LIVE

Κορωνοϊός

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Διευρύνονται οι δικαιούχοι -Τα νέα κριτήρια υπαγωγής

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Διευρύνονται οι δικαιούχοι -Τα νέα κριτήρια υπαγωγής

Από τις 15 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις υπαγωγής – Δείτε τα νέα εισοδηματικά κριτήρια 

Κατά 20% αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων, ιδιαίτερα για να ενταχθούν πολύτεκνες οικογένειες και νοικοκυριά με πολλά μέλη. 

Σε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, αναφέρεται ότι καταργείται η απένταξη των καταναλωτών που υπερβαίνουν τη μέγιστη κατανάλωση μέχρι 10%, ενώ λαμβάνονται μέτρα για να μην γίνεται κατάχρηση του κοινωνικού τιμολογίου από εύπορους καταναλωτές. Ειδικότερα, θα εισάγονται και περιουσιακά κριτήρια, πέρα από εισοδηματικά. 

Από τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή των αιτήσεων 


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει στις 15 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα  

Με το νέο σύστημα προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, (ποσοστό υπερδιπλάσιο εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα) και καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ: 

-Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. 

-Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.


Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνονται ως εξής:

1 άτομο : 9.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ

μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος :15.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ

μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ

μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ

 

Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, όριο που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.

 

Στην πρώτη κατηγορία, (κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης), ισχύουν τα εξής:

 
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

-Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

-Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

-1 άτομο:1.200 ευρώ

-μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι:1.800 ευρώ

-μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος:2.100 ευρώ

-μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ

-μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ

-μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ

 

Οι αλλαγές επιδιώκουν την αντιμετώπιση καταχρηστικής υπαγωγής, ώστε να βελτιωθεί η στόχευση του συστήματος και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων προς τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές:

 
Ειδικότερα, αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Επίσης, λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα και περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Επιπλέον, καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%. Με το νέο πλαίσιο, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ποιός θα το πίστευε οτι μιας κυβέρνηση της .....αριστεράς θα φερόταν έτσι στους οικογενειάρχες και δη στους πολύτεκνους .με το κατήφορο που έχει πάρει το Δημογραφικό, οι θάνατοι να υπερέχουν κατά πολύ των γεννήσεων,τα χωριά να ερημώνουν,στα σχολεία να ελαττώνεται ο αριθμός των μαθητών κ.λ.π, οι άνθρωποι της αριστεράς συνείδησης με τους συνεργάτες τους στα υπουργεία να προβαίνουν με μίσος εναντίον των πολυτέκνων.πάει το πολυτεκνικό επίδομα πριν απο λίγο καιρό που ενίσχυσαν όπως λένε το 1ο και 2ο τέκνο (εδω θα είμαστε να δούμε τα στατιστικά τέλους 2018 και κατά πόσο απέδωσε το μέτρο),κατήργησε και το πολυτεκνικό της ΔΕΗ - και τι μας είπε:δεν σας θέλω πλέον, πάτε να βρείτε άλλο πάροχο, εγω σαν κράτος θα στηρίξω αυτους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα!!τους τεμπέληδες,τους εξ ανατολών φερμένους,τους επίτηδες παραμένοντες στην ανεργία διότι είναι καλύτερα τώρα να είσαι άνεργος (παίρνεις πιο πολλά) παρά να εργάζεσαι και να παίρνεις το πολύ 500!τι συνταγματική επιταγή και τι τρίχες κατσαρές......16.000 πολύτεκνες οικογένειες ήταν οι ωφελούμενοι του μειωμένου τιμολογίου της ΔΕΗ.ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;άραγε δεν μπορούσαν να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τη κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα πολυτεκνικά Ι.Χ;άραγε δεν μπορούσαν να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μη καταργηθεί το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ;αλλά ξέχασα,κυνικά υποστηρίξατε οτι οι πολύτεκνοι δεν αποτελούν εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ και τα δώσατε τα επιδόματα τέκνων στους περισσότερους του 1ο και 2ο παιδιών για να αποκτήσετε κι εσείς (κατά τα λεγόμενα σας) εκλογική πελατεία!κι αυτό το κάνατε γιατί ανακαλύψατε οτι υπάρχουν και εύποροι πολύτεκνοι οι οποίοι για σας προκαλούν και δημιουργούν .....πρόβλημα!σας πληροφορώ οτι στο σύλλογο μας έχουν εγγραφεί και πλούσιοι πολύτεκνοι αλλα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΟΣ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΛΑΒΑΝ.και μπράβο τους διότι μας στηρίζουν όταν τους χρειαζόμαστε.εσεις θέλετε τους Ελληνες κακόμοιρους,εξαθλιωμένους απο την αρχή που αναλάβατε με τα τόσα ψέματα υφαρπάζοντας τη ψήφο μας........και επειδή έχουμε πολύ καλή μνήμη θα την ακονίσουμε όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης!το ίδιο ισχύει και για τους ΑΝΕΛ οι οποίοι στηρίζουν το ψέμα με πείσμα συμμετέχοντες στην εξαθλίωση των Ελλήνων!

