι Καρανικαίοι παίρνουν τον υψηλό τους μισθό, υπερωρίες και εκτός έδρας για εργασία στο Μαξίμου. Οι δε συνταξιούχοι πλήρωσαν εισφορές για τα επιδόματα των λάθρο, των γυφτων και των φοροφυγάδων που δεν δηλώνουν τίποτα. Να που πάνε τα λεφτά πατριώτες, όσο για τους συνταξιούχους αυτοί πρέπει να πεινάσουν για να σκύψουν το κεφάλι στον πατερούλη.

καθε σχολιο...

..που περιεχει υβριστικουs χαρακτηρισμουs μετα χαραs αναρταται και οποιο σχολιο ακουμπα την ουσια περικοπτεται.Τα συμπερασματα αποκλειστικα δικα μαs και μονο δικα μαs για ολουs σαs.ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Γιώργος

Ειδικα αμα βρίζει τον συριζα περνάει χαλαρά! Ενω Αμα ακουμπα τη ΝΔ 50-50 να περάσει... (ψέματα λεω? Κι αυτό θα το κοψετε-ενοχλει η αλήθεια...)

usa

να γίνει όπως και στην κυπρο κούρεμα καταθέσεων άνω τον 100,000 Μεταρρύθμισης απελευθέρωση επαγγελμάτων κατάργηση γραφειοκρατίας ηλεκτρονική διακυβέρνηση ,φορολογία 20% σύνταξης ως 600 σε υπαλλήλους δημοσίου, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 300 ευρώ για τους άνεργους ,υποχρεωτικά αγγλικά από το νηπιαγωγείο αφού όσοι τρώνε στα συσσίτια και ζούνε με τα επιδόματα δεν ξέρει κανένας αγγλικά και υπολογιστές και δε θα βρούνε πότε δουλειά γιατί η γλώσσα εργασίας εταιριών είναι τα αγγλικά Να χρεοκοπήσει όπια συστημική τράπεζα δεν έχει αποθεματικά ότι δηλαδή γίνετε και στης Η.Π.Α υπάρχουν πολλές ξένες τράπεζες αξιόπιστες με έδρα την Ελλάδα

Πιόνι

Είμαστε κατεχόμενη χώρα με τις υπογραφές των δηλών " τοξικών" πολιτικών που μας κυβέρνησαν. Ισως από τον Αύγουστο γίνουμε προτεκτοράτο ή το πολύ υπό κηδεμονία. Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία, θέλει αγώνες και ΔΟΥΛΕΙΑ η εθνική απελευθέρωση.

@

παλι καλα..με 300 ευρω μισθο αμα παρεις 450 ουτε στον παππα..

ΘΑΝΑΣΗΣ

Κανένας που δανείζει δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του . Οι δανειστές καλά κάνουν και ζητάνε τα λεφτά που μας δάνησαν , εμείς είναι το θέμα τη κάνουμε . Όλοι οι υπολογισμοί γίνονται βάση του Α.Ε.Π της χώρας . Εάν το Α.Ε.Π είναι χαμηλό φυσικά και η συνταξιοδοτική δαπάνη θα εμφανίζετε πολύ υψηλή και θα προσπαθούν να την μειώσουν ( αυτό μπορούν οι δανειστές μόνο να κάνουν ) . Άρα θα πρέπει να αυξήσουμε το Α.Ε.Π . Τη πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση από εδώ και πέρα . Α) Να βοηθήσει της ξένες και εγχώριες επενδύσεις όχι με δάνεια που θα παίρνουν από της ελληνικές τράπεζες αλλά οι εταιρείες του εξωτερικού να φέρνουν δικό τους χρήμα και οι ελληνικές να βάζουν από δικά τους κεφάλαια ( εάν το πεις αυτό σε Έλληνα επιχειρηματία αυτό θα σε εκτελέση σήμερα ) . Β) Να βοηθήσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές . Γ) Να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού , κάθε ίδιους , σε όλη την επικράτεια της χώρας ( όχι φυσικά μόνο με την μειωση του Φ.Π.Α ) . Δ) Να βοηθήσει την ανάπτυξη όλου του πρωτογενούς τομέα , θα πρέπει να πείσει τους παραγωγούς ότι το κέρδος δεν είναι στην ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος αλλά στην ποιότητα . Ε) Να αποφασίσει ότι θα πρέπει να τολμήσει στην εκμετάλλευση του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας και φυσικά με συνεκμετάλευση με εταιρίες που γνωρίσουν των τρόπο να το κάνουν . Και πολλά άλλα πράγματα που θα βοηθήσουν τα παραπάνω όπως την αλλαγή της παιδείας και των κατευθύνσεων που δίνει αυτή . Πρέπει να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης από όλες της πολιτικές δύναμης για τα επόμενα 50 χρόνια το οποίο θα δοθεί στων λαό για να το κρίνει και ο λαός θα αποφασίζει ποιος είναι αυτός που το προχωράει σωστά , και όχι να ψηφίζει αυτών που των υπόσχεται περισσότερες παροχές . Αυτή την στιγμή όλα είναι λάθος και δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο μυαλό να τα οδηγήσει σε άλλο δρόμο .

NOT

Συγνώμη, αλλά η έρευνα είναι λίγο της πλάκας όταν αναφέρεται επεξηγηματικά εντός παρένεθεσης ότι "...γήρανσης του πληθυσμού (baby booming) την επόμενη δεκαετία." Δηλ. θα έχουμε γήρανση του πληθυσμού την επόμενη δεκαετία ή baby boom; Επίσης, οι παραδοχές περί ανάπτυξης είναι αστείες με την καταστροφική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται. Απίστευτο είναι επίσης ότι υπάρχουν ακόμα "υπερασπιστές" (εγκάθετοι μάλλον είναι, κατά την γνώμη μου) των "μνημονιακών πολιτικών", όπως έχει επικρατήσει να λέγονται. Η χώρα έχει "δεσμευθεί" παράνομα, αντισυνταγματικά και κατά παράβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε μια αποικιοκρατικού τύπου δανειακή σύμβαση η οποία οδηγεί την χώρα σε καταστροφή και τον ντόπιο πληθυσμό σε εξαφάνιση. Το σκάνδαλο των αιώνων, η ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ, καταπίνεται αμάσητο από αγράμματους ψηφοφόρους και δημοσιογραφίσκους ωμέγα κατηγορίας. Η χώρα έχει ήδη χρεωκοπήσει από τότε που ενεργοποιήθηκαν τα CDS, τί λέτε ότι θα χρωκοπούσαμε αν δεν υπογράφαμε; H χώρα με την δραχμή (και τις υποδομές της άθικτες, δηλ. χωρίς ΤΑΙΠΕΔ) θα είχε πιθανότητα και δυνατότητα να ορθοποδήσει. Ο δρόμος της δραχμής θα ήταν ανηφορικός και δύσκολος. Ο δρόμος του ευρώ και της δανειακής σύμβασης είναι ο δρόμος της καταστροφής.

τσακας

βαλτε τα κουμουνια που εχουν τρυπωσει στο δημοσιο σε καμπς υποχρεωτικης εργασιας υπερ του κοινωνικου συνολου για ενα κομματι ψωμι (αυτο που ονειρευονται και οι ιδιοι εξαλλου) και απο τα χρηματα που θα εξοικονομησουμε γλυτονοντας τους μισθους προς τις αθλιες υπαρξεις τους θα πληρωσουμε συνταξεις σε αυτους που τα εχουν ηδη πληρωσει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης