Με εκκρεμή προαπαιτούμενα και την ανοχή των δανειστών κλείνει η 3η αξιολόγηση

Με εκκρεμή προαπαιτούμενα και την ανοχή των δανειστών κλείνει η 3η αξιολόγηση

Κυβέρνηση και δανειστές «κρατούν δυνάμεις» για την 4η και τελευταία αξιολόγηση - Ο Φεβρουάριος θα κρίνει το πλεόνασμα του 2017 και τα μέτρα του 2018 - Προβληματισμός από τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν «τρύπα» στα έσοδα

Με εκκρεμή προαπαιτούμενα και την ανοχή των δανειστών κλείνει η 3η αξιολόγηση
«Ανοιχτούς λογαριασμούς» και μετά την έγκριση της δόσης αφήνουν κυβέρνηση και δανειστές. Και παρά την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου - μαμούθ»
με τα πάνω από 400 άρθρα και τις 1.600 σελίδες διατάξεων και εκθέσεων, παραμένει σε εκκρεμότητα το 10% των προαπαιτουμένων για να κλείσει η αξιολόγηση. Σε μια επίδειξη ανοχής πάντως εκ μέρους των δανειστών, το
Eurogroup θα σημάνει το τέλος της αξιολόγησης, θέτοντας όμως την τακτοποίηση των «ουρών» των νέων μέτρων ως αφετηρία της επόμενης (και τελευταίας) αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου.
Κλείσιμο

Όπως ανέφεραν πηγές στην κυβέρνηση, ακόμα και έως τις 22 Ιανουαρίου που θα συνεδριάζει το Eurogroup για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν θα έχει προλάβει να εκπληρώσει ένα στα δέκα προαπαιτούμενα που περιελάμβανε η τρίτη αξιολόγηση. Οι δανειστές δίνουν μικρή πίστωση χρόνου για να εκδοθούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τουλάχιστον δέκα από τα 110 προαπαιτούμενα. Ανάμεσα σε αυτά θα παραμένει και το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 29 Ιανουαρίου.

Συνολικά η εκπλήρωση και των τελευταίων προαπαιτουμένων θα πρέπει να έχει γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Τότε αναμένεται όμως να ανακοινωθούν και τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, μαζί με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2017 και των τελών κυκλοφορίας του 2018, που προσμετρώνται στον περσινό προϋπολογισμό αλλά επεκτάθηκαν έως και τον Ιανουάριο. Από τα στοιχεία αυτά θα φανεί με τι πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε τελικά το 2017 και ποιο μέρος από αυτό είναι επαναλαμβανόμενο για φέτος που ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα διπλασιάζεται (από 1,75% του ΑΕΠ πέρυσι σε 3,5% ή 6,9 δισ. ευρώ το 2018) ώστε να αποφευχθούν πιέσεις για πρόσθετα νέα μέτρα στη διάρκεια της χρονιάς.

Προβληματισμό πάντως δημιουργούν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα τα μεσάνυχτα το υπουργείο Οικονομικών για τον Δεκέμβριο και τα οποία δείχνουν πως τον συγκεκριμένο μήνα οι φορολογικές εισπράξεις «ναυάγησαν», ανοίγοντας  «τρύπα» 868 εκατ. στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Παρότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε τον Δεκέμβριο στα 1,967 δισ. ευρώ (από 4,647 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου) αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι τον Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα βρίσκονταν 710 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο είσπραξης, παρότι πρόκειται για μήνα όπου οι πληρωμές για τους φορολογούμενους χτυπάνε «κόκκινο».

Το υπερ-πλεόνασμα διέσωσαν  η υπερ - συγκράτηση  κατά 1,75 δισ. ευρώ των κρατικών δαπανών και το «μαχαίρι» των 800 εκατ. ευρώ σε βάρος της ανάπτυξης (σε δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Μάλιστα τον Νοέμβριο, πριν δοθούν οι διάφορες παροχές κοινωνικού μερίσματος, οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά μόλις 913 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση να εμφανίζεται, την ώρα που έκανε «έκτακτες παροχές», να περικόπτει ακόμα περισσότερο τις κρατικές δαπάνες, από -913 εκατ. ευρώ που ήταν στο 11μηνο, σε -1,750 δισ. στο 12μηνο! Από πού περικόπηκαν και πόσο αυτές οι δαπάνες, θα καταγραφεί και θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα ημέρες, στα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης