Κύπρος: Μειώσαμε δαπάνες, κόψαμε φόρους και βγάλαμε πλεόνασμα

Κύπρος: Μειώσαμε δαπάνες, κόψαμε φόρους και βγάλαμε πλεόνασμα

Τα έσοδα αυξήθηκαν όταν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά, λέει ο  υπουργός Οικονομίας της Κύπρου - Ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις σε υγεία, ιδιωτική παιδεία, τουρισμό - Με το πλεόνασμα πληρώνουμε παλαιότερα χρέη 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συζήτηση του με Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους για την παρουσίαση των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank τόσο στην Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες εκτός Ελλάδας, χώρας που δραστηριοποιείται. 

Ωστόσο, όπως,  συμπλήρωσε ερωτώμενος «Δεν υπάρχει δρόμος για την επιτυχία στην οικονομία, χωρίς συστηματική προσπάθεια, χωρίς να συναδιαμορφωθούν οι συνθήκες που προκειμένου απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας Δεν υπάρχει αυτόματος δρόμος».

Σε ερώτηση από το protothema. Gr ποια ήταν μεταξύ άλλων τα φορολογικά μέτρα και τα κίνητρα προσέλκυσης κεφαλαίων απάντησε ότι  μεταξύ άλλων ” ήταν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών εξόδων στα ακίνητα, η κατάργηση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης, η θέσπιση κινήτρων για την βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με την κατάργηση των φόρων, αυξήθηκαν κατά 10% τα φορολογικά. Ταυτόχρονα, όμως, με την κινητροδοσία σε διάφορους τομείς ( ιδιωτική παιδεία, δάνεια για τα ξενοδοχεία, υγεία) αυξήθηκαν τα έσοδα ενώ η Κύπρος με ΑΕΠ 20-21 δισ. ευρώ προσέλκυσε μια επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για την δημιουργία Καζίνο στο οποίο θα απασχολούνται περισσότεροι από 2500 άτομα. 

Προηγουμένως, στην ομιλία του διευκρίνισε ότι δεν ήθελε τριετία προσαρμογής στην κυπριακή οικονομία, αλλά προτίμησε να περικόψει τις δαπάνες μονομιάς σ ένα χρόνο ώστε να μην δέχεται πιέσεις από την Τροϊκα.  Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γεωργιάδης θεώρησε αστείρευτες τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, κάνοντας αναφορά στον ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τον φυσικό της πλούτο. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει το τεράστιο αναπτυξιακό άλμα, μια προοπτική που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Γενικότερα ο δρόμος προς την ανάπτυξη μιας οικονομίας μιας χώρας δεν μπορεί να να γίνει χωρίς συστηματική προσπάθεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος ούτε γίνεται αυτόματα, είπε ο υπουργός.

Μιλώντας κυρίως για την πορεία της κυπριακής οικονομίας τόνισε ότι στην Κύπρο η οικονομία είναι πλέον σε υψηλή ανάπτυξη και ο δείκτης εμπιστοσύνης σημαντικά ενισχυμένος. Η χώρα παρουσιάζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης με ρυθμό 3-4%. με την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παρελθόν ότι η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την οικονομία να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και χωρίς αλόγιστη πιστωτική επέκταση. Χωρίς δηλαδή τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο (με δική της απόφαση) έγινε μέσα σε ένα έτος, αντί τριών ετών που προέβλεπε το τότε πρόγραμμα προσαρμογής, με περικοπή δημοσίων δαπανών και όχι με την επιβολή φόρων. Η απόφαση αυτή ταχύτατης δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ευεργετικές συνέπειες στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Κύπρου είπε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι από τότε που έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή δεν επανήλθαμε ποτέ σε νέα δημοσιονομικά και φορολογικά κίνητρα. Αντίθετα υπήρξαν μειώσεις φόρων και φορολογικά κίνητρα.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι σε όλο αυτό το διάστημα, ακόμη και όταν είχε κλονισθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, ακόμα και όταν η ίδια η κοινωνία είχε καταρρεύσει με αβέβαιο μέλλον, υπήρξαν τράπεζες, όπως η Eurobank που δεν έδειξε καθόλου να κλονίζεται και παρέμεινε σταθερή , στηρίζοντας μέσω της παρουσίας της, την χώρα.

Στόχος της κυπριακής οικονομίας τόνισε ο υπουργός είναι να παραμείνει ως μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα σταθερό, ευνοϊκό και προβλέψιμο περιβάλλον. 

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Ιμπρεσάριος

Για ακόμη μια φορα αποδεικνύεται πόσο πιο σοβαροί είναι οι Κύπριοι πολιτικοί από τους δικούς μας ανεπάγγελτους προσκυνημένους βολευτές...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ένα τρισάθλιο πολιτικοοικονομικοδικαστικοθρησκευτικό σύνολο είναι. Η Κυπριακή Μαφία. Την Κύπρο πρέπει να την γνωρίζεις καλά, όπως εγώ. Τότε θα βλέπαμε τι γνώμη θα είχες.

Vivian

Δωστε τα φωτα σας και στα δικα μας τα γιδια γτ χανομαστε...

Jiannis

Jδηλ.καναν το αντίθετο από αυτό που κάνουν η δικοί μας από το 2009-10 και μετά Απλά όμως η δικοί μας δεν θέλουν ανάπτυξη πριν κόψουν συντάξεις και μισθούς στα ποσά που έχουν υπολογίσει ,όταν φτάσουν ειδικά της συντάξεις στα ποσά Βουλγαρίας Ρουμανίας τότε θα αρχίσουν και αυτοί να μειώνουν φόρους .Απλά υπάρχει σχέδιο εδώ και λίγα χρόνια ώστε να μην δίνει το δημόσιο μεγάλες συντάξεις και ας έχει πληρώσει κάποιος τα μαλλιά της κεφαλής του σε εισφορές

Νκ

Στο δημοσιο εχει πληρωσει καποιος τα μαλλια της κεφαλης του για να βγει στην συνταξη; Στο δημοσιο; Απο που τα εδινε αυτα τα λεφτα; Απο το μπαουλο του παππου του;

Νιάου νιαου

Τριγυρνάμε χρόνια τώρα γύρω από την ίδια ερώτηση. Ποιος θα πληρώσει για τη σπατάλη, κομματική, ψηφοθηρικη, αντι-παραγωγικη, χωρίς αντικρυσμα, μονοπωλιακη, διεφθαρμένη λόγω εξουσιας λειτουργία του δημοσίου. Και η απάντηση είναι μια. Την αθλια αυτή λειτουργία θα την πληρώσει η ιδιωτική οικονομία. Κι αν τα λεφτά που θα ξαφρισει ο δημόσιος τομέας δεν φτάνουν τότε η ιδιωτική οικονομία θα την πληρώσει ακόμα περισσότερο. Όσο Τσίπρα και να ψηφίζεις, δε μπορεί θα το καταλάβεις. Θα μου πεις, τι γίνεται αν έχω ένα νοικοκυρεμενο δημόσιο; Είναι απλό! Τότε το νοικοκυρεμενο δημόσιο δε βάζει άσκοπα βάρη στην ιδιωτική οικονομια και την αφήνει να αναπτυχθεί.

@

Και τωρα να μας πει ποσους δυ ειχε, ποσους εχει, ποσα παιρναν και ποσα παιρνουν για να βγαλουν σκασμο και τα φασισταρια.

@ Μεταναστης πολυτελειας......

ακριβως ετσι. Βουλωμενο γραμμα διαβαζεις

Chris

Οι Κύπριοι δέχτηκαν το κούρεμα όμως, και δεν άνοιξε ρουθούνι. Θυμάμαι που είχαν τάξη και συνέπεια, και δεν διαμαρτύρονταν ούτε φωνασκούσαν όσο περίμεναν για να βγάλουν τα χρήματά τους. Έχασαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από αποταμίευση, και κανένας δεν κατηγόρησε την κυβέρνησή του. Ούτε μιλούσαν για προδότες και άλλα τέτοια. Δεν φταίνε οι πολιτικοί, το στραβό μας το κεφάλι τα φταίει. Οι Κύπριοι και μεγαλύτερο χρέος να είχαν, πάλι θα τα κατάφερναν, γιατί δεν είναι εξυπνό-βλακες σαν εμάς, που όλα τα ξέρουμε και όλα μας φταίνε.

@ Chris

Τα ρωσάκια ήταν αυτά που δέχτηκαν το κούρεμα. Αυτά ήταν που είχαν καταθέσεις εκατομμυρίων και γι αυτά έγινε το κούρεμα. Και που είσαι, εκτός από το κεφάλι σου φταίνε και οι πολιτικοί. Αν ήταν οι πολιτικοί σου σωστοί και όχι διεφθαρμένοι ότι και να είχε το ''στραβό σου κεφάλι'' δεν θα περνούσε και όλα θα ήταν με σχέδιο και γραμμή.

Ηνίοχος

Ας μειώσουν τους φόρους, τις δαπάνες και δεν χρειάζονται καν ξένες επενδύσεις. Ξένες επενδύσεις οι οποίες υποκαθιστούν υφιστάμενες επενδύσεις και στέλνουν τα χρήματα εκτός Ελλάδας ... δεν είναι όλες οι ξένες επενδύσεις καλές.

Left4ever

Αντί να βγάζει άρλεκιν ο μπαρούφας μήπως και γλυτώσει το τεράστιο κάζο του, ας πάει ταπεινά μια βόλτα προς τα εκεί, εκτός κι αν έχει αποφασίσει να αγορεύει πλέον σε αμούστακα και επαναστάτες από μακριά με εισιτήριο.

ΤΣΙΠΡΑΣ

ΡΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΦΙΛΕΛΕΔΕΣ ΔΕΞΙΟΥΣ...ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

european-flag

Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου

loyketo-apodeixeis

Η ΑΑΔΕ συνεχίζοντας τους έλεγχους και μετά το Πάσχα για την αποκάλυψη κρουσμάτων φοροδιαφυγής εντόπισε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έκοβαν αποδείξεις και προχώρησε σε 48ωρο λουκέτο των λειτουργιών τους

23
TSAKALOTOSD

Όπως και στην γ' αξιολόγηση η κυβέρνηση θέλει πρώτα staff level agreement και στο Eurogroup της 2ης1 Ιουνίου συμφωνία-πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης μετά από τα τέλη Αυγούστου 

tsak-lag_main01

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο-Χουλιαράκη συνδέοντας, επίσης, τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου - Συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου ο στόχος της κυβέρνησης

24
imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος