«Ποδαρικό» λιτότητας τον Ιανουάριο με υπερπλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ

«Ποδαρικό» λιτότητας τον Ιανουάριο με υπερπλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ

​Υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα -«καβάτζα» για να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα και να κτιστεί «καβάτζα» εξόδου στις αγορές  

Με πρωτογενές πλεόνασμα 1,883 δισ. ευρώ ξεκίνησε το 2018, σχεδόν τριπλάσιο από τα 722 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο για τον μήνα Ιανουάριο. Η λιτότητα το 2018 συνεχίζεται και εντείνεται αφού πέρυσι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,019 δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος ήταν 85% μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο πέρυσι.

Η κυβέρνηση «κτίζει» έτσι από τον πρώτο μήνα του έτους ένα αποθεματικό ασφαλείας για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα, αλλά και να εξασφαλίσει την «καβάτζα» όπως έλεγε σε ομιλία του προχθές στο ΕΒΕΑ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να μη χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιευθούν σε λίγες μέρες, η υπέρβαση των στόχων μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι τον Ιανουάριο φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε μέρισμα 941,8 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, τον μήνα Ιανουάριο του 2018 παρουσιάζεται συνολικό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,609 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 503 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, και έναντι πλεονάσματος 839 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 1,883 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 722 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,019 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2017.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον Ιανουάριο σε 4,784 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 891 εκατ. ευρώ ή 22,9%  έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,180 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 393 εκατ. ευρώ ή 10,4% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 325 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (331 εκατ. ευρώ). Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (ανά φόρο κλπ) θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 604 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 498 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Την ίδια στιγμή, το ψαλίδι στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζεται. Τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 3,176 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 215 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,391 δισ. ευρώ). Πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν φτάσει στα 3,326 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,092 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 123 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Πέρυσι είχαν δαπανηθεί 3,299 δισ. ευρώ. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για αποδιδόμενους πόρους κατά 52 εκατ. ευρώ.

Λόγω των περικοπών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 206 εκατ. ευρώ. Ωστόσο έχουν καταβληθεί επιπλέον 67 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 19 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 83 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 92 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

ΤΖΙΜΑΚΟΣ

Εχει πλεονασμα ; προβλημα , εχει έλλειμμα ; πάλι προβλημα ,τελικα τι θελουμε ;Να περνουμε δανεικα και αγύριστα ;Πως γινεται οι εισαγωγες αν εχουν αυξηθει 20% σε ενα πτωχευμενο λαο ομως ;

τελης

Το πλεόνασμα είναι δεδομένο, όσο και να σκούζετε... Φαντάζομαι τι θα γράφατε αν δεν είχαμε πλεόνασμα. Περαστικά...

Χρήστος

Ποιο υπερπλεόνασμα; Τρία δις δανείστηκε η χώρα σε ομόλογα για ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ.

Μάνος

Τι πλεόνασμα και τρίχες ..... Ας πλήρωνε στην ώρα τους τις υποχρεώσεις του το κράτος , και μετά να έλεγαν για πλεόνασμα. Τα παιχνίδια των αριθμών και των ισολογισμών είναι γνωστά , εκτός από τους άσχετους σανοφαγους ......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

00000583faa1cbd0f02b98a16a3fa

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σήμερα στο CNBC τόνισε πως οι ΗΠΑ έκαναν "πολύ ουσιαστική πρόοδο" με την Κίνα στα ζητήματα του εμπορίου

000187f3be3c6643aa8cc82c080_XL

«Βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν τρέχουμε» τόνισε ο προέδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος - Παρουσίασε σειρά προτάσεων που «θα μπορούσαν να πείσουν τις αγορές και να βελτιώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής»

00df5b5a26ae5481860c8e543

Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες δήλωσε ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος

Elta-Dei

Σήμερα, επίσης , η Διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση άλλων 22,5 εκατομμυρίων για την καταβολή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και των υπολοίπων οφειλομένων απο λογαριασμούς στη ΔΕΗ

1