Ευαγγελία

Πάλι τους αλλοδαπούς και φοροφυγάδες θα πληρώσουν με τα δικά μας χρήματα

Μανώλης Χρυσόγελος

Τι άλλο θα ακούσουν οι πολύτεκνοι;;; Ντροπή και έλεος!... Τη στιγμή που το 2017 έφυγε με πάνω από 33.653 περισσότερους θανάτους από τις γεννήσεις, και ενώ η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος συνεδριάζει μήνες τώρα για να βρει δημογραφικά κίνητρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαφανίσει κάθε δημογραφικό κίνητρο στην Ελλάδα και σφαγιάζει την πολύτεκνη οικογένεια! Μετά την κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος και την ενσωμάτωσή του στο Ενιαίο Επίδομα Τέκνων, με τις προϋποθέσεις χορήγησης του ΚΕΑ, το πολυτεκνικό επίδομα κατάντησε ένα απλό βοήθημα φτώχειας για εξαθλιωμένους οικογενειάρχες με πολλά παιδιά. Κατά τα άλλα, το κονδύλι των επιδομάτων το αυξάνει κατά 40% και ειδικότερα κατά 260 εκατ. ευρώ!!! Σειρά τώρα έχει το πολυτεκνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που καταργούν και αυτό, καθώς όπως αναφέρει το ελάμβαναν εύπορες πολύτεκνες οικογένειες! Έχει καταλάβει ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταθάκης ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 21 (ειδική μέριμνα τους κράτους) αναφέρεται στις πολύτεκνες οικογένειες και όχι σε άπορους, φτωχούς και εξαθλιωμένους οικογενειάρχες πολλών παιδιών; Η ΑΣΠΕ επανειλημμένα έχει ζητήσει να παύσει η (παρα)πληροφόρηση της ΔΕΗ για τις ΥΚΩ ότι οι πολύτεκνοι είναι οι κυρίως υπεύθυνοι του κόστους αυτών, ενώ μόλις πρόσφατα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι το κόστος των ΥΚΩ είναι μόλις 1,35% για τους πολυτέκνους! Τελικά, οι αρμόδιοι παραδέχτηκαν ότι οι πολύτεκνοι που κάνουν χρήση του πολυτεκνικού τιμολογίου είναι μόλις 16.000 οικογένειες στην ελληνική επικράτεια Συγχρόνως η ΔΕΗ και ο αρμόδιος Υπουργός μας λένε ότι το πολυτεκνικό τιμολόγιο δίνεται με μόνο δικαιολογητικό το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου, ΠΑΡΑΝΟΜΩΝΤΑΣ δηλαδή, καθώς από το 2014 έχει καταστεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως να συνοδεύεται και με πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας της ΑΣΠΕ, ώστε να αποκλειστούν κάποιοι που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της πολυτεκνικής ιδιότητας. Στο νέο τιμολόγιο ντροπής της ΔΕΗ εξισώνει τα 4 με τα 7 , τα 10, τα 14 παιδιά.., ταβάνι εισοδήματος τα 22.500 - έως 180.000 περιουσία - έως 3000 καταθέσεις - έως 6000 τεκμαρτή δαπάνη αυτοκιν... και έως 2000KWH κατανάλωση το τετράμηνο!!! Θέλουν πολύτεκνους εξαθλιωμένους και στα όρια της φτώχειας Και από πάνω σου λέει το αυξάνει!!!

Πάνος

Όνειρο του Τσίπρα ειναι όλοι οι Έλληνες να φτωχύνουν και να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, επειδή όμως τότε δεν θα υπάρχουν κορόιδα να πληρώνουν θα εχουμε ρεύμα και νερό δυο ώρες κάθε μέρα, όπως ακριβώς στην Αλβανία του Χότζα.

EIRE

ΔΙΑΦΩΝΏ ΚΆΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΥΤΉ. ΌΧΙ ΜΌΝΟΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΆ ΜΟΥ ΧΡΉΜΑΤΑ Ο ΣΎΡΙΖΑ ΕΞΑΓΟΡΆΖΕΙ ΨΉΦΟΥΣ, ΑΛΛΆ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΑ ΩΦΕΛΟΎΝΤΑΙ, ΑΦΟΎ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΛΈΓΞΕΙ ΠΟΙΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΑΝΆΓΚΗ (ΤΡΑΝΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑ Ο "ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ" ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΈΧΕΙ ΚΑΙ ΑΜΕΊΒΕΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗΣ ΑΔΉΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΔΉΛΩΤΑ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΥΧΏΝΤΑΙ ΌΤΙ Η ΥΠΌΛΟΙΠΗ ΓΕΙΤΟΝΙΆ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΗ).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης